Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ασφαλιστικό, εκλογικός νόμος και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό, εκλογικός νόμος και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Από τη Βουλή περνά το κρίσιμο για την κυβέρνηση πρώτο τρίμηνο του 2020. Το πρώτο σημαντικό νομοσχέδιο που θα περάσει θα είναι το νέο ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά θα έρθουν ο εκλογικός νόμος και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας, αλλά και του περιεχομένου του ασφαλιστικού, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήδη ακύρωσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξοικονομήσει δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός, μιλώντας προ ημερών με τους οικονομικούς συντάκτες “ανακοίνωσε” ότι ο 2020 δεν θα μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, αλλά ότι θα υπάρξει το 2020 μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Όσα είπε είναι άλλη μία ένδειξη ότι το ασφαλιστικό που έρχεται και επαναφέρει τις κλάσεις θα είναι ακριβότερο και θα έχει αυξήσεις εισφορών, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει με κάποιον τρόπο να κρύψει.

Η κόντρα Βρούτση - Μηταράκη

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το επόμενο δεκαπενθήμερο και θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου. Εκτός από το νέο ασφαλιστικό σύστημα κρύβει και την υποφώσκουσα κόντρα Βρούση - Μηταράκη για την επικουρική ασφάλιση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαμηνύσει ότι “εγώ νομοθετώ” και ότι δεν προτίθεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να περάσει ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Από τον 7ο όροφο πάντως του υπουργείου λένε προς τον 8ο όροφο ότι ο υπουργός έχει αποδεχθεί το σχέδιο σε συνάντηση στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών! Και προσθέτουν ότι ήταν εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών -με την οποία πάντως ο Γ. Βρούτσης αρχικά είχε διαφωνήσει δημοσίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο με το οποίο θα δημιουργηθεί μία ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων η οποία θα διαχειρίζεται από το 2021 τις επικουρικές εισφορές των νέων εργαζόμενων. Η ΑΕΔΑΚ θα μπορεί να “παίζει” τα χρήματα των εργαζομένων σε αμοιβαία κεφάλαια και κάποια χρηματιστηριακά προϊόντα. Η λύση της ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών ταμείων επιλέχθηκε προκειμένου να γίνει “μπάι πας” της απόφασης του ΣτΕ που απαγορεύει την ευθεία ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού θα περιλαμβάνουν:

- Αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, που είναι η μεγάλη μάζα. Η πρώτη κλάση θα είναι στα 215 ευρώ, ενώ τώρα είναι στα 175 ευρώ, άρα θα υπάρξει αύξηση περίπου 40 ευρώ τον μήνα και συνολικά σχεδόν 500 ευρώ τοπ χρόνο.

- Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα πάνω από 2.200 ευρώ. Η ανώτερη κλάση θα είναι στα 550 ευρώ, που σήμερα αντιστοιχεί σε εισόδημα της τάξης των 2.200 ευρώ. Άρα όλα τα εισοδήματα άνω των 2.200 ευρώ θα πληρώσουν χαμηλότερες εισφορές!

- Μείωση κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των μισθωτών.

- Αύξηση συντάξεων σε 300.000 συνταξιούχους που έχουν μεγάλες κρατήσεις και πολλά έτη ασφάλισης.

Προεδρική εκλογή

Το επόμενο μείζον πολιτικό θέμα που θα διαχειριστεί η Βουλή είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος. Και τα δύο θα έχουν καταλήξει εντός του μήνα, αλλά δεν αποκλείεται να ψηφιστούν τον Φεβρουάριο -άλλωστε οι συνταγματικές προθεσμίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίνουν χρόνο έως τον Μάρτιο.

Εντός των ημερών ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει τις επιλογές του για το πρόσωπο του Προέδρου και για το αν θα δεχθεί τις απαιτήσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και για επιλογή Προέδρου από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν να συνεχίσει την στρατηγική συμπόρευση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στα μείζονα θέματα, όπως αυτή εμφανίστηκε στην αναθεώρηση του συντάγματος, στην ψήφο των ομογενών κ.α.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως βακτηρία της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Ν.Δ. είναι να υπάρχει ένα κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα που θα του επιτρέπει να έχει αυτοδυναμία εφόσον πιάσει το 36% - 37%. Αντίθετα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητεί το όριο της αυτοδυναμίας να είναι στο 40%.

Με τον τρόπο αυτόν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διασφαλίζει τον πολιτικό του ρόλο ως βακτηρίας της Ν.Δ., καθώς δύσκολα θα επιτυγχάνεται το 40% και έτσι το πρώτο κόμμα θα έχει την ανάγκη συνεργασίας με ένα μικρότερο κόμμα. Σημειώνεται πάντως ότι από την προσέγγιση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απουσιάζουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά και η στόχευση για την συγκρότηση ισχυρού προοδευτικού πόλου στο πολιτικό σύστημα.

Υδατοδρόμια: ακόμη μία χαμένη σεζόν

Η Ν.Δ. επιχειρεί ακόμη να αναδείξει ως εμβληματικό το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και την πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας, το οποίο επίσης θα έρθει το πρώτο δίμηνο στη Βουλή. Είναι προφανές ότι θο επενδύσει στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και στον κοινωνικό αυτοματισμό, όπως προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν μπορούν 50 άτομα να ταλαιπωρούν εκατομμύρια.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης και το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Είναι ο τρίτος νόμος που ψηφίζεται για τα υδατοδρόμια, καθώς είχαν προηγηθεί ο νόμος Γεωργιάδη, που δεν “έβγαλε” καμία αδειοδότηση, και ο νόμος Σπίρτζη που απέδωσε τις πρώτες αδειοδοτήσεις (σε Κέρκυρα, Παξούς). Είναι όμως φανερό ότι με τη διαδικασία για την αδειοδότηση και την εύλογη καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων θα χαθεί και το φετινό καλοκαίρι για τους επενδυτές των υδατοδρομίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL