Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μετά την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου - Και ο Τραμπ βάζει "στοπ" στον Ερντογάν * Αντιδρούν η Αίγυπτος, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ιταλία και η Ε.Ε. / Η Τουρκία εναντίον όλων στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου - Και ο Τραμπ βάζει "στοπ" στον Ερντογάν * Αντιδρούν η Αίγυπτος, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ιταλία και η Ε.Ε. / Η Τουρκία εναντίον όλων στη Λιβύη

Αμερικανική στήριξη απολαμβάνει ο αγωγός EastMed, ενώ θετικό είναι το κλίμα και στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν απομονώνεται διπλωματικά μετά την απόφαση της τουρκικής Βουλής να σταλούν στρατεύματα στη Λιβύη. ΗΠΑ, Ε.Ε., Αίγυπτος και όλος ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Πρόεδρος Τραμπ δεν συμμερίστηκε τις απόψεις Ερντογάν σε επικοινωνία που είχαν αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε να συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη βορειοαφρικανική χώρα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο. Και η τουρκική Προεδρία συμφώνησε στην ανακοίνωσή της ότι Τραμπ και Ερντογάν «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων».

Ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών. Επικοινώνησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη, ενώ τον ενημέρωσε και για τον EastMed. Επίσης, μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας προειδοποιεί για “επικίνδυνη κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά”, ενώ επικοινώνησε και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου προκειμένου να μπει φρένο στα τουρκικά σχέδια.

Ε.Ε.: Έντονη ανησυχία

Την «έντονη ανησυχία» της για την απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη εξέφρασε η Ε.Ε. με δήλωση του Πέτερ Στάνο, επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας. «Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη. Η Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Επικρίνουν Ιταλία και Αραβικός Σύνδεσμος

Επικριτική για την Τουρκία ήταν και η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μαρίνα Σερένι. Με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter σχολίασε: «Η ψήφος του τουρκικού Κοινοβουλίου για τη Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική».

Κατά της Τουρκίας στρέφεται και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου και θεωρεί πως η ενέργεια αυτή προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι στηρίζουν την πολιτική διαδικασία και ότι θεωρούν πως μια διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κ. Μητσοτάκης: Έτοιμοι για διάλογο

Παρά την όξυνση που πυροδοτεί η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για διάλογο μαζί της. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Κι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία. Αλλά, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν από κανέναν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» και πρόσθεσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τον EastMed και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Στόχος της κυβέρνησης είναι “η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων” είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η αρχή έγινε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed.

Τζ. Πάιατ: Στηρίζουμε τον αγωγό

Η Αθήνα θεωρεί ότι συγκροτείται διεθνές πλαίσιο προστασίας του αγωγού που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο Twitter επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed μέσω της συμμετοχής τους στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό απάντησε έμμεσα και στις ανακοινώσεις της Τουρκίας για τον EastMed.

Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις στη Γερμανία, με την εφημερίδα "ΤΑΖ" να επισημαίνει ότι ο αγωγός είναι φιλόδοξος, αλλά ακριβός.

Και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν ο τελευταίος αναχωρήσει εκτάκτως για το Ισραήλ, σε ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για “μια ιστορική στιγμή για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL