Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Περιορίζουν τις συγκεντρώσεις στο όνομα του δημόσιου χώρου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιορίζουν τις συγκεντρώσεις στο όνομα του δημόσιου χώρου...

Ύστατη απόπειρα αλλαγής ατζέντας στα θέματα καταστολής κάνει η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι επιθέσεις αστυνομικών σε οικογένειες και ΑμεΑ. Χθες το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ψηφιστεί νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι προκειμένου να μην κλείνει το κέντρο από μικρές συγκεντρώσεις. Πρόκειται για ρύθμιση εφαρμοζόμενη από τα προηγούμενα χρόνια, επομένως είναι μια στήριξη στον πανταχόθεν βαλλόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ενδεικτικό της σκοπιμότητας είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περίπου απαγόρευσε τις μικρές συγκεντρώσεις. «Το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από πενήντα άτομα» είπε στους υπουργούς του. «Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας;» αναρωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «Εάν είναι το δεύτερο, τότε η κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ. Πάνω απ’ όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και γι’ αυτό το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο». Η επίκληση του σεβασμού στον δημόσιο χώρο από μια κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης του δημοσίου από μία πλευρά δείχνει και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση από πλευράς επιχειρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά μετά το υπουργικό ενέκρινε ιδιωτικοποιήσεις για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα υδατοδρόμια!

Ιδιώτες με 35% στους συνεταιρισμούς

Τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Ανέφερε ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού μητρώου, καθώς σήμερα, από τους 6.000 περίπου εγγεγραμμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι. Οι κύριες προτάσεις του νομοσχεδίου είναι:

* Δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία.

* Μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από είκοσι σε δέκα.

* Επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών.

* Δανειοδότηση αγροτών από τους συνεταιρισμούς με ποσό μέχρι 25.000 ευρώ στα μέλη του -επέκταση των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ).

Υδατοδρόμια: Ούτε φέτος άδειες

Παράλληλα, η Ν.Δ. ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, που σημαίνει ότι θα χαθεί και η φετινή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί ο Νόμος Γεωργιάδη (επί κυβέρνησης Σαμαρά) από τον οποίο δεν προέκυψε καμία αδειοδότηση, ο Νόμος Σπίρτζη που έδωσε τις πρώτες άδειες και τώρα έρχεται νέος νόμος, που θα πάει χρονικά πιο πίσω τις αδειοδοτήσεις. Η κύρια ιδέα που ανέπτυξαν ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών.

Αλλαγή όρων χορήγησης επιδομάτων παιδιού, στέγασης, ορεινών περιοχών

Αποτιμώντας την απήχηση του κοινωνικού μερίσματος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000, επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι το 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Και το ποσό που θα δοθεί θα είναι μειωμένο, καθώς θα φτάσει τα 215 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης αύξησης των 40 εκατ. ευρώ που δόθηκε για να καταπραϋνθούν οι αρνητικές αντιδράσεις.

Με δεδομένες τις «μουρμούρες» για το κοινωνικό μέρισμα και με το αρνητικό κλίμα να καταγράφεται ήδη στην αγορά, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει θετική κοινωνική ατζέντα προωθώντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ (από την 1η Ιανουαρίου). Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου είπαν ότι το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Όμως με το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζουν οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων.

Έντονη αντίδραση του ΚΚΕ: Ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη τους περιορισμούς

«Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αν το κάνει να ξέρει ότι θα έχει την τύχη άλλων παρόμοιων νόμων. Ο λαός με τους αγώνες του θα τον ακυρώσει στην πράξη» προειδοποίησε το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι «το δήθεν ενδιαφέρον για την ταλαιπωρία και τη μετακίνηση του λαού δεν είναι παρά το πρόσχημα για να κρύψει την επιβολή διαφόρων αυστηρών περιορισμών». Το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί «θα επιτρέπουν ακόμη και την απαγόρευση διαδηλώσεων ή την ενοχοποίησή τους για προβοκατόρικες ενέργειες».

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «εξοργιστικό,αλλά και ταυτόχρονα γελοίο» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα συγκοινωνιακά προβλήματα ή ο μειωμένος τζίρος στα εμπορικά μαγαζιά οφείλονται στις συγκεντρώσεις τονίζοντας ότι όλα αυτά «οφείλονται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τώρα θέλει να βάλει στον γύψο τις διαδηλώσεις, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίου».

Επίδομα "μόνο για Έλληνες" θέλει η Ελληνική Λύση...

«Δεν είναι θέμα νομοθέτησης αλλά εφαρμογής των νόμων και σε αυτό η κυβέρνηση πάσχει σοβαρά... δυστυχώς» σχολίασε η Ελληνική Λύση όσον αφορά τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων παρατηρώντας ότι «εάν η Ν.Δ. σχεδιάζει μέτρα όπως αυτό της ‘εκκαθάρισης’ των Εξαρχείων, η αποτυχία είναι δεδομένη». Η Ελληνική Λύση αναφέρθηκε και στο επίδομα 2.000 για κάθε νεογέννητο ζητώντας να εφαρμοστεί μόνο για ... Έλληνες και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «λειτουργεί ψηφοθηρικά μοιράζοντας επιδόματα, τα οποία συντελούν στην... πολυπολιτισμικότητα της χώρας και την εξάλειψη του νατιβισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL