Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Η αγροτική ασφάλιση βορά στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αγροτική ασφάλιση βορά στους ιδιώτες

Την πρόθεσή του να διευκολύνει την ανάμειξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της ασφάλισης των αγροτών για ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών ξεκαθάρισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη. Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ζημιογόνος και αξιοποίησε τα γνωστά «φόβητρα» της αύξησης των ασφαλίστρων ή της μείωσης των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να δικαιολογήσει το άνοιγμα του συγκεκριμένου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

«Μαγικά δεν γίνονται» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης και υποστήριξε ότι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη για τον ΕΛΓΑ, ούτε καν σε πρώιμο στάδιο. Ο υπουργός επικαλέστηκε για πολλοστή φορά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ως εξουσιοδότηση για πολιτικές ιδιωτικοποίησης δημόσιων τομέων και μίλησε για «μείγμα» ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης που «θα ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες των παραγωγών», χωρίς όμως να απαντήσει στα ερωτήματα της Θ. Τζάκρη σχετικά με την κατάργηση ή όχι της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

Θ. Τζάκρη: Αποσύνθεση και αποδόμηση του ΕΛΓΑ

Η Θ. Τζάκρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των αγροτών στον ΕΛΓΑ ή αν σκοπεύει να τους υπαγορεύσει να πληρώνουν πρόσθετα ασφάλιστρα για να καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιβαρύνοντας δηλαδή περαιτέρω τα οικονομικά τους. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δεν λειτουργούν «με ελλείμματα και ανταποδοτικότητες», αλλά «έχουν ως αποκλειστικό τους σκοπό το κέρδος».

Η Θ. Τζάκρη προέτρεψε τον Μ. Βορίδη, αντί να συζητά με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, «πρώτα να δείτε τις δυσλειτουργίες και να τις λύσετε στο επίπεδο του δημοσίου φορέα και του οργανισμού που λειτουργεί τώρα». Μετέφερε δε τις ανησυχίες των αγροτών ότι με τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών στον ασφαλιστικό τομέα επιδιώκεται «η αποσύνθεση και η αποδόμηση και η διάλυση ενός δημόσιου ασφαλιστικού οργανισμού που τόσα πολλά έχει προσφέρει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL