Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Αντιπολίτευση στη Ν.Δ. με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπολίτευση στη Ν.Δ. με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Άλλαξε η κυβέρνηση, όμως δεν άλλαξε η πολιτική. Αυτόν τον προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά επικρίνοντας την επιμονή στους στόχους των υπερπλεονασμάτων, την ώρα που «η ανεργία δεν μειώνεται» κι οι όποιες μειώσεις στους φόρους «είναι για τους λίγους». Επιτέθηκε στη λογική των επιδομάτων και προανήγγειλε κατάθεση πρότασης νόμου για 13η σύνταξη παρατηρώντας ότι «τα οφέλη από την όποια βελτίωση της οικονομίας πρέπει να είναι μόνιμα και καθαρά».

Η Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε «υπεραισιόδοξες» τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων». Επισήμανε ότι «τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι όλα τα βάρη» και σχολίασε ότι «οι όρκοι της Ν.Δ. για τη στήριξη της μεσαίας τάξης καταπατήθηκαν από το πρώτο εξάμηνο», ενώ τάχθηκε εναντίον της «παράδοσης του ΕΣΥ σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν

Σε σχέση με την ένταση με την Τουρκία, η Φ. Γεννηματά κάλεσε «να στείλουμε επιτέλους ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους: ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά». Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποτίμησε το ζήτημα, αλλά και ότι πήρε πάνω του όλη την ευθύνη χωρίς να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη

Η Φ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές «εφόσον υπάρξει απόφαση για την εθνική κόκκινη γραμμή», υποστηρίζοντας ότι «ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος».

Ομολογία αποτυχίας η αστυνομική αυθαιρεσία

Σχολιάζοντας την αστυνομική βία, η Φ. Γεννηματά παρατήρησε ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας».

"Διμέτωπος" από τον Δ. Κουτσούμπα; Ταξική η φορολογική πολιτική" της κυβέρνησης Ν.Δ.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι φτωχοποίησε τους εργαζόμενους

«Η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ αλλά δεν μεταφράζεται σε ανάλογη βελτίωση για τη ζωή των εργαζομένων» υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάνουν «βολική» κριτική προς τον προϋπολογισμό του 2020 ως «αντιαναπτυξιακό». Σταθερός στη «διμέτωπη» κριτική προς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον εργαζόμενο στην Ελλάδα από τους πιο φτωχούς εργαζόμενους στον κόσμο».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι όποιες αυξήσεις μισθών καταγραφούν θα «εξανεμιστούν» από τις αυξήσεις των φόρων στους εργαζόμενους. Ο Δ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα χάσει από την «ελάχιστη» αύξηση των μισθών, γιατί η κυβέρνηση τους τα επιστρέφει αμέσως με φοροαπαλλαγές. Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «ταξική» τη φορολογική πολιτική της κυβέρνηση, καθώς αυξάνονται οι φόροι στους εργαζόμενους, αλλά μειώνονται στις επιχειρήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει στον «κοινωνικό αυτοματισμό» προκειμένου να πετύχει νέο χτύπημα των δικαιωμάτων στην απεργία και στη διαδήλωση. Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην ένταση της αστυνομικής καταστολής προβλέποντας ότι η καταστολή «έχει πάντα κοντά ποδάρια» και «φουντώνει μόνο την οργή». Σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα, ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η πρόσδεση στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ».

Αφού... επιφυλάχθηκε στην επιτροπή , ο Γ. Βελόπουλος καταψηφίζει

"Προϋπολογισμός σε γυάλινα πόδια, δεν βγαίνουν τα νούμερα"

Σταθερός υπερασπιστής του αυταρχισμού ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός είναι στηριγμένος «σε γυάλινα πόδια» κι ότι «δεν βγαίνουν πραγματικά τα νούμερα». Ο Κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι συνεχίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους βασικούς τομείς.

Μάλιστα, ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και στην απόστασή του από όσα προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση τον προϋπολογισμό. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Λύση δεν είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2020 κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά είχε επιφυλαχθεί, κάτι πρωτάκουστο για κόμμα που ισχυρίζεται ότι παραμένει στην αντιπολίτευση.

Υπέρ της αστυνομικής βίας

Ο Κ. Βελόπουλος υπερασπίστηκε τα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά πολιτών υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο αστυνομίες που ενεργούν «με τριαντάφυλλα» κι ότι «δυστυχώς η Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει και τη βία». Ο αυταρχισμός του Κ. Βελόπουλου στράφηκε και κατά των απεργών στο μετρό καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τον νόμο για τις παράνομες απεργίες περιοριζόμενη στην εξαγγελία νέου νομικού πλαισίου.

Κριτική του Γ. Βαρουφάκη

"Άλλο ένα ευχολόγιο ακόμα μιας κυβέρνησης της μνημονιακής νύχτας"

«Άλλο ένα ευχολόγιο ακόμα μίας κυβέρνησης της μνημονιακής νύχτας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προέβλεψε ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν πει «όχι» στην τρόικα και δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, και αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτύχει στις προβλέψεις του.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αγνοείτε εκουσίως την τρικυμία που έρχεται» και ότι με τον προϋπολογισμό καταδικάζει "τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική, οικολογική μη βιωσιμότητα». Σχολιάζοντας αναλυτικά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, επέκρινε τη «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα» όσον αφορά τις δαπάνες που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος, τη «μετακύλιση της αποεπένδυσης στον δημόσιο τομέα» και την αύξηση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα την ώρα που μειώνεται η φορολογία στα νομικά πρόσωπα.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην κριτική της Ν.Δ. στο κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι με την πολιτική της έφερε το 2014 την «απόλυτη ύφεση», με ταυτόχρονη μείωση μισθών και τιμών, ενώ θύμισε τα άδεια ταμεία που παρέδωσε ο και τότε συμμετέχων στο οικονομικό επιτελείο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL