Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Αξιοπιστία της Ν.Δ. στις μεγάλες επιχειρήσεις, αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αξιοπιστία της Ν.Δ. στις μεγάλες επιχειρήσεις, αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της εργασίας

«Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται και από αναξιοπιστία και από ταξική μεροληψία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αναξιοπιστία της σε σχέση τόσο με τα νούμερα του προϋπολογισμού όσο και με τις υποσχέσεις της για στήριξη της μεσαίας τάξης και στον κόσμο της εργασίας. Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε τους φόβους του για επαναφορά της τακτικής των «Greek statistics» με αφορμή την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το δημοσιονομικό κενό που υποτίθεται ότι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι της μεσαίας τάξης επισημαίνοντας και την ταξικά μεροληπτική υπέρ των υψηλών εισοδημάτων φορολογική της πολιτική, αλλά και την απροθυμία για παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, όπως για την Υγεία. Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε και την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η στασιμότητα των μισθών θυμίζοντας ότι «οι χαμηλοί μισθοί συνδέονται με μη καινοτόμους επενδύσεις».

«Όμως έχετε αξιοπιστία απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους εργοδότες, με την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, στους πολίτες με μεγάλη περιουσία και εισόδημα» σχολίασε δηκτικά ο Ευ. Τσακαλώτος. Αντίθετα, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιόπιστος στον κόσμο της εργασίας που θέλει καλύτερους μισθούς, στους ανθρώπους που θέλουν μείωση των ανισοτήτων, που θέλουν καλύτερη υγεία, που θέλουν περισσότερα δικαιώματα, που θέλουν περισσότερη δημοκρατία, που θέλουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή». Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε την έκκληση του προς τις δημοκρατικές δυνάμεις για συμπόρευση στις μάχες αυτές.

Αλ. Χαρίτσης: Αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των λίγων

«Πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά σε αντίστροφη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων, οδηγώντας έτσι σε διεύρυνση των ανισοτήτων» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «πεδίο αποτύπωσης νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, χαριστικών προβλέψεων και αντικοινωνικών επιλογών» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «πιο ανησυχητικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής», δηλαδή την «οπισθοδρόμηση στις πρακτικές του πελατειακού κράτους που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», όπως με τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος».

Κ. Παπανάτσιου: Μείωση των κοινωνικών δαπανών

«Μειώνετε τη δαπάνη για την πρόνοια, μειώνετε τη δαπάνη για τα φάρμακα, μειώνετε τη δαπάνη για τα συγγράμματα των φοιτητών και παράλληλα δεν προχωράτε σε προσλήψεις 5.250 ατόμων στην εκπαίδευση, που εμείς είχαμε προετοιμάσει, ούτε στις 2.500 προσλήψεις στην Υγεία» επισήμανε η Κατερίνα Παπανάτσιου. Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στην κυβέρνηση ότι «επιφέρετε έμμεση μείωση μισθών με τις διατάξεις απορρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», καθώς και ότι «ξεχνάτε την εξαγγελία σας για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναλογικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως είχατε πει προεκλογικά».

Ν. Βούτσης: Δώσαμε 11% στον κατώτατο μισθό

Τις διαφορές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα ανέδειξε ο Νίκος Βούτσης. «Δεν κατατέθηκε καμία πρόταση για το μείζον θέμα των πλεονασμάτων. Ξέρουμε τι είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τι ήταν διατεθειμένη να κάνει» επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ν. Βούτσης πρόσθεσε ότι «για το κρίσιμο ζήτημα των εισοδημάτων, των μισθών, των συντάξεων, η παρελθούσα κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες έδωσε 11% στον κατώτατο μισθό» και αντέτεινε ότι από τη μεριά της Ν.Δ. «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την άνοδο, για τον ρυθμό ανόδου και για την τάση ανόδου και στον κατώτερο μισθό, τις συντάξεις».

Επιμένει για το δημοσιονομικό κενό ο Χρ. Σταϊκούρας

«Να τιμάτε και να σέβεστε τους δημοσίους υπαλλήλους» προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πιστοποιούν το δημοσιονομικό κενό που υποτίθεται ότι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναξιοπιστία των στοιχείων, ο Χρ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε και την πρόσφατη έκθεση των θεσμών ισχυριζόμενος ότι κι αυτή πιστοποιεί το δημοσιονομικό κενό.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε πώς δεν κατάλαβε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοσίευμα που φέρει την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις να δώσει τις εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια σε ρευστό αξιοποιώντας το «μαξιλαράκι».

Γ. Βρούτσης: Νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο

Την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νόμου τον Ιανουάριο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου, προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι πρέπει το ασφαλιστικό σύστημα «να σταματήσει να τιμωρεί τη δημιουργικότητα» και μίλησε για «δομική αλλαγή» του συστήματος. Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, ο Γ. Βρούτσης επικαλέστηκε την πρόσφατη απεργία στο μετρό και ισχυρίστηκε ότι «αυτό δεν ήταν συνδικαλιστική ελευθερία, ήταν τυραννία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL