Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Φιλοκυβερνητική "φιέστα" από τον Κ. Ζέρβα για τον ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλοκυβερνητική "φιέστα" από τον Κ. Ζέρβα για τον ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: Μέγα πλήγμα στον θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατάφερε η διοίκηση Ζέρβα με τη διοργάνωση της ειδικής συνεδρίασης - παρωδία για τον ΟΑΣΘ. Η συνεδρίαση, όπως και εκείνη για το μετρό, εξελίχθηκε σε μια νέα φιλοκυβερνητική «φιέστα» του δημάρχου, που στόχο είχε να πει και πάλι ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Οι πολίτες που θέλησαν να την παρακολουθήσουν περνούσαν από το «φέις κοντρόλ» της αστυνομίας και το προεδρείο άφησε την αίθουσα να μετατραπεί σε ρωμαϊκή «αρένα»...

Τα όσα έγιναν προχθές βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι έξω από κάθε έννοια θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής δεν ενοχλήθηκε από την παρουσία της αστυνομίας ακόμη και μέσα στο δημαρχείο. Όταν μάλιστα έγινε η καταγγελία από την παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» ότι αστυνομικοί κάνουν ελέγχους σε πολίτες που θέλουν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση, δεν ζήτησε να φύγουν οι αστυνομικοί και όταν του ζήτησε σχετικές εξηγήσεις η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου απαιτώντας να διαφυλάξει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, της απάντησε: «Δεν τους κάλεσα εγώ, δεν μπορώ να τους διώξω. Δεν είμαι υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να τους ελέγξω». Χθες η διοίκηση του δήμου έκανε γνωστό ότι είναι σύμφωνη με το κυβερνητικό δόγμα «Νόμος και Τάξη» και ότι η παρουσία της αστυνομίας στα δημοτικά συμβούλια θα είναι συνεχής, διότι «το Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι τόπος ανταλλαγής επιχειρημάτων και απόψεων και όχι πεδίο ακτιβισμού και συνθημάτων»!

Ανοχή σε τραμπουκισμούς

Εντός της αίθουσας, ο κ. Τσαβλής επέδειξε παροιμιώδη ανοχή στους λεκτικούς προπηλακισμούς που δέχθηκαν από πρώην μετόχους του ιδιωτικού ΟΑΣΘ η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς όταν βρίσκονταν στο βήμα για να μιλήσουν, αλλά και η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου. Τους άφηνε να βρίζουν και να απειλούν, ενώ όταν διέκοψε δύο φορές τη συνεδρίαση, για να ηρεμήσουν, υποτίθεται, τα «πνεύματα», δεν ζήτησε καν να απομακρυνθούν από την αίθουσα τουλάχιστον εκείνοι που φέρονταν με τραμπούκικο τρόπο. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρακολουθούσε τα όσα φαιδρά γίνονταν χωρίς να παρεμβαίνει, ενώ στις τοποθετήσεις του ουσιαστικά «λιβάνιζε» τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον ΟΑΣΘ και έριξε όλη την ευθύνη για την κακή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρά ταύτα υποστήριζε ότι δεν πολιτικοποιεί το θέμα...

Κ. Νοτοπούλου: Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. ο δήμαρχος

Για «κατάντια του Δημοτικού Συμβουλίου» έκανε λόγο η Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την ειδική συνεδρίαση για τον ΟΑΣΘ, που διοργάνωσε ο Κ. Ζέρβας. Μιλώντας στο Κόκκινο τόνισε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «έστησε για δεύτερη φορά μαζί με το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου μια συνεδρίαση - παρωδία, η οποία φυσικά κατέληξε σε τραγωδία». Κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι «έχει μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε γραφείο Τύπου της κυβέρνησης», κάτι που, όπως είπε, γίνεται σαφές από το «ποιοι κλήθηκαν και ποιοι όχι», από την μονομερή παρουσίαση των θεμάτων, αλλά και από τη «διάρθρωση της συνεδρίασης το πώς και ποιοι θα μιλήσουν».

Αναφορικά με τους αστυνομικούς ελέγχους, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αστυνομία απ’ έξω. Απαράδεκτο, στο σπίτι των πολιτών, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρχει αστυνομία απ’ έξω. Εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε». «Ήρθαν να μας πουν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΑΣΘ ξεχνώντας τα σκάνδαλα και φυσικά έχοντας ένα ακροατήριο όλο δικό τους, τους 'μικρομετόχους' δηλαδή, που πέρα από ίδιον συμφέρον έχουν και τη γνωστή πρακτική 'πάω και τα κάνω μπάχαλο'» πρόσθεσε. «Διέκοψαν τον Στέλιο Παππά γιατί για ακόμη μια φορά ετοιμαζόταν να βγάλει στη φόρα τα σκάνδαλά τους, όχι μόνο τις καθυστερήσεις τους, αλλά το σχέδιό τους, που είναι να μην υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες» επισήμανε και άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το πώς χειρίστηκε τα πράγματα εντός και εκτός αίθουσας και δεν διαφύλαξε τόσο την ομαλή λειτουργία και το κύρος του οργάνου όσο και την κατοχύρωση της ελεύθερης τοποθέτησης των δημοτικών συμβούλων επί του θέματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση των πρώην μετόχων η συνεδρίαση

«Παρωδία» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι αυτή αποδεικνύει την «ανικανότητα» της σημερινής διοίκησης του δήμου να οργανώσει αποτελεσματικά μια συζήτηση για ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη. Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στον Κ. Ζέρβα κατηγορώντας τον για «μεθόδευση» της συζήτησης, λέγοντας ότι «με τα ¾ της αίθουσας να έχουν καταληφθεί από πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο λεκτικών τραμπουκισμών ενάντια σε όσους δεν συμφωνούσαν μαζί τους, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε τα χαρακτηριστικά συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των πρώην μετόχων. Αν αυτό επεδίωκε ο κ. Ζέρβας, τότε πέτυχε. Μόνο που αυτό είναι μεθόδευση και όχι παρέμβαση ή συνεισφορά στην πόλη και τα προβλήματά της».

Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν συζητήθηκαν η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που καταργεί τον ΑΣΥΘ, υποβαθμίζει τον ΟΣΕΘ, παρατείνει για άλλα τρία χρόνια την εκκαθάριση του οργανισμού, το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της εκκαθάρισης φεύγει από το Διοικητικό Συμβούλιο και ανατίθεται στην εταιρεία που διενεργεί τον λογιστικό έλεγχο αναγορεύοντάς την σε εκκαθαριστή και δίνοντάς της με αυτόν τον τρόπο και διοικητικές ευθύνες, αλλά και η ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας καινούργιων λεωφορείων και πρόσληψης οδηγών».

Διοίκηση Ζέρβα: Όλα πήγαν καλά...

Με χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του δήμου εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένη από την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποστηρίζει ότι «προστατεύθηκαν όλοι οι ομιλητές και η συνεδρίαση διεκόπη κάθε φορά που κρίθηκε απαραίτητο» και επιτίθεται στην Κατερίνα Νοτοπούλου λέγοντας ότι «η πόλη επιζητά τις λύσεις, την ενημέρωση, την παρουσίαση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και όχι την κομματική αντιπαράθεση για τη δικαίωση κομματικών ή κυβερνητικών επιλογών και πεπραγμένων. Αυτός είναι ίσως ο ρόλος όσων μοιράζουν τον χρόνο τους στο κόμμα, στο Κοινοβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο». Καλύπτει μάλιστα και τους τραμπουκισμούς σε βάρος ομιλητών από τους πρώην «μικρομετόχους» του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, εξομοιώνοντάς τους με αντιδράσεις πολιτών στην ειδική συνεδρίαση για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου του μετρό.

«Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση για το μετρό είχαν συγκεντρωθεί πολίτες, σωματεία και φορείς που εξέφρασαν με τρόπο έντονο τις δικές τους απόψεις, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν υπήρξε ούτε τότε, όπως ούτε και χθες, καμία μεθόδευση», αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL