Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Αδιάβαστοι" στο δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αδιάβαστοι" στο δικαστήριο

Θεσσαλονίκη: Κάθε άλλο παρά αποφασισμένη να κυνηγήσει τους ανθρώπους που πιθανόν να έβλαψαν οικονομικά την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για να κερδίσουν οι ίδιοι, φαίνεται να είναι η νέα διοίκηση των «αρίστων» της εταιρείας. Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι, στο «παρά πέντε» της εκδίκαση της σκανδαλώδους υπόθεσης με τα έργα - «φαντάσματα», που κόστισαν στην ΕΥΑΘ δύο εκατομμύρια ευρώ, αλλάζει τους δικηγόρους που την χειρίστηκαν πάνω από δύο χρόνια και αποφασίζει να έχει μια υποχρεωτικά ελλιπή νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο…

Επί "καλοδιοίκησης" Σκόδρα το "φαγοπότι"

Αύριο είναι να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της ΕΥΑΘ και ένας εργολάβος, που μεσουράνησαν την περίοδο που προήδρευε στην εταιρεία ο νυν «άριστος» πρόεδρος του ΟΑΣΘ κ. Σκόδρας. Κατηγορούνται ότι τα έτη 2005-2006 παρουσίασαν «εικονικά έργα» αποκατάστασης ζημιών του δικτύου, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς, όπως αναφέρει σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, εντοπίστηκαν 83 ύποπτα σημεία, που στην πλειονότητά τους δεν αντιστοιχούν σε εργασίες. Και αυτό διότι οι περισσότερες από τις αναφερόμενες βλάβες προσδιορίστηκαν εκτός οδοστρώματος ή επί κτηρίου ή σε πάρκο ή σε ιδιόκτητα οικόπεδα, ακόμη και σε άλλες οδούς. Έτσι ο πρώην διευθυντής Δικτύου Ύδρευσης και ο επιβλέπων μηχανικός διώκονται για το αδίκημα της «απιστίας», ενώ ο εργολάβος διώκεται για «άμεση συνέργεια». Στην υπόθεση αρχικά εμπλεκόταν και ο τότε πρόεδρος της ΕΥΑΘ και νυν πρόεδρος του ΟΑΣΘ, αλλά βάσει του σχετικού βουλεύματος απαλλάχθηκε από κάθε ευθύνη, καθώς από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Απροετοίμαστη η πολιτική αγωγή

Η όλη υπόθεση είδε το φως της επικαιρότητας το 2017 και η πρώην διοίκηση της ΕΥΑΘ μόλις ασκήθηκαν οι διώξεις αποφάσισε να έχει μια ισχυρή νομική παρουσία στη δίκη ως πολιτική αγωγή και προσέλαβε δύο έγκριτους ποινικολόγους για να υποστηρίξει το συμφέρον της και κατά συνέπεια το δημόσιο συμφέρον. Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, πέντε μέρες πριν την επίμαχη δίκη, αποφάσισε να τους παύσει. Η δικογραφία είναι τεράστια σε όγκο και με πάρα πολλά τεχνικά στοιχεία, οπότε όποιος δικηγόρος και να εκπροσωπήσει την ΕΥΑΘ αύριο στο δικαστήριο, είναι υποχρεωμένος να εμφανιστεί «αδιάβαστος», αφού είναι αδύνατον να την μελετήσει σε δυο ή τρεις ημέρες. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανόν να ζητηθεί νέα αναβολή της δίκης και αξίζει να σημειωθεί ότι αν συμβεί αυτό, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, που σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΑΘ και ουσιαστικά είχε ξεσκεπάσει την υπόθεση αυτή, συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους... Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο υψηλόβαθμος αυτός υπάλληλος, αντί επαίνου, είχε διωχθεί από την τότε διοίκηση, που τον έπαυσε από τα διευθυντικά του καθήκοντα. Επέστρεψε σε αυτά ύστερα από δικαστική μάχη που έδωσε και την κέρδισε μετ’ επαίνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL