Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Σχέδιο νόμου για τους απόδημους: Αλλαγές μετά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο νόμου για τους απόδημους: Αλλαγές μετά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων προχώρησε η κυβέρνηση, μετά από ενστάσεις που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αποδέχθηκε τη συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία εγγραφής των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Επίσης ορίστηκε ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις απόδημοι, από τους οποίους ο ένας στις τρεις πρώτες θέσεις. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «θετικές» τις αλλαγές, διατήρησε όμως την επιφύλαξή του επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, προσδιορίστηκε ότι το ένα πέμπτο των 15 υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος προέρχεται από τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς καταλόγους αποδήμων. Από αυτούς τους υποψηφίους, τουλάχιστον ένας θα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες τρεις θέσεις. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχαν επικρίνει την αρχική διάταξη, καθώς η συμπερίληψη ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν δυνητική κι όχι υποχρεωτική για τα κόμματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εσωτερικό διαχωρισμό του ψηφοδελτίου Επικρατείας ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους ομογενείς. Ο Θ. Λιβάνιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κίνδυνο να μην εκλέξουν βουλευτή Επικρατείας τα μικρότερα κόμματα, τη στιγμή που με την αύξηση στους 15 βουλευτές πλέον όλα τα κόμματα που περνούν το όριο του 3% εκλέγουν τουλάχιστον έναν βουλευτή.

Επιτροπή με κόμματα και Συνήγορο του Πολίτη

Το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχτηκε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία συγκρότησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Η διακομματική επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς κι από τον Συνήγορο του Πολίτη. Η επιτροπή θα έχει ως αρμοδιότητα την «εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους», τον «έλεγχο συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της» και τον «δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές».

Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε θέσει ακόμα δύο προϋποθέσεις για τη θετική στάση έναντι του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για διασφάλιση του αδιάβλητου και της διαφάνειας στη διαδικασία για την ψήφο των απόδημων, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε όλες οι υπουργικές αποφάσεις να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της διακομματικής επιτροπής, με τις αποφάσεις της να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος έθεσε επίσης το ζήτημα της αναγκαιότητας επικαιροποίησης των εκλογικών καταλόγων των αποδήμων σε διάστημα συντομότερο της δεκαετίας. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η δεκαετία είναι «υπερβολικά μεγάλο» διάστημα και προειδοποίησε ότι υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς παραβιάζει την πρόβλεψη για «πραγματικό δεσμό» του απόδημου με τη χώρα μετατρέποντας εμμέσως το όριο της 35τίας σε 45ετία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε παράλληλα την κριτική που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έθεσε προσχηματικά νέες προϋποθέσεις για τη θετική του ψήφο υπογραμμίζοντας ότι «τις ίδιες προϋποθέσεις είχαμε θέσει εξ αρχής».

Επιμονή στην επιστολική ψήφο

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρατήρησε ότι κατά την ακρόαση των φορέων όλοι οι εκπρόσωποι έθεσαν το ζήτημα της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει σχετική τροπολογία για την πρόβλεψη της διαδικασίας αυτής. Η Ευ. Λιακούλη επανέλαβε τη διαφωνία της με τους περιορισμούς στη διευκόλυνση των εκλογών του εξωτερικού και ζήτησε να μειωθεί και το όριο της διετούς παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35τία.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση έθεσε κι αυτός ενστάσεις για τις προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τη φορολογική δήλωση και το χρονικό όριο παραμονής στην χώρα. Ο Αν. Μυλωνάκης επανέλαβε τη διαφωνία του με την έλλειψη δυνατότητας των αποδήμων να βάζουν σταυρό προτίμησης σε υποψηφίους.

ΚΚΕ: Πραγματικοί δεσμοί

Ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ υπερασπίστηκε τους περιορισμούς που προβλέπει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι απόδημοι που θα ενταχθούν στη διαδικασία να έχουν πραγματικούς κι όχι συναισθηματικούς δεσμούς με τη χώρα μας. Παράλληλα, ο Γ. Δελής τόνισε ότι οι περιορισμοί που τίθενται είναι προς το συμφέρον των αποδήμων, καθώς με αυτόν τον τρόπο «θα προστατευτούν από διαιρετικές και διχαστικές λογικές».

Καταψηφίζει το ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Η Φωτεινή Μπακαδήμα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο μετατρέπει τους απόδημους σε «β' κατηγορία ψηφοφόρων», καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα σταυροδοσίας, ενώ διαφώνησε και με την αύξηση των εδρών Επικρατείας από 12 σε 15. Η Φ. Μπακαδήμα ισχυρίστηκε ότι οι περιορισμοί που μπαίνουν μπορούν να αποκλείσουν την πλειοψηφία των απόδημων από τη διευκόλυνση. Η Φ. Μπακαδήμα ζήτησε και πάλι τη συγκρότηση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα για κοινωνικά θέματα

Κατατέθηκε χθες το βράδυ, ψηφίζεται την Τετάρτη...

Την Τρίτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε επίπεδο επιτροπής τη Δευτέρα, ενώ οι διατάξεις του αφορούν κατά περίπου 80% το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL