Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Συνεχόμενα αυτογκόλ της ΝΔ και στο φορολογικό

Eurokinissi

«Ο ίδιος, ο κ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που έφερε η ΝΔ είχαν το ίδιο κόστος με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν υψηλού κόστους, άρα ο ίδιος απορρίπτει την τάχατες υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα είναι μία μέρα που ανήκει στον Αλέξη Γρηγορόπουλο και μας υπενθυμίζει ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να βιώνει τον αυταρχισμό γιατί, όπως λέει και το τραγούδι, "άμα γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα". Αλλά και μία μέρα, με την απέλαση του Λίβυου Πρέσβη, μετά την παράνομη και παράτυπη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, μία πράξη κατάφορης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, άλλη μία πράξη αναβάθμισης της προκλητικότητας εκ μέρους των γειτόνων μας» τόνισε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα, είχαμε πολυγλωσσία, ασάφεια, καθυστερήσεις, και υποτίμηση της τουρκικής προκλητικότητας εκ μέρους της Κυβέρνησης. Αυτό ενώ, απαιτείται, αντιθέτως, ισχυρή πίεση στους εταίρους μας και πίεση σε διεθνές επίπεδο ώστε, η διεθνής κοινότητα να τοποθετηθεί ρητά και να καταδικάσει την τουρκική προλητικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο ίδιος. 

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι «έρχομαι τώρα στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, και ο εισηγητής της ΝΔ επικεντρώθηκαν σε ένα non paper για την τάχατες υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έβαλαν όμως πολλά αυτογκόλ, χωρίς να το θέλουν φαντάζομαι, και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί το λέω αυτό».

«Ο ίδιος, ο κ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που έφερε η ΝΔ είχαν το ίδιο κόστος με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν υψηλού κόστους, άρα ο ίδιος απορρίπτει την τάχατες υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοτνας ότι «τα δικά σας μέτρα, κ. Σταϊκούρα, μέχρι το 2014, έβαλαν τη χώρα βαθιά στην κρίση, με τις διαδοχικές σας κυβερνήσεις, και δεν κατάφεραν να την βγάλουν από τη Μνημονιακή Επιτροπεία. Σε αντίθεση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια και να δημιουργήσει το σημερινό, υφιστάμενο χώρο για φοροελαφρύνσεις». 

«Ρίξατε την Ελλάδα στη χρεωκοπία, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική που εφαρμόζετε και σήμερα, ακριβώς την ίδια συνταγή του πελατειακού και κρατικοδίαιτου μοντέλου», επεσήμαεν ο ίδιος.

«Προχωράω στο δεύτερο αυτογκόλ. Δεν είσαστε συνεπείς, με όσα λέγατε πριν τις εκλογές για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κίνδυνο, οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για ανάγκη πιστοληπτικής γραμμή στήριξης και αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ήδη, όμως, από τον Ιούλιο που παραλάβατε, παραδεχτήκατε και στους θεσμούς ότι το πρόγραμμα βγαίνει. Αποδεικνύεται στην πράξη, ακόμα μια εξαπάτηση που κάνατε προς τον ελληνικό λαό για να εκλεγείτε, μετά το Μακεδονικό, το προσφυγικό κλπ. 

» Μας λέτε, τώρα, ότι παραλάβατε τη χώρα με δημοσιονομικό κενό ενώ, την πρώτη εβδομάδα που παραλάβατε βρήκατε περιθώριο 250 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ευνοώντας, φυσικά, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και αυτό είναι το τρίτο αυτογκόλ και  απόδειξη ότι δεν λέτε την αλήθεια.

» Πώς αξιοποιείτε όμως το δημοσιονομικό περιθώριο που σας παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Με τη χορήγηση ασυλίας στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια; Απελευθερώνοντας τις καταθέσεις υπόδικων επιχειρηματιών; Διορίζοντας διοικητές στα νοσοκομεία με πολιτικές ανταλλαγές ψήφων; Τοποθετώντας υφυπουργούς με fake πτυχία; Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία;

» Το δικό σας μοντέλο ανάπτυξης συνοψίζεται στη μείωση μισθών, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, όπως αποδεικνύει και η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το όφελος από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι από 0 έως 17 ευρώ για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων, ωφελεί μόνο το 2,5% των επιχειρήσεων, και μόνο το 1% των φορολογουμένων. Και όμως βρήκατε τρόπο για να περάσετε τροπολογία και να δώστε φοροαπαλλαγή στις ΠΑΕ και ΚΑΕ για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και των μπασκετμπολιστών. Εύγε!

» Να περάσω τώρα στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσο αντιπεριβαλλοντική είναι η πολιτική σας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, καταργείτε την καταβολή ελεγκτικής αποζημίωσης για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, άλλο ένα βήμα απαξίωσης της περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας, μετά την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος του Υπουργείου. Πρόκειται για υπαλλήλους με ειδικά ανακριτικά καθήκοντα, αυξημένων τυπικών προσόντων που ελέγχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στη βιομηχανία, σε περιστατικά ρύπανσης, στα μεταλλεία, κτλ. και είναι το μόνο σώμα που δεν λαμβάνει κάποια επιπρόσθετη αποζημίωση.

» Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει την Επιθεώρηση περιβάλλοντος. Αυτή η προσπάθεια έχει γίνει και σε άλλα νομοσχέδια (πχ.για το επιτελικό κράτος) και εντάσσεται σίγουρα στο σχέδιο της κυβέρνησης να αποδυναμώσει την Υπηρεσία που είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής και την ποιότητα περιβάλλοντος.

» Γιατί, όπως μάθαμε και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κυβέρνηση έχει παραλάβει νέο, τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο για τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, κάτι που έχει αποκρύψει από την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το κατά τα άλλα υπερδραστήριο Γραφείο Τύπου του κυρίου Χατζηδάκη, δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για ένα τόσο μείζον θέμα.

» Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην τροποποίηση της σύμβασης, του 2004, σε όφελος της Ελληνικός Χρυσός, και επιβεβαιώνει απόλυτα τη δική μας θέση, όπου αναδείξαμε ότι η εταιρεία δεν τηρεί τη βασική της υποχρέωση, δηλαδή τη μεταλλουργία χρυσού, καθώς και αναδείξαμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα συνέπειας με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Πολιτική συναλλαγή εκ μέρους της ΝΔ και σε αυτό το πεδίο, και μάλιστα στα κρυφά.

» Όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές για την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, δεν δίνετε κάποιο ουσιαστικό κίνητρο για να προωθήσετε την εξοικονόμηση ενέργειας, δεν το συνδέετε με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μπορέσουν συμμετάσχουν οι πιο ευάλωτες, ασθενέστερες εισοδηματικές ομάδες, όπως κάναμε εμείς με το Εξοικονομώ, όπου πάνω του 66% των δικαιούχων ήταν από τα ασθενέστερα στρώματα. Κλείνετε επιπλέον το μάτι σε μεγάλες εταιρείες real estate. Καμία λοιπόν σύνδεση με την ενεργειακή φτώχεια και με την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στην ηλεκτροκίνηση, οι φοροαπαλλαγές δεν αφορούν τους πολίτες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν δίνουν κανένα κίνητρο για τους πολίτες, αλλά μόνο για τις εταιρείες και μάλιστα, χωρίς να συνδέεται το πλάνο αυτό με την απόσυρση αυτοκινήτων. Δεν κάνετε δηλαδή τίποτα για να αποφορτιστεί η κυκλοφορία και η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά χωρίς σχέδιο, γιατί ακόμα δεν υπάρχει πλάνο για σημεία φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στην άρνηση τεσσάρων ευρωβουλευτών της ΝΔ να υπερψηφίσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον, η οποία αποδεικνύει, για μία άλλη φορά, πόσο fake είναι το περιβαλλοντικό προφίλ που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις