Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ανάγκη για ειλικρινή συζήτηση / Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ανάγκη για ειλικρινή συζήτηση / Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Tην “αλληλεγγύη” της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την κοινοποίηση του “Μνημονίου Συνεννόησης” με τη Λιβύη “χωρίς καθυστέρηση”.

“Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε.” αναφέρει η δήλωση, ενώ σημειώνει ότι "χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις” σχετικά με το περιεχόμενό του διμερούς “Μνημονίου Συνεννόησης” μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τη θαλάσσια οριοθέτηση. "Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καθυστέρηση”, προσθέτει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι “είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα νησιά τους”, και ότι “όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”.

Ταυτόχρονα, κληθείσα χθες να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν διαφοροποιήθηκε από τη στάση της προηγούμενης Επιτροπής, επισημαίνοντας αφενός την ανάγκη μιας “ειλικρινούς συζήτησης” με την Τουρκία για τις τελευταίες εξελίξεις και αφετέρου τη συνεργασία στο προσφυγικό.

Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά με το ΝΑΤΟ και τις προθέσεις της καινούργιας ηγεσίας της Ε.Ε., σχολίασε καταρχάς ότι το ΝΑΤΟ είναι η “πιο ισχυρή συμμαχία στον κόσμο” και ότι στο επίκεντρό του βρίσκεται το άρθρο 5 για τη “συλλογική άμυνα”. Ωστόσο συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να διευθετήσει και ότι η Ε.Ε. “πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει δράση”. “Όταν υπάρχει μια κρίση και η Ε.Ε. συμφωνεί να δράσει, πρέπει να έχει τα μέσα να το κάνει” είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη γι’ αυτόν τον λόγο να ολοκληρωθεί η Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας. Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι επειδή τα μέσα δεν είναι αρκετά, πρέπει να γίνουν “επενδύσεις”. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά και τις απειλές για την επιβολή δασμών στα γαλλικά προϊόντα, η Φον Ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “πολλά ζητήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν”, ωστόσο σημείωσε ότι είναι “ανοιχτή” στο να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που συμφέρουν τις οικονομίες και των δύο πλευρών.

Η επικεφαλής της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη στρατηγική της νέας Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια επαναλαμβάνοντας ότι ήταν “στρατηγικό λάθος” η μη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η όποια αναθεώρηση της διαδικασίας ένταξης πρέπει να γίνει “παράλληλα”, καθώς είναι προς το “συμφέρον” της Ε.Ε. να κρατήσει τις δύο χώρες όσο πιο κοντά γίνεται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις «σοβαρές περικοπές» που προτείνονται, στο πλαίσιο της πρότασης της φινλανδικής προεδρίας, για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2021. Η φινλανδική πρόταση προβλέπει να ανέλθει ο προϋπολογισμός στο όριο του 1,07% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ε.Ε., χαμηλότερα από το όριο του 1,11% που πρότεινε η Επιτροπή αλλά υψηλότερα από το επίπεδο του 1% που προωθεί η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL