Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Δηλώνει ότι μένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο * Η απάντηση στην επιμονή Γερουλάνου δείχνει το πρόβλημα της Φ. Γεννηματά: "Όποιος θέλει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα κότσια να το πει" / Η Φ. Γεννηματά βγήκε... στο παζάρι με τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλώνει ότι μένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο * Η απάντηση στην επιμονή Γερουλάνου δείχνει το πρόβλημα της Φ. Γεννηματά: "Όποιος θέλει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα κότσια να το πει" / Η Φ. Γεννηματά βγήκε... στο παζάρι με τον Μητσοτάκη

Παρότι μετά τη συνάντησή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη (στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο) η Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμπε κλίμα συναίνεσης σε σειρά ζητημάτων μαζί του, χθες η Φ. Γεννηματά είπε ότι όλα είναι ανοιχτά. Δηλαδή και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το ζήτημα του “γαλάζιου” εκλογικού νόμου με τον οποίο θα καταργηθεί η απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι έχει ζητήσει από τον Κυρ. Μητσοτάκη ο νέος ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και πως εκείνος “βεβαίως το έχει ακούσει, αλλά δεν έχει δεσμευτεί”. Επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, λέγοντας ότι είναι κατάντια. Η ίδια απέκλεισε τη φημολογία -που και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανατροφοδότησαν πρόσφατα- περί δικής της υποψηφιότητας για το αξίωμα. “Εγώ είμαι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία”.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι δεν έχουν κουβεντιάσει με τον πρωθυπουργό και ότι δεν ξέρει τις προθέσεις του, ζητώντας εκ νέου εκλογικό σύστημα “αναλογικότερο και πιο δίκαιο”. Ουσιαστικά ζήτησε για ακόμη μια φορά, δημόσια, να φέρει η Ν.Δ. ένα εκλογικό σύστημα που θα καλύπτει και τα κριτήρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να μπορεί να το ψηφίσει και εκείνο. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι “αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για επόμενες διπλές εκλογές”. “Ανέγνωσε” αυτή την “προειδοποίηση” της κυβέρνησης ως ένδειξη ότι “δεν έχει την πρόθεση να φέρει ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο και δίκαιο που θα μπορούσαμε να το δούμε όλοι μαζί, να συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους”. “Αυτό εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι ετοιμάζεται να φέρει κάτι που θα διασφαλίζει ότι το δίπολο θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Θα έχουμε τεχνητές πλειοψηφίες και μια τέτοια πρόταση δεν θα την ψηφίσουμε” είπε.

Επιμονή Γερουλάνου

Αποφασισμένος να μην χαμηλώσει τους τόνους ούτε τις ταχύτητες των περιοδειών που έχει ξεκινήσει αναζητώντας κόσμο του ΠΑΣΟΚ που συμμερίζεται την κριτική του για τις επιλογές της ηγεσίας δηλώνει ο Π. Γερουλάνος.

“Το συνέδριο ήταν ένα κακοστημένο συνέδριο, το οποίο έστειλε όλα τα λάθος μηνύματα προς τα έξω. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω τώρα” δήλωσε (ρ/σ Flash Θεσσαλονίκης). Αμφισβήτησε την ομοφωνία των αποφάσεων που έλαβε το συνέδριο εξηγώντας ότι μόλις 1.200 από τους 5.000 πήγαν στο συνέδριο, ενώ ο ίδιος μίλησε εκπροσωπώντας 2.000 που υπέγραψαν το κείμενο - ψήφισμά του. Έτσι, έκανε λόγο για “αδύναμες αποφάσεις”. “Προσωπικά, πάντα έχω σεβαστεί τα όργανα και τις αποφάσεις τους, θεωρώ όμως ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν σ' αυτό το συνέδριο αφήνουν πολλά ερωτήματα” είπε. “Εκτός ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να με θέσει κανείς, γιατί αυτό είναι δικό μου θέμα και των ιδεών μου. Από εκεί και πέρα, ποιος επιλέγει να με αξιοποιήσει και πώς είναι δικό του θέμα”.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Γερουλάνος απάντησε (ρ/σ Παραπολιτικά) πως αυτά λέγονται για να απαξιώσουν την κριτική, που κάνει στην ηγεσία, ότι “επειδή δεν έχουν επιχειρήματα κατά της κριτικής λένε ότι θέλω να φύγω, μα θα είχα φύγει καιρό!”. Για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το 2021 σχολίασε ότι είναι νωρίς ακόμα γι’ αυτή τη συζήτηση.

Αντίδραση Γεννηματά

Η Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε “αστειότητα” τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας της και επέστρεψε τις αιχμές προς τον Π. Γερουλάνο, αν και χωρίς να τον κατονομάσει. Του απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς στρατηγική για συνεργασία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και πρέπει π.χ. να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τα κότσια και να το πει”. Πρόσθεσε ότι όμως δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο, ότι δεν ακούγεται ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση διαφορετική από αυτή που ακολουθεί το κόμμα, για να καταλήξει: “Οτιδήποτε άλλο απλά δημιουργεί προβλήματα. Και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, “όλοι πρέπει να συνταχθούν με τις αποφάσεις που κατά συντριπτική πλειοψηφία πήρε το συνέδριο αυτό”.

ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

"Περσινές μετεγγραφές παικτών αμφιβόλου απόδοσης"

Χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα... "παλιό και κουρασμένο προπονητή που έχει αρχίσει να χάνει"

Νεύρα, πολλά νεύρα. Ο λόγος για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η Φ. Γεννηματά δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να διασκεδάσει την ανησυχία της για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα μάλιστα που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον απόηχο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έχει μπει για τα καλά σε φάση εσωστρέφειας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που προσπαθούσαν όλο το απόγευμα της Πέμπτης να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ μέλη της ΚΕΑ, η Φ. Γεννηματά σχολίασε: “Περσινά ξινά σταφύλια”. Ανέφερε ότι “ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ και καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές”. Στην πρώην εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου Ρ. Βάρτζελη δεν αναφέρθηκε. Ωστόσο, την περίπτωση αυτή επιχείρησαν να “κοντύνουν” άλλοι εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΣΚΑΪ), για να λάβει την αποστομωτική απάντηση - υπενθύμιση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη πως “όταν έπαιρνε τηλέφωνα η Βάρτζελη, έτρεμαν τα γόνατα όλων των βουλευτών”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μίλησε για “περσινές μετεγγραφές με παίκτες αμφιβόλου απόδοσης και εμπιστοσύνης και κυρίως με έναν παλιό και κουρασμένο προπονητή που έχει αρχίσει να χάνει”. Δίνοντας συνέχεια στις υπερβολές, είπε ότι στόχος της είναι “η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, να γίνει ξανά μεγάλη και να είναι η επόμενη πραγματική κυβερνώσα Αριστερά για τον τόπο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL