Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ανάπτυξη με "τερματισμό των ιδεοληψιών" υπόσχεται για το 2020 η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάπτυξη με "τερματισμό των ιδεοληψιών" υπόσχεται για το 2020 η κυβέρνηση

Απέφυγε τις καθαρές απαντήσεις ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για 2,8% ανάπτυξη το 2020, παρά την κριτική προς την κυβέρνηση για υπεραισιοδοξία, κριτική που συμμερίζονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το κονδύλι για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τα κίνητρα για ειδικούς τομείς, όμως συμπεριέλαβε στις πολιτικές για την ανάπτυξη... τον «τερματισμό των ιδεοληψιών» και τη «διαρκή προσπάθεια» για μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Θ. Σκυλακάκης παρατήρησε ότι «ο προϋπολογισμός δεν δουλεύει μόνος του» και πρόσθεσε ότι «κάνουμε ταυτόχρονα και μια ηράκλεια προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που φαίνεται, από τα στοιχεία που βλέπουμε, ότι θα πετύχει». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «κάνουμε και μια διαρκή προσπάθεια για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να τερματίσουμε τις ιδεοληψίες για να διευκολύνουμε την πραγματοποίηση των επενδύσεων». Παράλληλα, ο υφυπουργός έθεσε το ζήτημα των ANFAs και των SΜPs και των διαπραγματεύσεων με τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε αυτά να «ριχθούν» στην οικονομία.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ορθότητας των στοιχείων του προϋπολογισμού επικαλούμενος ότι «ο προϋπολογισμός πήρε το τεχνικό ΟΚ των θεσμών», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι αγορές έδωσαν το ΟΚ». Επέμεινε επίσης ότι οι μειωμένες επενδύσεις επί της προηγούμενης κυβέρνησης οφείλονταν, μεταξύ άλλων, στην «αντιπάθεια προς την επιχειρηματικότητα» και υποστήριξε ότι με την ψήφο τους οι πολίτες ενέκριναν την πολιτική μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων, αλλά και την παραπομπή της διαπραγμάτευσης της μείωσης των στόχων στις... καλένδες της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας.

«Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουν 323 εκατ. περισσότερη φορολογία, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις σας» τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για επιβάρυνση που επιλέγετε να πέσει στους ώμους των φυσικών προσώπων της κοινωνίας, προκειμένου να ελαφρύνετε τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις». Ο Θ. Μωραΐτης επέκρινε επίσης την αύξηση της έμμεσης φορολόγησης προϊόντων ανελαστικής ζήτησης και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Στον υπεραισιόδοξο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% το 2020 αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας παρατηρώντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, ουσιαστικά χρειάζεται τριπλασιασμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη στιγμή που «τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά είναι αυτά που θα «στενάξουν» με πάνω από 500 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογική επιβάρυνση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σχολίασε δηκτικά τις «περήφανες φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη» που υποσχόταν προεκλογικά η Ν.Δ., αλλά στον προϋπολογισμό του 2020 είναι μόνο 36 ευρώ τον χρόνο. Η Θ. Τζάκρη μίλησε και για τη «μεγάλη κοροϊδία» και θύμισε επίσης το επίδομα θέρμανσης που είναι το μισό από πέρυσι, ενώ δεν προβλέπεται κονδύλι για το 2020.

«Στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση υπάρχουν όλες εκείνες οι χαριστικές ρυθμίσεις, τα προνόμια, που αφορούν τα υψηλά εισοδήματα, τους ισχυρούς του πλούτου, τα φιλικά προς τη Ν.Δ. επιχειρηματικά συμφέροντα, τους διαπλεκόμενους επενδυτές της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας όμως ότι «απουσιάζουν εκείνα που αφορούν τους φτωχούς, τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη, τα κοινωνικά δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL