Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Χωρίς "λευκή επιταγή" η νέα Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς "λευκή επιταγή" η νέα Κομισιόν

Με έναν μήνα καθυστέρηση και πολλά απρόοπτα, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι τελικά έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου. Με 461 ψήφους υπέρ (157 κατά και 89 αποχές) οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες κατά την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο το νέο σώμα επιτρόπων, στο οποίο συμμετέχει ο αριθμός - ρεκόρ των δώδεκα γυναικών έναντι εννέα στην προηγούμενη Επιτροπή.

Ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες προειδοποίησαν ότι δεν της δίνουν «λευκή επιταγή», όπως τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (Renew Europe), ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος, κάτι που είχε γίνει σαφές από την πρώτη ψηφοφορία τον Ιούλιο, οπότε η ίδια η Φον Ντερ Λάιεν είχε «περάσει» με οριακή πλειοψηφία.

Αυτή τη φορά, όμως, η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και επομένως οι ευρωβουλευτές ήταν δύσκολο να αποφύγουν την «κομματική γραμμή». Τα μεγαλύτερα κόμματα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύεθεροι / Renew Europe) έδωσαν θετική ψήφο στην Επιτροπή της Φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Αριστερά καταψήφισε και οι Πράσινοι απείχαν στέλνοντας μήνυμα ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, είναι έτοιμοι να δείξουν διάθεση «εποικοδομητικής συνεργασίας προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο οικολογική και κοινωνική».

Πριν από την ψηφοφορία η Φον Ντερ Λάιεν απηύθυνε λόγο στους ευρωβουλευτές υπενθυμίζοντας τις προτεραίοτητες της νέας Επιτροπής και παρουσιάζοντας και πάλι τα χαρτοφυλάκια όλων των επιτρόπων, οι οποίοι τη συνόδευαν στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε τη δουλειά» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της, την οποία ξεκίνησε αναφερόμενη στην 30ή επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης στην Τσεχοσλοβακία και επικαλούμενη τη φράση του Τσέχου πολιτικού Βάτσλαβ Χάβελ: "Εργαστείτε για κάτι επειδή είναι καλό, όχι μόνο επειδή έχει την ευκαιρία να πετύχει".

Προτεραιότητα στην "Πράσινη Συμφωνία"

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής στις οποίες αναφέρθηκε ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με το "Green Deal" που έχει υποσχεθεί για την αρχή της θητείας της, η ψηφιακή πολιτική και το μεταναστευτικό.

«Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Έχουμε καθήκον να δράσουμε και τη δύναμη να ηγηθούμε» είπε θέλοντας να κάνει σαφή τη φιλοδοξία της νέας Επιτροπής στον εν λόγω τομέα.

«Εάν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, η Ευρώπη του 2050 θα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ψηφιακή δύναμη, θα παραμείνει μια οικονομία που επιτυγχάνει περισσότερο να διασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική πολιτική, θα έχει ηγετική θέση στη διευθέτηση των μεγάλων παγκόσμιων θεμάτων» δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η μετανάστευση θα μείνει"

Για το μεταναστευτικό, συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της.

«Η μετανάστευση δεν θα φύγει θα μείνει μαζί μας» δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στο μήνυμα που εστάλη από μία γυναίκα μεταξύ των 39 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί τον περασμένο μήνα μέσα σε νταλίκα στη Βρετανία, χαρακτήρισε τραγωδία «το γεγονός ότι μια μητέρα στο Βιετνάμ δέχεται μήνυμα από την κόρη της στην Ευρώπη που λέει ότι δεν έχει χώρο να αναπνεύσει». Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, «όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους» τόνισε η Φον Ντερ Λάιεν.

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα σταθερότητας σε μια όλο και πιο ταραχώδη εποχή. "Είναι ένας ασταθής κόσμος, όπου πολλές δυνάμεις μιλούν μόνο τη γλώσσα της αντιπαράθεσης και της μονομέρειας" ανέφερε, συνεχίζοντας τη ρητορική της προηγούμενης Επιτροπής, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο το Βrexit αλλά και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πυρά Τουσκ κατά Τραμπ

Σε αυτή τη «γραμμή», πυρά εναντίον του Αμερικανού Προέδρου εξαπέλυσε χθες και ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτηρίζοντάς τον μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ε.Ε., διότι «προσεύχεται» για τη διάλυσή της.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας Αμερικανός Πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά εναντίον μιας ενωμένης Ευρώπης. Υποστηρίζει το Brexit και προσεύχεται για τη διάλυση της Ένωσης» δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Η Αριστερά καταψήφισε τη συνέχιση της λιτότητας

"Διαφωνώ με τις μεγάλες περικοπές που κάνει η Κομισιόν στις πολιτικές για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική" τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει μια Κομισιόν “όμηρο των Όρμπαν και Σαλβίνι”

Κατά της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν ψήφισε σύσσωμη η Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως στο πρόγραμμά της υπάρχουν «πολλές αντιφάσεις». «Μιλούν για περισσότερες επενδύσεις, αλλά διατηρούν την ίδια παλιά, καταστρεπτική λιτότητα. Επιμένοντας με μια ατζέντα λιτότητας, πώς υποτίθεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να επενδύσουν;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολιτική ομάδα της Αριστεράς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως θα καταψηφίσει τη νέα Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, χωρίς τις μεγάλες περικοπές που προτείνονται».

«Θα καταψηφίσω τη νέα Κομισιόν και το πρόγραμμά της γιατί πιστεύω ότι οι στόχοι που θέσατε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν με έναν προϋπολογισμό μόνο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Γιατί διαφωνώ με τις μεγάλες περικοπές που κάνει η Κομισιόν στις πολιτικές για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Γιατί θεωρώ ντροπή η Ε.Ε. να έχει παραλύσει και να μην μπορεί να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση στηριγμένη στην ανθρωπιά και στο κράτος δικαίου στο θέμα του προσφυγικού. Γιατί δεν θέλω η Κομισιόν να είναι όμηρος των κυρίων Όρμπαν και Σαλβίνι» είπε, σημειώνοντας ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς «θα ασκεί εποικοδομητική, αυστηρή αντιπολίτευση επί πέντε χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL