Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Απειλητικές διαθέσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων προδίδουν τα "Όχι" της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλητικές διαθέσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων προδίδουν τα "Όχι" της Ν.Δ.

Την εντονότατη αποδοκιμασία του κατά της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να ενσωματώσει στη συνταγματική αναθεώρηση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, κοινωνικών, εργασιακών και άλλων, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την για μικροκομματική εκμετάλλευση της διαδικασίας και οπισθοδρόμηση της χώρας.

Πέραν των διατάξεων που αφορούν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την εκλογή ΠτΔ, όπου τα μικροπολιτικά και εσωκομματικά κίνητρα της Ν.Δ. βγάζουν μάτι, η άρνηση της πλειοψηφίας να αποδεχτεί προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση, μεταξύ άλλων, της μη διάκρισης λόγω διαφορών όπως το φύλο, τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ρεύματος, την ισότητα στην αμοιβή παρά την ηλικία, συνιστά ουσιαστικά οπισθοδρόμηση μιας κατά τα άλλα... σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Παράλληλα όμως υποκρύπτει και αθέατους κινδύνους, όπως η επαναφορά ενός υποκατώτατου μισθού, τον οποίο κατάφερε και κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρνητική στάση της και στα δύο πεδία, θεσμούς και δικαιώματα, ξεγυμνώνει το υποτιθέμενο φιλελεύθερο περιτύλιγμα που “πούλησε” ο Κυρ. Μητσοτάκης προεκλογικά για να κρύψει τη νεοσυντηρητική νοοτροπία της Ν.Δ., η οποία μετεκλογικά απλώνεται ραγδαία σε όλους τους τομείς της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Αλ. Χαρίτσης: Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφήνουν στίγμα για το πολιτικό σύστημα

“Στοχεύσαμε στην εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών που επλήγησαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους πολιτικούς θεσμούς” τόνισε (ΕΡΑ) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι επιχείρησε “μικροκομματική εκμετάλλευση της διαδικασίας”. Εξήγησε ότι “η πρωτοφανής εκλογή του ΠτΔ με λιγότερες από 151 ψήφους υποβιβάζει τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του σε αυτόν του απλού κομματάρχη”.

Ως προς την ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86, η οποία “θα διασφάλιζε τη μη διαγραφή αδικημάτων υπουργών πριν το 2015”, επέκρινε τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι με την καταψήφισή της στέλνουν λανθασμένο σήμα στην κοινωνία. Επ' αυτού ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε (ρ/σ Alpha) για "στίγμα" που αφήνει στο πολιτικό σύστημα” η άρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. “Εμείς δεν ανησυχούσαμε, φαίνεται όμως ότι κάποιοι άλλοι ανησυχούσαν” σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε την αντίφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει ευρύτερη κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η Ν.Δ. κατοχύρωση του ανώτατου ανταγωνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει να εξαιρεθούν τα δίκτυα του νερού και της ενέργειας από τις ιδιωτικοποιήσεις και η Ν.Δ. να ζητάει να μπει στο σύνταγμα ο χρυσός κανόνας που αφορά τα ελλείμματα.

“Ο βασιλιάς είναι γυμνός”

“O βασιλιάς είναι γυμνός” τόνισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) η Έ. Αχτσιόγλου σημειώνοντας ότι με ευθύνη της Ν.Δ. καταλήξαμε σε οπισθοδρομική αναθεώρηση. “Όταν μιλάμε για επιστροφή στο πιο σκληρό κράτος της Δεξιάς, είναι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, οπισθοδρόμηση στις αρχές και στα δικαιώματα και απόλυτη αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των θεσμών” υπογράμμισε. Αναδεικνύντας τις προτάσεις που απέρριψε κάθετα η Ν.Δ., αναφέρθηκε και σε αυτή για κατοχύρωση στο σύνταγμα της μη διάκρισης λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο Χρ. Βερναρδάκης υπογράμμισε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα πως η απόρριψη της άρσης διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την ηλικία και την αναπηρία συνιστά “σαφέστατα τεράστιο πρόβλημα και βαθύτατη ιδεολογική και πολιτισμική οπισθοδρόμηση”, και μάλιστα “σε σχέση και με τους ίδιους τους συντηρητικούς πολίτες”. Διότι, όπως εξήγησε, πολιτικές διαφωνίες υπήρχαν και θα υπάρχουν (π.χ. για ιδιωτικά πανεπιστήμια και συνταγματοποίηση των δημοσιονομικών περιορισμών), όμως η άρνηση των παραπάνω “δεν απηχεί καν τις απόψεις των συντηρητικών πολιτών, καθώς η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη σε αυτό το θέμα”.

Εργασία και αμοιβές

Όπως επισήμανε η Έ. Αχτσιόγλου, η Ν.Δ. απέρριψε κάθετα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα δεν θέλησε να κατοχυρωθεί ρητώς ότι δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση στην αμοιβή λόγω ηλικίας. “Άραγε είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ενός νέου υποκατώτατου μισθού;” διερωτάται η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος. Επιπλέον, απορρίφθηκε η πρόταση ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρητή κατοχύρωση για δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αναδιανεμητικό και ανταποδοτικό.

“Δεν περίμενα ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα ψήφιζε κατά της ίσης αμοιβής για ίση εργασία για τους Έλληνες πολίτες, ότι θα αρνούνταν να ψηφίσει το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης και ότι θα δεχόταν να υπάρχουν διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό”, σχολίασε (ΑΝΤ1) ο Σ. Φάμελλος. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αρνήθηκε την πρόταση για κατοχύρωση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τη συμπερίληψη ειδικής πολιτικής για τα νησιά.

Kόλαφος από τη Διεθνή Αμνηστία

Ανησυχητικό που δεν διασφαλίζονται οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για προστασία από τις διακρίσεις βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, συμμετοχής σε μειονότητα

Κόλαφο για την επιλογή της Ν.Δ. να μην διευρύνει το έδαφος των κριτηρίων για το τι συνιστά διάκριση, από την οποία θα πρέπει να προστατεύεται ο πολίτης, συνιστά η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Εξέφρασε “τη βαθιά της απογοήτευση για την αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραπέμψει προς αναθεώρηση το άρθρο 5, παράγραφος 2, του ελληνικού συντάγματος, το οποίο εγγυάται την προστασία όλων όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διακρίσεις”.

Σημείωσε ότι η αναθεώρηση αυτής της διάταξης θα διασφάλιζε ότι θα εδραιώνονταν και στο σύνταγμα οι δεσμεύσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα διεθνή όργανα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με το απαγορευμένο έδαφος διακρίσεων. “Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να διευρύνει αυτό το έδαφος και να συμπεριλάβει το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και τη συμμετοχή σε εθνική μειονότητα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL