Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ευκλείδης Τσακαλώτος προς κυβέρνηση: / Ευκλείδης Τσακαλώτος προς κυβέρνηση: Δεν σας αφήσαμε με άδεια ταμεία ώστε να μπορεί η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλείδης Τσακαλώτος προς κυβέρνηση: / Ευκλείδης Τσακαλώτος προς κυβέρνηση: Δεν σας αφήσαμε με άδεια ταμεία ώστε να μπορεί η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη

«Φτιάξαμε το πλαίσιο για να μπορεί να έχει η Ελλάδα 10-15 χρόνια για να μπορεί να συζητάει σοβαρά για αναπτυξιακές πολιτικές. Και δεν κάναμε αυτό που κάνετε εσείς. Δεν σας αφήσαμε με άδεια ταμεία, δεν σας αφήσαμε χωρίς πρόγραμμα για να είστε αναγκασμένοι να βρείτε ένα πρόγραμμα σε έναν μήνα. Είχατε αυτά τα προνόμια» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη Ν.Δ. κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού του 2017. Παράλληλα συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2020 και τον υπεραισιόδοξο στόχο για ανάπτυξη 2,8%.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομικών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2017 απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. για το υπερπλεόνασμα και το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ. Θύμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει την αναδιάρθρωση του χρέους, που «έστησε όλο το πλαίσιο για να μπορούμε να βγούμε από τα Μνημόνια» κι επέτρεψε «να έχει η χώρα τα 15 χρόνια για να σοβαρευτεί και να κάνει μια συζήτηση για το πώς κάνουμε μια ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε το χρέος».

Αναφέρθηκε ακόμη στις πιέσεις του ΔΝΤ και στη μεγάλη ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμών, που, παρότι δεν συμφωνούσαν με τις εκτιμήσεις, τις δέχονταν. «Είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους» σχολίασε χαρακτηριστικά αποδίδοντας τις τελικές αποφάσεις και για τα αντίμετρα και για το υπερπλεόνασμα στην υποχωρητικότητα αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του ΔΝΤ. Μάλιστα, παρατήρησε ότι «στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ».

Κόντρα Τσακαλώτου - Σκυλακάκη για τις ευθύνες της χρεοκοπίας

Ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε στην κριτική του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία που είχαν τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

«Ας σοβαρευτούμε. Δεν θα υπάρξει ιστορικός του μέλλοντος που θα πει ότι, ενώ επί 35 χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και επέτρεπαν τη φοροδιαφυγή, έφτιαξαν το πελατειακό κράτος, έκαναν τους Ολυμπιακούς, έκαναν τις στρατιωτικές δαπάνες, χρεοκόπησαν τη χώρα, το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι έξι μήνες της πρώτης κυβέρνησης» σημείωσε.

Ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη καταστροφή δημόσιας περιουσίας συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν με τα capital controls μηδενίστηκε η πολύ μεγάλη αξία, δεκάδες δισ. που είχε το Δημόσιο στις τράπεζες. Αυτό είναι μία πραγματικότητα». Απέδωσε στο υπερπλεόνασμα την αδυναμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τον στόχο της ανάπτυξης, αλλά και την άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και έσπευσε να αποδώσει στην αλλαγή της κυβέρνησης τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκλιμάκωση του χρέους υποτιμώντας τη σημασία του «μαξιλαριού».

ΣΥΡΙΖΑ: Υπεραισιόδοξη η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%

Την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,8%, την οποία δεν συμμερίζεται κανένας διεθνής οργανισμός, επισήμαναν οι ειδικοί εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020.

Ο Ν. Συρμαλένιος εξέφρασε τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση δαπανών αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «βασίζει έναν ολόκληρο προϋπολογισμό στην ικανότητα φορολογικής συμμόρφωσης». Την ελπίδα του να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη, παρότι «δεν συμμερίζεται κανένας παγκόσμιος οργανισμός αυτήν την αισιοδοξία» εξέφρασε ο Θ. Παπαχριστόπουλος.

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι, μετά την κατάρρευση των προπαγανδιστικών μύθων της Ν.Δ. για το "Μακεδονικό" και το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με τον προϋπολογισμό του 2020 καταρρέει και ο μύθος για το τέταρτο Μνημόνιο. Θύμισε δε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ, την ανεργία στο 17%, το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης και το χρέος ρυθμισμένο.

Επιπλέον σχολίασε ότι ακόμα και την άρση των capital controls και την αποπληρωμή του ΔΝΤ «τις εμφανίσατε ως δικό σας επίτευγμα», παρότι δρομολογήθηκαν και θα είχαν ολοκληρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «δεν κρατούσε καθυστερήσεις».

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι οι φτωχότερες τάξεις θα έχουν όφελος από τον προϋπολογισμό μόλις 70 εκατ. ευρώ, την ώρα που το όφελος αυτό για τις πλουσιότερες τάξεις είναι πέντε φορές μεγαλύτερο. Πρόσθεσε ακόμα πως, παρότι το αφορολόγητο παραμένει τυπικά σταθερό, στην πραγματικότητα μειώνεται λόγω της υποχρέωσης το 30% των συναλλαγών να είναι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξίσου ανισομερής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων είναι και η μείωση κατά 4% του φόρου των επιχειρήσεων, η οποία έχει ελάχιστη πρακτική σημασία για τη μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Φρ. Κουτεντάκης: Παραμένουν οι τρεις αβεβαιότητες

Τον λόγο πήρε κι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο οποίος επισήμανε κι αυτός πως οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί αμφισβητούν το ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020. Επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 «επιτυγχάνει επί της αρχής τον δημοσιονομικό στόχο», κατέταξε όμως τον στόχο για ανάπτυξη 2,8% στις τρεις «αβεβαιότητες» που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό. Οι άλλες δύο «αβεβαιότητες» αφορούν τη δυνατότητα των φορέων να μειώσουν τις δαπάνες σύμφωνα με τον στόχο των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και την αποτελεσματικότητα της αυστηροποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL