Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Το "παλαιοκομματικό" κράτος το ορθόδοξο είναι εδώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "παλαιοκομματικό" κράτος το ορθόδοξο είναι εδώ!

Τεχνοκράτες και επιτυχημένους πολιτευτές στη διοίκηση νοσοκομείων και άλλων κρατικών φορέων υποσχόταν προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά μάλλον το μεγαλεπήβολο σχέδιο στράβωσε και είπε να ακολουθήσει την πεπατημένη της αναξιοκρατίας και της κομματικής πελατειακής διευθέτησης διορίζοντας κομματικούς υποψήφιους και αποτυχόντες πολιτευτές, απόστρατους αξιωματικούς, ακόμη και έναν 80χρονο!

Μόλις τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, και ήδη η Ν.Δ. έχει προλάβει να κάνει φύλλο και φτερό μία από τις βασικές της αντιπολιτευτικές γραμμές περί αξιοκρατίας στις τοποθετήσεις στον κομματικό μηχανισμό και στη διοίκηση φορέων. Ειδικά στο κομμάτι των διοικήσεων των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός βρίσκεται εμφατικά εκτεθειμένος, μια και σε διάφορες δηλώσεις του, με αποκορύφωμα σχετικό τιτίβισμα την 1η Νοεμβρίου του 2017, είχε δηλώσει ευθαρσώς και κατηγορηματικά ότι "δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο"... Μάλιστα, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, στις 24 Ιουνίου του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης, με το γνωστό ύφος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για τα "αποστήματα" σ' αυτή τη χώρα που πρέπει να αλλάξουν, αναφερόμενος στις διοικήσεις των νοσοκομείων υπεραμύνθηκε της ανάγκης τεχνοκρατικού management: "Μην κοροϊδευόμαστε. Δεν χρειάζονται τα νοσοκομεία μας τεχνοκρατικό μάνατζμεντ; Το να φέρεις έναν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο. Γιατί είναι κακό αυτό; Τι προτιμάει ο κόσμος; Να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας;".

Μέχρι την... Πειραιώς η ουρά των διορισμένων κομματικών

Η ουρά, όμως, των αποτυχόντων πολιτευτών και κομματικών στελεχών σε διάφορες θέσεις σε νοσοκομεία και δημόσιους φορείς φτάνει σήμερα μέχρι... την Πειραιώς. Πέρα από τον παραιτηθέντα 80χρονο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, πλήθος κομματικών στελεχών και ακόμη περισσότερων απόστρατων αξιωματικών διαμορφώνουν ένα αναχρονιστικό πλαίσιο στη διοίκηση των νοσοκομείων, που απέχει παρασάγγας από το "τεχνοκρατικό" μοντέλο που ευαγγελιζόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Έτσι, μεταξύ άλλων, στις διοικήσεις νοσοκομείων με απόφαση Κικίλια τοποθετήθηκαν ο Ελευθέριος Μπούλιας, νέος διοικητής του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας, ο οποίος ήταν μέλος του προεδρείου της ΟΝΝΕΔ και έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, διοικητής επελέγη επίσης κομματικό στέλεχος και πρώην δήμαρχος. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τοποθετείται στέλεχος της Ν.Δ., ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και το Νοσοκομείο Άρτας.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το "Σισμανόγλειο", όπου διοικητής αναλαμβάνει ο τέως διευθυντής πολιτικού γραφείου του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, αναπληρωτής διοικητής στο ΚΑΤ και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με τη Ν.Δ..

Αντιδράσεις προκαλεί ο διορισμός του καθηγητή Γιώργου Χαλκιαδάκη ως διοικητή του του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου λόγω του βεβαρημένου δικαστικού παρελθόντος του. Συγκεκριμένα, ο Γ. Χαλκιαδάκης, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έχει δύο καταδίκες, στη μία εκ των οποίων αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, ενώ στη δεύτερη έχει καταδικαστεί πρωτόδικα: η μία αφορά έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών και η δεύτερη σοβαρό ιατρικό λάθος.

Δίχως τέλος η λίστα των... αρίστων

Ο διορισμός όμως αποτυχόντων... "αρίστων" έχει ξεκινήσει εδώ καιρό. Έτσι, έχουμε και λέμε:

- Μόλις χθες διορίστηκε πρόεδρος στο Καυτανζόγλειο η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.

- Με... αξιοκρατικά κριτήρια είχε διοριστεί επίσης στη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε. ο Νίκος Ταχιάος, πρώτος επιλαχών βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης!

- Στην ΕΡΓΟΣΕ πρόεδρος διορίστηκε ο Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής της Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης!

- Πρόεδρος στην Εγνατία Α.Ε. τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

- Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει "χρήσιμο μόνο για το κομματικό ρουσφέτι", τελικώς διατηρήθηκε και ως επικεφαλής αυτού τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

- Στη θέση της νέας πρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τοποθετήθηκε η Βασιλική Λαζαράκου αφού δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στο "γαλάζιο" ευρωψηφοδέλτιο. Η Β. Λαζαράκου από τον Σεπτέμβριο 2012 έως το τέλος του 2015 -επί κυβέρνησης Σαμαρά- υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

- Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, μια και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής της Ν.Δ., διορίστηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

- Πρόεδρος στην ΕΡΤ, στο όνομα της... αμεροληψίας και της καταπολέμησης της κομματοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση, τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας! Μεταξύ πολλών άλλων, η Ν.Δ. τοποθέτησε στη θέση ειδικού συμβούλου της ΕΡΤ και τον "δεινόσαυρο" της αθλητικής δημοσιογραφίας Α. Πανούτσο, που όλο το προηγούμενο διάστημα πυροβολούσε κατά ριπάς το"δεινοσαυρικό" Δημόσιο που το απομυζούν διάφορα τέρατα.

- Πολύ μελάνι χύθηκε και για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ο οποίος, παρότι δεν κάλυπτε τα απαιτούμενα προσόντα, η κυβέρνηση "τα έκοψε και τα έραψε" με φωτογραφική τροπολογία προκειμένου να 'ρθουν "κοστούμι" στο πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας security G4S.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL