Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΚΙΝ.ΑΛΛ. (χωρίς ΠΑΣΟΚ) - Π. Γερουλάνος: "Και εγώ θα είμαι. Το θέμα είναι αν θα είναι οι ψηφοφόροι..." * Στο στόχαστρο ηγετικών στελεχών της Χαρ. Τρικούπη ο Π. Γερουλάνος / "Ραντεβού το 2021" έδωσε η Φ. Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝ.ΑΛΛ. (χωρίς ΠΑΣΟΚ) - Π. Γερουλάνος: "Και εγώ θα είμαι. Το θέμα είναι αν θα είναι οι ψηφοφόροι..." * Στο στόχαστρο ηγετικών στελεχών της Χαρ. Τρικούπη ο Π. Γερουλάνος / "Ραντεβού το 2021" έδωσε η Φ. Γεννηματά

Η επίσημη πλέον διακοπή της αυτοτελούς ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ μετά από 45 χρόνια επισφραγίζει τη νέα φάση στην οποία έχει περάσει ο χώρος. Μια περίοδος που προοιωνίζεται μεγάλες εντάσεις και αλλαγή ισορροπιών στο εσωτερικό του φορέα.

Το γεγονός ότι επίσημα μόνο 1.200 σύνεδροι από τους 4.200 παρέλαβαν την κάρτα τους δεν προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι ήδη το συνέδριο είχε υποβαθμιστεί σε διαδικαστική "αγγαρεία" από την ηγεσία του κόμματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε έντονα το κατά πόσον αυτή η έλλειψη απαρτίας νομιμοποιεί τις αλλαγές. Όπως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη “θριαμβολογία” της Χαρ. Τρικούπη περί “σχεδόν ομόφωνης” έγκρισης των εισηγήσεων της Φ. Γεννηματά. Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε ούτε η παράταση της θητείας της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έως το 2021, οπότε θα διεξαχθεί εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη βάση.

Η μοναδική “είδηση” από το 11ο (και τελευταίο) Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν η αμφισβήτηση της ηγεσίας της Φ. Γεννηματά από τον Π. Γερουλάνο. Η Φ. Γεννηματά ήδη είχε ρίξει το γάντι λέγοντας πως “όποιον έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα, το συνέδριό μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω”. Επιπλέον επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για διαγραφές ξεκαθαρίζοντας “μια και καλή ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις”.

"Ό,τι θάψατε εδώ θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο"

Το “γάντι” της αμφισβήτησης το σήκωσε ο Π. Γερουλάνος λέγοντας ότι χρειάζεται άλλη ηγεσία και προχωρώντας σε μετωπική επίθεση κατά της Φ. Γεννηματά, στην οποία καταλογίζει “θάψιμο” του ΠΑΣΟΚ. Μια αποστροφή του ερμηνεύτηκε σαν προαναγγελία αυτονόμησης και δημιουργίας κίνησης: “Ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες”.

Επιθέσεις κατά Γερουλάνου

Όμως η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει έκτοτε είναι ενδεικτική των πληγών που αφήνει η διαδικασία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Β. Κεγκέρογλου ανέλαβε να τον εμφανίσει ως ξένο σώμα κατηγορώντας τον ότι ετοιμάζει κόμμα, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Τον κατηγόρησε (ΣΚΑΪ) για "άλλες σκοπιμότητες" και προσωπικές φιλοδοξίες, ενώ σχολίασε ότι “σημασία έχει ποιοι μένουν και μας χαιρετούν ή μας αποχαιρετούνε”.

Το αρνητικό κλίμα απέναντι στον Π. Γερουλάνο δεν έκρυψαν χθες και οι Π. Χρηστίδης και Κ. Σκανδαλίδης. “Όποιος επαναλάβει ότι θάψαμε το ΠΑΣΟΚ αδικεί τον εαυτό του και το κόμμα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Κ. Σκανδαλίδης σχολίασε πως ο Π. Γερουλάνος έδειξε να διαχωρίζει τη θέση του, αλλά κανείς δεν περισσεύει. Στον Π. Γερουλάνο ήδη είχε απαντήσει από το συνέδριο ο Απ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζοντας λάθος την κίνησή του, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας του επιτέθηκε για “ευτελισμό” του ΠΑΣΟΚ και “προσχηματικές διαφωνίες”.

Ορισμένες πηγές επισήμαιναν ότι, αφού ο Π. Γερουλάνος δεν είναι μέλος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αφού δεν θα υπάρξουν ξανά συνεδριάσεις οργάνων του ΠΑΣΟΚ, εκείνος δεν έχει πεδίο παρεμβάσεων.

Π. Γερουλάνος: "Οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία"

“Δεν τον χαρακτηρίζει αυτή η τοποθέτηση τον κ. Κεγκέρογλου” απάντησε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο Π. Γερουλάνος, τονίζοντας ότι “οι διαγραφές δείχνουν αδυναμία”. “Δεν μιλάω με κανέναν για να κάνουμε κόμμα. Σημαντικό είναι το κόμμα που έχουμε να πάει μπροστά (...). Αν είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, μέχρι το 2021... δεν θα υπάρχουμε. Αφήνουμε τον χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίζει” διευκρίνισε. Σημείωσε ότι διαφωνεί με τη στρατηγική του κόμματος και ότι θα συνεχίσει να λέει τη γνώμη του, η οποία είναι ότι “δεν γίνεται να πορευόμαστε έτσι”, “όσο συρρικνώνεται η ηγεσία τόσο πιο φανατική και κλειστή γίνεται”. “Και εγώ εδώ θα είμαι το 2021, το θέμα είναι αν θα είναι οι ψηφοφόροι..." σχολίασε δηκτικά. Συνεχίζοντας την κριτική, είπε ότι “είμαστε φοβικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ” και πως “αν η ηγεσία θέλει ένα μικρό ποσοστό με 10 βουλευτές, το έχει καταφέρει”.

Το ρίσκο Γερουλάνου

Σε κάθε περίπτωση το “ρίσκο” που ανέλαβε ο Π. Γερουλάνος θέτοντας θέμα ηγεσίας, να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση, απλώς επιβεβαιώνει ότι φιλοτεχνεί ένα αυτόνομο προφίλ, χωρίς να μπορεί να προεξοφληθεί ο σκοπός του. Διότι, από την άλλη, υπερασπιζόμενος το ΠΑΣΟΚ και θέτοντας εαυτόν σε σύγκρουση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., και όχι μόνο με την πρόεδρό του, μοιάζει να μην υπολογίζει σε αυτό το κόμμα. Πώς θα ζητήσει την ψήφο τους το 2021 εάν με τη στάση του οδηγηθεί εκτός αυτού του κομματικού κοινού και περιβάλλοντος;

Με το βλέμμα στο 2021 ο Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης, παρά την έντονη κριτική προς τη Φ. Γεννηματά στο συνέδριο, απέφυγε να υψώσει τους τόνους σε σημείο δίχως επιστροφή, δηλώνοντας και εμφανιζόμενος ενωτικός. Άλλωστε η κομματική νοοτροπία του “Νο 2” του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Π. Γερουλάνου και έχει επιβεβαιωθεί σε κάθε κρίσιμη στιγμή που στον φορέα κινδύνευε να χαθεί ο έλεγχος. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα ρίσκαρε ποτέ να μην συνεχίσει τη διεκδίκηση των θέσεών του εντός κόμματος, ώστε να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμος να διεκδικήσει και την ηγεσία εφόσον το επιθυμεί. Όπως έκανε και στις πρώτες εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Κεγκέρογλου τον αντιμέτωπισε διαφορετικά απ’ ό,τι τον Π. Γερουλάνο αναφέροντας ότι "δεν υπάρχει θέμα στρατηγικής διαφοροποίησης για τον Ν. Ανδρουλάκη".

Πλήρης ικανοποίηση της “Ανανεωτικής Αριστεράς”

Την πλήρη ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε η γραμματεία της πολιτικής κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά” (σ.σ.: των στελεχών που παρέμειναν στον φορέα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ.) δηλώνοντας ότι “συμβάλλει ώστε ο βασικός πυλώνας στον χώρο της Κεντροαριστεράς να είναι το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, του νέου φορέα που συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL