Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο στόχος των επιστροφών έγινε "συμβολικός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο στόχος των επιστροφών έγινε "συμβολικός"

«Το πρόβλημα αυτό έχει έρθει για να μείνει» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο προσφυγικό κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού». Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφης Γεννηματά, επέμεινε στην κατασταλτική πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού και την μετάθεση ευθυνών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους κι εμφανίστηκε συγκρατημένος σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις επιστροφές ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θέλει να θέσει αριθμητικό στόχο για τις επιστροφές και παραδέχτηκε ότι «δεν θα λύσουμε όλο μας το πρόβλημα με επιστροφές». Υποστήριξε ότι ο στόχος των επιστροφών είναι «συμβολικός» κι «επικοινωνιακός», ώστε να δώσει μήνυμα στα κυκλώματα ων διακινητών και σε όσους «χωρίς προσφυγικό προφίλ» φτάνουν στη χώρα μας. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι με τις επιστροφές στέλνεται το μήνυμα ότι «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική της Φ. Γεννηματά ότι δεν έχει ασκήσει ικανή πίεση στην Κομισιόν για αναλογική κατανομή των προσφύγων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και υποστήριξε ότι αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο προσφυγικό θέτοντας προ των ευθυνών τους και κόμματα - μέλη του ΕΛΚ. Ακόμη επισήμανε τη σημασία της ανάληψης θέσης αντιπροέδρου της Κομισιόν από τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Να εφαρμοστεί η κοινή δήλωση

Ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Γερμανία είναι σύμμαχος της χώρας μας στην προσπάθεια για αναλογική κατανομή των προσφύγων παρατηρώντας ότι «αλλού θα βρούμε προβλήματα». Μετέφερε μάλιστα την εμπειρία του από την αρνητική απάντηση που έλαβε στην προσπάθειά του τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να δεχτούν έστω να φιλοξενήσουν 3.000 από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας. Υποστήριξε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν μπορεί να τροποποιηθεί αυτήν τη στιγμή, «μπορεί όμως να εφαρμοστεί και από τις δύο πλευρές».

"Η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι δεν είναι, αυτή η εποχή πέρασε"

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην κριτική του προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό μιλώντας για «άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού» που «το γιγάντωσαν» και ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι δεν είναι, αυτή η εποχή πέρασε». Υποστήριξε ότι οι κλειστοί, φυλασσόμενοι χώροι κράτησης είναι απαραίτητοι, ενώ παραδέχτηκε ότι κέντρα όπως αυτό της Σάμου θα είναι μεγαλύτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί η Ν.Δ. Τόνισε ακόμη ότι στην ενδοχώρα μεταφέρονται κυρίως οικογένειες κι ότι η κατανομή μεταξύ των Περιφερειών θα είναι δίκαιη.

Ανεπαίσθητη αιχμούλα για τα μπάρμπεκιου

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ενότητα σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού κι απομόνωση των ακραίων φωνών. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί έτσι εύκολα από άλλους και η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να αγκαλιάσει όποιον επιθυμεί να την τιμήσει».

Φ. Γεννηματά: «Χαϊδεύετε» την Κομισιόν, που «χαϊδεύει» τον Ερντογάν

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «χαϊδεύει» την Κομισιόν, που «χαϊδεύει» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε από την κυβέρνηση να απειλήσει με μπλοκάρισμα κρίσιμων αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα αν δεν υπάρξει κατανομή των προσφύγων. Προειδοποίησε δε ότι η Ακροδεξιά θα ευνοηθεί από τον διχασμό των τοπικών κοινωνιών και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι κι από το δικό του κόμμα ακούγονται ακροδεξιές φωνές. Τέλος, ζήτησε να γίνονται επιστροφές κι από την ενδοχώρα κι εξέφρασε προβληματισμό για τις κλειστές δομές κράτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL