Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση υποθηκεύει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση υποθηκεύει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα

«Το παρόν σχέδιο νόμου βρίθει αδιαφάνειας, κακής νομοθέτησης, προχειρότητας, περιστολής εργασιακών δικαιωμάτων, ακύρωσης έργων δικτύου φυσικού αερίου στην Αθήνα και την Περιφέρεια και περιορισμού πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο» τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για το νομοσχέδιο γαι τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έκανε λόγο για «ένα σχέδιο νόμου που "καταφέρατε" να είναι κυριολεκτικά εις βάρος όλων, του δημοσίου συμφέροντος, του κράτους δικαίου και φυσικά της κοινωνίας», .

Παράλληλα, αποδόμησε το «προσχηματικό αφήγημα της κυβέρνησης» περί αντιμετώπισης του brain drain και των «αγκυλώσεων» στην αγορά : «Αντιμετωπίζετε το brain drain με την κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων στη ΔΕΗ, με προσλήψεις νέων εργαζόμενων με μισθούς των 600 ευρώ και την παράλληλη δημιουργία γαλάζιων "golden boys", εκτός πλαφόν αποδοχών και με λιμουζίνες σε μία ΔΕΗ που από ότι μας λέτε καταρρέει; Θέλετε όλοι οι νέοι εργαζόμενοι να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Ακόμη ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «οι καταναλωτές πληρώνουν το μάρμαρο των προνομίων για τους λίγους και εκλεκτούς στη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα οι συνεπείς πελάτες, λόγω των αυξήσεων, απευθύνονται πλέον σε εναλλακτικούς παρόχους».

Αναφέρθηκε ακόμη στο «λαϊκίστικο επιχείρημα» της ΝΔ περί δήθεν κατάργησης της μονιμότητας στη ΔΕΗ και των ειδικών τιμολογίων για τους εργαζόμενους καθώς, η μεν μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012 και το ειδικό τιμολόγιο αποτελεί πρόβλεψη της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων.

Επιπλέον, σημεώισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός σε ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά στρεβλώσεις στις αμοιβές αλλά και τα επιδόματα αλλά, στο πλαίσιο μιας συλλογικής σύμβασης με όλους τους εργαζόμενους και σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει καμία τέτοια στρέβλωση, πολλές από τις οποίες δημιούργησε η ίδια, άλλα αντιθέτως αυξάνει τους μισθούς των δικών της "γαλάζιων παιδιών"».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε δε, στο σχέδιο της ΝΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ και σε σημεία της τοποθέτησης του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, στην επιτροπή, τα οποία γεννούν σοβαρές ανησυχίες για τη μελλοντική επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

«Ο υφυπουργός ΠΕΝ, στην προηγούμενη συνεδρίαση, μας είπε ότι θα δώσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε ένα ιδιώτη δοκιμαστικά, για πέντε χρόνια και βλέπουμε. Δηλαδή παραδέχτηκε ότι το πλάνο πώλησης των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας θα μετατραπεί σε ένα πείραμα που θα επαφίεται στην "όρεξη" κάποιου ιδιώτη και κατά συνέπεια, ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, χωρίς ανισότητες, βάσει του δημόσιου συμφέροντος και όχι του συμφέροντος του ιδιώτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

Ακόμη δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «παρουσιάζετε ακόμη το δικό μας νόμο 4602 που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, με περιορισμένες αλλαγές, όλες εις βάρος του δημοσίου και μόνο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ως νέο νομοθέτημα. Αυτό καθότι παραχωρείτε σε ιδιώτες το σύνολο του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου (65%) σε ιδιώτη ενώ, εμείς διατηρούσαμε πλειοψηφικό μερίδιο για το δημόσιο (51%) στη ΔΕΠΑ Υποδομών ώστε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Εμείς διατηρούσαμε επιπλέον, μειοψηφικό μεν ποσοστό του δημοσίου στο κομμάτι της Εμπορίας, ικανό όμως να διασφαλίσει τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου για τη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και τώρα εσείς δημιουργείτε ιδιωτικό μονοπώλιο με πλήρη αποχώρηση της πολιτείας».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια υπογράμμισε τις «αλλαγές επί τα χείρω στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου».

  • Τη μεταφορά του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU), από τη ΔΕΠΑ Διεθνών, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κάτι απολύτως παράλογο εφόσον πρόκειται για μία σημαντική και καινοτόμα υποδομή. Δεδομένου ότι ο Υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ σχετική με τη μεταφορά του εν λόγω έργου στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, οφείλει αφενός να προσκομίσει τεχνικά και οικονομικά αποδεικτικά στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα και αφετέρου να ενημερώσει τους βουλευτές αν υπάρχει κάποια μελέτη σκοπιμότητας που να δικαιολογεί τη μεταφορά ή απλώς την έχει υποδείξει κάποιος ενδιαφερόμενος αγοραστής.

  • Την αφαίρεση πρόβλεψης για εχέγγυα εκ μέρους του ιδιώτη για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την επέκταση των δικτύων πχ. στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας και στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας.

Κλείνοντας της τοποθέτησή του τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, ακόμη και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου για λόγους δημοσίου και εθνικού συμφέροντος. «Και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει άμεσα τις ρυθμίσεις που είναι εις βάρους των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL