Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Την άνοιξη οι αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την άνοιξη οι αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει το έργο να «συμβιβάσει» τις διαφορετικές απόψεις των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια με στόχο τη λήψη αποφάσεων την ερχόμενη άνοιξη.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. έκαναν μια πρώτη συζήτηση για τα «επόμενα βήματα» μετά την απόφαση των ηγετών τον Οκτώβριο να μην ανάψουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η γαλλική πρόταση για την αναθεώρηση της διαδικασίας ένταξης με αυστηροποίηση των όρων και την εισαγωγή ρήτρας «αναστρεψιμότητας». Ωστόσο, δεν έγινε αναλυτική συζήτηση και δεν βγήκαν «όπλα». Αντίθετα, φάνηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι οι περισσότερες χώρες είναι ανοιχτές σε μια επανεξέταση της διαδικασίας ένταξης νέων χωρών στην Ε.Ε., διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα μπει «στοπ» σε Τίρανα και Σκόπια.

Επιστολή για τη Βόρεια Μακεδονία

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των χωρών υποστηρίζει πως η Επιτροπή πρέπει να προσέλθει με προτάσεις στις αρχές του επόμενου έτους (μαζί με μια ανανεωμένη αξιολόγηση της προόδου των υπό ένταξη χωρών) και να ληφθούν οι αποφάσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες την άνοιξη. Το πότε ακριβώς την άνοιξη έχει ένα ενδιαφέρον αφού κάποιοι υπουργοί υπογράμμισαν πως δεν πρέπει να καθυστερήσει η απόφαση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο, αλλά να ανακοινωθεί τον Μάρτιο, πριν από τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι και η ημερομηνία που περιλαμβάνεται στην επιστολή που κατέθεσαν στο χθεσινό συμβούλιο έξι χώρες (Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία, Ιταλία και Σλοβακία).

Σύμφωνα με την προεδρεύουσα του συμβουλίου, τη Φινλανδή υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τίτι Τουπουράινεν, οι υπουργοί, πάντως, επαναβεβαίωσαν χθες τη «δέσμευσή» τους προς τα δυτικά Βαλκάνια.

Μ. Βαρβιτσιώτης: "Διπλό μήνυμα"

Για διπλό μήνυμα, προς τα δυτικά Βαλκάνια και την Επιτροπή, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Στέλνουμε ένα μήνυμα προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ότι τους θέλουμε στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σ' αυτή τη διεύρυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας από τον Δ. Αβραμόπουλο

Μήνυμα υποστήριξης στη Βόρεια Μακεδονία από την απερχόμενη Επιτροπή έστειλε χθες και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων στα Σκόπια.

«Το μόνο ρεαλιστικό και λογικό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή είναι ευρωπαϊκό, επειδή αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης. Για τους συναδέλφους στην Ε.Ε. που διστάζουν ή φοβούνται αυτή τη διαδικασία, θέλω να τους προειδοποιήσω ότι θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο την αντίθετη κατεύθυνση και την απομάκρυνση των πιο κοντινών εταίρων μας» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αρμόδιος Επίτροπος για το θέμα της Διεύρυνσης στην επόμενη Επιτροπή θα είναι ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρελί, ο οποίος ήταν το τελευταίο μέλος της νέας Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, αφού έλαβε νέες δεσμεύσεις απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις σε συνέχεια της ακρόασής του την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL