Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μάχη χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που η Φ. Γεννηματά θέλει να τελειώνει με την εσωστρέφεια “μια και καλή” το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο - εξπρές του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Γερουλάνος ξεκίνησε καμπάνια με διαδικτυακό ψήφισμα ενάντια στο “συνέδριο - παρωδία”, διεκδικώντας διεξαγωγή “ανοιχτού, δημοκρατικού” συνεδρίου ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2020 με εκλεγμένους συνέδρους και τη μη λήψη οποιασδήποτε καταστατικής και δεσμευτικής απόφασης “από το διορισμένο συνέδριο”.

Με εκτενές ενημερωτικό σημείωμά της και το βλέμμα στους διαφωνούντες, η Χαρ. Τρικούπη προσπάθησε να αιτιολογήσει χθες για μια ακόμη φορά τους λόγους για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου αλλά και τη μορφή του. Ξορκίζοντας τα “εσωκομματικά χαρακώματα”, ανέφερε ότι “οι άγονες αντιπαραθέσεις και εσωκομματικές συγκρούσεις χωρίς να διατυπώνεται από κανέναν μια διαφορετική πολιτική πρόταση υπονομεύουν την πορεία μας και ανοίγουν την κερκόπορτα στους πολιτικούς μας αντιπάλους”.

Ουσιαστικά επανέλαβε ότι η απόφαση για ενιαιοποίηση των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει ληφθεί συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι μέσα από καταστατικές αλλαγές ο πρόεδρος του φορέα θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα όργανα του φορέα θα είναι ταυτόσημα με εκείνα του κόμματος. Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν τα μέλη των υφιστάμενων οργάνων ΠΑΣΟΚ, οι νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και τα στελέχη του στους κοινωνικούς, παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και οι εκλεγμένοι σύνεδροι του τελευταίου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015 και οι σύνεδροι - μέλη ΠΑΣΟΚ του συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η αιτιολόγηση που δίνει απέναντι στις κατηγορίες περί “διορισμένων” συνέδρων, είναι πως “η μη ύπαρξη τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ οδηγεί αναγκαστικά στην προτεινόμενη σύνθεση εκλεγμένων συνέδρων” καθώς “η εκλογή νέων συνέδρων, προϋποθέτει δημιουργία νέων οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που έρχεται ευθέως σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για την ενιαία λειτουργία”.

Διαφορετική άποψη έχουν και ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος καλεί “κάθε πολίτη που στηρίζει τη διεξαγωγή ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ και ενδιαφέρεται για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου” να συνπογράψει σχετικό ψήφισμα. Το κάλεσμα το απευθύνει και “στους σύνεδρους που αντιδρούν στο συνέδριο - ‘παρωδία’, αλλά και όσους και όσες δεν μένουν αδιάφοροι μπροστά σε μη δημοκρατικές διαδικασίες και ενδιαφέρονται για την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου”.

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για "συνεχή αδρανοποίηση" του ΠΑΣΟΚ, που "ενισχύει τον σημερινό δικομματισμό και απαξιώνει την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής". Αναφέρεται ότι η Φ. Γεννηματά είχε δεσμευτεί, στις 25 Απριλίου 2017, πως το έκτακτο συνέδριο θα εξέλεγε "νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή" και θα διαμόρφωνε "την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη, για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης", όμως αυτό έγινε χωρίς συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι προβλεπόμενες καταστατικές αποφάσεις του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικής σημασίας και "δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει μια μικρή ηγετική ομάδα παντρεμένη με τις καρέκλες της".

Γι' αυτούς τους λόγους, όσοι υπογράφουν το ψήφισμα δηλώνουν ότι “τις αποφάσεις για την επιμήκυνση της θητείας της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τη μη διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το καταστατικό εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου από τη βάση μελών και φίλων και οποιαδήποτε άλλη καταστατική αλλαγή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις πάρει ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο με διορισμένους και όχι εκλεγμένους γι’ αυτό συνέδρους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL