Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Θ.Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση καθυστερεί την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που υποκαθιστά το ΕΚΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ.Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση καθυστερεί την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που υποκαθιστά το ΕΚΑΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ.Βρούτση, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντικαθιστά το απολεσθέν ποσό του ΕΚΑΣ.

«Η ενίσχυση αυτή δίδεται σε  κοινωνικά ευάλωτους πολίτες και η καθυστέρηση της καταβολής της έως τώρα, για όλο το 2019, τους δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι «σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ για το έτος 2019, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ που έχει απολεσθεί».

«Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκδώσει σχετική προς τον ΕΦΚΑ, εγκύκλιο για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, από τον Δεκέμβριο του 2018», σημειώνει ο Θ.Ξανθόπουλος προσθέτοντας ότι «μόνο στην περιοχή της Δράμας υπάρχον περίπου 12 συνταξιούχοι που υπάγονται στην παραπάνω ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία και αδυνατούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, λόγω καθυστερήσεων ή προβλημάτων στην μηχανογραφική εκκαθάριση και την απογραφή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ». 

Σημειώνεται πάντως, ότι οι ίδιοι δικαιούχοι είχαν λάβει για το 2018 την ανισταθμιστική αυτή οικονομική ενίσχυση.

«Το θέμα είναι όμως πολύ σοβαρό καθώς αφορά του πλέον ευάλωτους των συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα και για αυτό απαιτείται άμεση απάντηση και λύση από πλευράς του υπουργείου Εργασίας», τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.4411/2016 και της οικείας ΚΥΑ (Β’2909/2016), ορίζεται μεταξύ άλλων, πως «σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ για το έτος 2019, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ που έχει απολεσθεί».

Η παραπάνω προβλεπόμενη αντισταθμιστική ενίσχυση, εφαρμόσθηκε για το έτος 2018 και οι δικαιούχοι, έλαβαν κανονικά την έκτακτη μηνιαία ενίσχυση υποκατάστασης του απολεσθέντος ΕΚΑΣ, έως τις 31-12-2018.

Ωστόσο, για το έτος 2019 παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος. Παρά την έγκαιρη αποστολή σχετικής εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Πετρόπουλο(Φ11321/18-12-2018)  καθώς και σχετικής επείγουσας εγκυκλίου από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ (4/31-1-2019), οι δικαιούχοι των παραπάνω οφειλόμενων αντισταθμιστικών ενισχύσεων, δεν τις έχουν λάβει ακόμη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, σύμφωνα με τον τοπικό ΕΦΚΑ, υπάρχουν τουλάχιστον 12 δικαιούχοι του  έκτακτου ποσού υποκατάστασης του ΕΚΑΣ,  οι οποίοι, αν και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να εισπράξουν την έκτατη αυτή ενίσχυση,  που ισούται με το απολεσθέν ποσό του ΕΚΑΣ.

Και αυτό γιατί,  όπως μας ενημερώνουν, εκκρεμεί  ο μηχανογραφικός έλεγχος  των εισοδηματικών δεδομένων σχετικά με το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να μην δύνανται έως τώρα, οι τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν στην εκκαθάριση και απονομή του μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στους δικαιούχους για το έτος 2019

Επειδή η όποια καθυστέρηση εφαρμογής όσων προβλέπει ο νόμος για την οικονομική ενίσχυση των παραπάνω ειδικών κατηγοριών συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, δημιουργεί προβλήματα στους πιο αδύναμους εκ των συμπολιτών μας.

Επειδή, η απόδοση της έκτακτης ενίσχυσης ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους αυτούς,

Επειδή δεν νοείται οποιαδήποτε προβλήματα τεχνικής ή άλλης φύσεως να ακυρώνουν ή να αναβάλουν  την άμεση εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων για κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά συμπολιτών μας, τα οποία θέσπισε ως απολύτως αναγκαία, η πολιτεία.

Επειδή, η καθυστέρηση αυτή, εκτιμάται ότι αφορά εκ των πραγμάτων, το σύνολο των δικαιούχων του παραπάνω ποσού, σε όλη την χώρα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ξεπερασθούν οι καθυστερήσεις στο μηχανογραφικό έλεγχο του ΕΚΑΣ και να αποδοθεί ΑΜΕΣΑ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του ποσού, όπως και πέρσι;
2. Πως θα εξασφαλίσει στο μέλλον, την έγκαιρη καταβολή των απαραίτητων οικονομικών αυτών ενισχύσεων στους πλέον αδύναμους εκ των συνταξιούχων;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL