Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ρυπαντής της Κορώνειας ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρυπαντής της Κορώνειας ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Θεσσαλονίκη: Το θέμα της μη ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, φέρνουν στη Βουλή εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ύστερα από πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου.

Η σχετική ερώτηση κατατέθηκε μετά από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, ότι από το ΧΥΤΑ ρέουν ρυάκια με μαύρα νερά από τα ανεπεξέργαστα λύματα του ΧΥΤΑ και καταλήγουν στο ρέμα Μπογδάνα, που με τη σειρά του καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια συχνά παρουσιάζονταν προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, τα οποία οδήγησαν σε ελέγχους, επιβολή προστίμων και στην υπογραφή σχεδίου συμμόρφωσης με πρόβλεψη διορθωτικών έργων. «Η σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ αποδεικνύει ότι δεν έγινε ορθή υλοποίηση του σχεδίου συμμόρφωσης από τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και επιπλέον ότι οι ενέργειες του από το 2016 εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν προχώρησαν ώστε να μειωθεί δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης» τονίζουν, ενώ επισημαίνουν ότι "μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η από 1.1.2019 εξαγγελία για την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη Μαυροράχη ώστε να καλύψει τη διαχείριση του καφέ κάδου των ΟΤΑ». Προσθέτουν ότι δεν έγινε και οποιαδήποτε ενέργεια ενθάρρυνσης και καθοδήγησης των ΟΤΑ για τη χωριστή συλλογή του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, όπως και ότι «δεν έχει προετοιμαστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για τη δημιουργία κινήτρων για την ανακύκλωση».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα διορθωτικά έργα που προβλέπονται στο σχέδιο συμμόρφωσης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τα όποια θα έπρεπε να έχουν περατωθεί, βάσει του χρονοδιαγράμματος που αναφέρεται στο σχέδιο και υπογράφηκε από τον ΦΟΔΣΑ», ενώ ζητούν να μάθουν «για ποιο λόγο ο ΦΟΣΔΑ αποφασίζει να μεταφέρει επιπλέον στραγγίσματα», όταν υπάρχει έντονο πρόβλημα με την επεξεργασία των διασταλλαζόντων του ΧΥΤΑ και τη ρύπανση που προκαλεί στον περιβάλλοντα χώρο. Ρωτούν επίσης να πληροφορηθούν αν έγιναν έλεγχοι στο ΧΥΤΑ και τις απορροές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ, αλλά και του ΥΠΕΝ, μετά τις νέες καταγγελίες των κατοίκων και αν έγιναν «ποια τα ευρήματα τους». Επίσης ρωτούν «ποιοι άλλοι έλεγχοι έχουν γίνει σε ρυπογόνες δραστηριότητες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που απορρίπτουν επεξεργασμένα ή μη λύματα στο ρέμα του Μπογδάνα που καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια;». Πέρα από τον Σ. Φάμελλο, την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Κ. Βέττα, Χρ. Γιαννούλης, Κυρ. Μάλαμα, Χαρ. Μαμουλάκης, Αλ. Μεϊκόπουλος, Κ. Νοτοπούλου, Γ. Πούλου και Αλ. Τριανταφυλλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL