Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ρατσιστικές καταλήψεις σχολείων στα Γιαννιτσά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστικές καταλήψεις σχολείων στα Γιαννιτσά

Θεσσαλονίκη: Η θλιβερή και άκρως ανησυχητική εικόνα εφήβων μαθητών των ΕΠΑΛ χθες στα Γιαννιτσά να προχωράνε σε καταλήψεις με ρατσιστικό περιεχόμενο και να φωνάζουν «Έξω οι λαθρομετανάστες από τα σχολεία» είναι η απόρροια των εθνικιστικών καταλήψεων για το "Μακεδονικό", τις οποίες επικροτούσαν τόσο οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι όσο και η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα σχολεία των Γιαννιτσών, όπως και σχολεία της Σκύδρας, όπου κάποιοι ακραίαοι απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα κατά των προσφύγων, πρωτοστάτησαν το 2018 και στις αρχές του 2019 στις εθνικιστικές καταλήψεις και τώρα δίνουν το σύνθημα για ρατσιστικές καταλήψεις σχολείων στοχοποιώντας συμμαθητές τους πρόσφυγες.

Δυστυχώς στα Γιαννιτσά υπάρχουν, ως φαίνεται, πολλοί πνευματικοί απόγονοι του δοσίλογου σφαγέα Γ. Πούλου. Η χθεσινή ρατσιστική κατάληψη και πορεία των μαθητών των ΕΠΑΛ Γιαννιτσών είναι φυσικό επακόλουθο των ξενοφοβικών μπλόκων που έστησαν πριν λίγες ημέρες ακροδεξιών αντιλήψεων πολίτες των Γιαννιτσών, ενώ αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2016 κάποιοι έβαλαν φωτιά σε πρώην στρατόπεδο που προοριζόταν για κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Δυστυχώς στα Γιαννιτσά, όπως και σε άλλες περιοχές, μια μερίδα της νεολαίας έχει μολυνθεί από το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού και δύσκολα θα το αποβάλει. Οι νεαροί και οι νεαρές που συμμετείχαν στην ρατσιστική πορεία τραγουδούσαν όλο περηφάνια το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα», αλλά προφανώς δεν ασπάζονται και τα ιδεώδη του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την αξία της πολυπολιτισμικότητας. Δεν θέλουν στα σχολεία τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους μαθητές. Θέλουν σχολεία «μόνο για ελληνόπουλα» και ζητάνε η Πολιτεία να πετάξει έξω τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά μεταναστών για να μη μολυνθεί το αμόλυντο, στο μυαλό τους, διαχρονικά ελληνικό έθνος.

"Χαϊδεύοντας" την Ακροδεξιά

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι ουδείς τοπάρχης αντέδρασε, αλλά ούτε και υπουργείο Παιδείας στην επίδειξη μισαλλοδοξίας των εφήβων αυτών. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τα διαδικτυακά, είτε παρουσίασαν τη ρατσιστική κατάληψη και πορεία μαθητών των ΕΠΑΛ ασχολίαστη είτε την επαινούσαν συγκαλυμμένα. Σε ένα από αυτά μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «ακόμη ένα λιθαράκι» που «προστέθηκε στο σύνολο των διαμαρτυριών για την έλευση μεταναστών»!

Στο μεταξύ, τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά μπλόκα εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές, αφού αποδείχθηκαν «αποτελεσματικά», εφόσον όπου εκδηλώνονται οι δήμαρχοι λαμβάνουν από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώσεις ότι η περιοχή τους δεν είναι στον σχεδιασμό για μεταφορά προσφύγων...

Αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Καρίτσα της Λάρισας μια ομάδα με πρωτοστάτη τον κοινοτάρχη Β. Τσάκνη έκλεισε σε δύο σημεία τον δρόμο στο χωριό τους προκειμένου να μην επιτρέψουν τη μεταφορά σαράντα ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στη Σκύδρα, η δήμαρχος με νέες δηλώσεις της υπερασπίζεται εκ νέου τον αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, που χαρακτήρισε το κοράνι «φασιστικό κείμενο» και παρουσίαζε συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως τζιχατζιστές, ενώ όταν οι ακραίοι του έλεγαν να ευλογήσει τα όπλα που θα πάρουν εναντίον των προσφύγων, εκείνος όχι μόνο δεν τους απέτρεψε, αλλά χαμογέλασε συγκαταβατικά. «Πρέπει να σκεφτούμε τα πάντα. Αυτός που πεινάει θα κλέψει. Κι όταν θα μπει στο χωράφι του γείτονα να κλέψει, αυτός που θα κλέψει (σ.σ.: ο ιδιοκτήτης) θα πάει να τον δείρει. Αλλά το θέμα είναι πως θα φταίει αυτός που έδειρε τον κλέφτη... Δεν μπορούμε να δεχτούμε ανθρώπους δίπλα μας, αλλά γιατί πρώτον δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε...» ήταν ορισμένα από τα "χριστιανικά" του λόγια στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η δήμαρχος.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει

Το πέρασμα «από τους 'μακεδονομάχους' στους 'προσφυγομάχους'... αποτελεί κλιμάκωση ξενοφοβικών αντανακλαστικών και συμπεριφορών που η Ν.Δ. καλλιέργησε ως αντιπολίτευση και ανέχεται ως κυβέρνηση» σχολίασε χθες ο αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός για την προχθεσινή ρατσιστική αιματηρή επίθεση εις βάρος δωδεκάχρονου προσφυγόπουλου από το Ιράν την ώρα που πήγαινε στο σχολείο του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. «Η συνεχής στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών από δήθεν αγανακτισμένους, από κάποιους δημάρχους που οργανώνουν και συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και οδοφράγματα, από ομάδες ακροδεξιών που στήνουν προκλητικά μπάρμπεκιου έξω από τη δομή των Διαβατών, από τα συνεχή ρεπορτάζ των μεγάλων καναλιών που κάνουν λόγο για εθνική απειλή, από βουλευτές και υπουργούς της Ν.Δ. που δικαιολογούν όλα τα παραπάνω οπλίζει θρασύδειλους να χαράξουν (!) το χέρι ενός παιδιού και να το τρομοκρατήσουν» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που ήταν η μόνη κομματική οργάνωση που καταδίκασε τη ρατσιστική επίθεση εις βάρος του προσφυγόπουλου, επισήμανε ότι αυτή «έρχεται ως συνέχεια των γεγονότων στα Βρασνά, στη Μεθώνη και την Καλαμαριά, όπου κάτοικοι ξεσηκώθηκαν εναντίον της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους. Καθώς επίσης και με το μπάρμπεκιου - πρόκληση 'με χοιρινό κρέας και αλκοόλ', το οποίο διοργανώνουν ακροδεξιοί την Κυριακή έξω από δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, το οποίο κάλυψαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλεύρης και Κυρανάκης. Η επίθεση και ο τραυματισμός του αλλοδαπού μαθητή έρχονται ως συνέχεια της ανοχής και της συγκάλυψης».

«Άριστος», αλλά ξένος...

Οι έρευνες για την υπόθεση του δωδεκάχρονου μαθητή, που όταν ήταν στο καμπ των Διαβατών άλλαζε τρία λεωφορεία για να πάει στο σχολείο και τα φασιστάκια που του επιτέθηκαν τον απείλησαν «να μην ξαναπάς σχολείο...», συνεχίζονται, ενώ χθες υπήρξε και μία πληροφορία στο «Ποντίκι» για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΘ, η οποία ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν επιβεβαιωνόταν από τις αρμόδιες αρχές. Ο οδηγός φέρεται να ζήτησε από ζευγάρι προσφύγων με τρία παιδιά να κατεβούν από το λεωφορείο και όταν επιβάτες αντέδρασαν, εκείνος απάντησε «ναι, είμαι ρατσιστής», ενώ για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του, υποστήριξε ότι το καρότσι που είχαν μαζί τους οι πρόσφυγες θα έκανε ζημιά στο λεωφορείο!

Τέλος, η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ρατσιστικές αντιδράσεις κατοίκων της Νάουσας απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο «να πάρει θέση, να μην χαϊδεύει αυτιά, να απομονωθούν αυτές οι ρατσιστικές φωνές της μισαλλοδοξίας και να μην επαναλαμβάνει ο κάθε τοπικός άρχοντας την πολιτική που άσκησε μέχρι τώρα η Ν.Δ.». Χθες, πάντως, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας επισκέφθηκε τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες επιδεικνύοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL