Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Novartis: Το σκάνδαλο και η απέλπιδα προσπάθεια να φανεί ως σκευωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Novartis: Το σκάνδαλο και η απέλπιδα προσπάθεια να φανεί ως σκευωρία

Έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI και, δυστυχώς, στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να αποδείξουν ότι ο χρηματισμός πολιτικών δεν συνιστά σκάνδαλο αλλά ότι πρόκειται για σκευωρία.

Δεν δίστασαν δε να συστήσουν  Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όχι βέβαια  για να διερευνήσει το σκάνδαλο, αλλά για να καταδειχτεί το «άδικο» του κατηγορητηρίου που εμπλέκει σε χρηματισμό πολιτικά  πρόσωπα από τα παραπάνω κόμματα και για να «θεμελιωθεί» η θεωρία της δήθεν  σκευωρίας, «δείχνοντας» ως εμπνευστή της τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Μάλιστα είναι τέτοιος ο ζήλος της κυβέρνησης να ξεπλύνει τα στελέχη της που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ώστε μεθόδευσε, σε συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., την απομάκρυνση Πολάκη και Τζανακόπουλου, καταστρατηγώντας βάναυσα τα δικαιώματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της μειοψηφίας και το δικαίωμά της να ορίζει εκείνη τους εκπροσώπους του κόμματος στην Επιτροπή.

Ένα ενοχλητικό ντοκιμαντέρ

Πέρα όμως από τον Πολάκη, τον Τζανακόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σούπα φαίνεται να τους χαλά για τα καλά, το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης σχετικά με το οποίο έγραφε πριν από λίγες ημέρες η “Αυγή”,  δυο εξαιρετικών Ιταλών δημοσιογράφων, των Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, με τίτλο «La strategia». Το ντοκυμαντέρ έγινε για λίγο θέμα στα κανάλια, όχι για την ουσία του αλλά για μια ενδεικτική της ουσίας ατάκα -μια από τις πολλές- του Αδ. Γεωργιάδη, περί κοινωνικά ωφέλιμου ρόλου της Novartis που χρησιμοποιεί κάθε μέσο προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος.

Στο ντοκιμαντέρ  αναδεικνύονται τα περισσότερα από 50.000 έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσαν τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), πρώην managers της εταιρείας. Οι μάρτυρες αποδεικνύουν, στις καταθέσεις τους στο FBI, ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis συμμετείχε σε εγκληματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα επηρεάζοντας την τιμή των φαρμάκων και εκτοξεύοντας τα κέρδη της στη χώρα καθώς και σε άλλες 30 χώρες.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, από το 2006 στελέχη της φαρμακευτικής Novartis -με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, με πάνω από 130.000 εργαζόμενους σε 100 χώρες και έσοδα 52 δισ. το χρόνο-, σε συνεργασία με εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, διέφθειραν χιλιάδες γιατρούς, κάνοντάς τους να συνταγογραφούν ακόμα και αχρείαστα φάρμακα, προκειμένου να εξασφαλίζεται πολιτική υπεραξία και κέρδος για τους ίδιους και την εταιρεία.

Η Εξεταστική που αποκάλυψε τη διαπλοκή

Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση απόλυτης διαπλοκής και στην υγειά των κορόιδων, αρρώστων και μη, στη χώρα μας πολύ πιθανό να μην μαθαίναμε τίποτα αν η νέα, τότε, κυβέρνηση δεν ακολουθούσε μια πρωτόγνωρη τακτική για τα έως τότε δεδομένα, αποφασίζοντας τη  διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Συστήθηκε για πρώτη φορά Εξεταστική Επιτροπή, ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα σκάνδαλα (Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, αρθροσκοπήσεις Σαλμά και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υλικών) στον χώρο της Υγείας.

Με την απόφασή της η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διερευνηθεί το σκάνδαλο από τις δικαστικές αρχές, καθώς και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, εξέπεμψε το μήνυμα μηδενικής ανοχής στη διαφθορά (απαραίτητο για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΕΣΥ), αναστατώνοντας παράλληλα τον έως τότε ήρεμο τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής ζωής και τη μηχανή που είχε στηθεί και δούλευε προσοδοφόρα.

Το "γαλαζοπράσινο" πάρτι

Ήταν τόσο ήρεμα τα πράγματα στην πολιτική ζωή του τόπου και στα εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) ώστε, παρότι όλοι μιλούσαν για πάρτι στον χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου, κανένας από αυτά τα κόμματα δεν είχε εκφράσει καμία σοβαρή αντίσταση απέναντι στη διαφθορά ή δεν είχε προσπαθήσει έστω να γνωστοποιήσει το πρόβλημα.  Απεναντίας, υπήρξε χρονική περίοδος που, την ίδια στιγμή που εφαρμόζονταν Μνημόνια που περιόριζαν βασικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, στο όνομα μιας λογικής «μαζί τα φάγαμε» νομιμοποιούσαν τη διαφθορά, η οποία συνέχιζε να αποφέρει σημαντικά κέρδη και στην ώρα τους, βλέπε Novartis.

Είναι χαρακτηριστική η αποσιώπηση, τόσο από τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και από τις τότε πολιτικές ηγεσίες, των καταγγελιών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ) ή ακόμα και εκθέσεων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτύπωναν την κατάσταση, γνωστή ως το μεγάλο πάρτι στον χώρο της Υγείας.

Το αίτημα από τις ΗΠΑ

Μέχρι και αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2011, για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς στην Ελλάδα « θάφτηκε» επιμελώς  από την τότε πολιτική ηγεσία και τα «συνεργαζόμενα» μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, το αίτημα των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση εκείνης της εποχής, για διερεύνηση εμπλοκής κρατικών αξιωματούχων για διευκόλυνση αθέμιτων πρακτικών εταιρειών, συνοδεύτηκε με την επιβολή κυρώσεων ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, από το Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουάσιγκτον, σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το γεγονός ότι προωθούσαν τα προϊόντα τους δωροδοκώντας Έλληνες που έχουν έμμισθη σχέση εργασίας με το Δημόσιο.

Όπως όμως ήταν η συνήθης πρακτική για πολλά χρόνια, η υπόθεση αυτή δεν είχε γνωστοποιηθεί πουθενά ούτε είχε ξεκινήσει κάποια έρευνα, όπως αποκάλυψε η έκθεση πεπραγμένων 2012 - 13 της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του προέδρου της, στελέχους της Ν.Δ, Γ. Σούρλα, που την παρουσίασε αναλυτικά στην Εξεταστική Επιτροπή.

Οι λόγοι μη διερεύνησης, αλλά και μη δημοσιοποίησης, είναι προφανείς. Είναι οι ίδιοι λόγοι που έκαναν τους εκπρόσωπους των δυο κομμάτων στην Εξεταστική για την Υγεία να χρησιμοποιούν πλήθος παρελκυστικών πρακτικών προκειμένου να μπλοκάρουν και να καθυστερήσουν τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών.

Είναι οι ίδιοι λόγοι, ενισχυμένοι πλέον με την έπαρση της εξουσίας, που θέλουν να αποδείξουν υποτιθέμενες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα να «τινάξουν» την έρευνα στον αέρα, κάνοντας ακόμα πιο εμφανή σε όλους τα σημάδια και τις ενδείξεις της πολιτικής τους ενοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL