Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Καταστρατηγείται η Συνθήκη της Γενεύης, τρικλοποδιές στους αιτούντες άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταστρατηγείται η Συνθήκη της Γενεύης, τρικλοποδιές στους αιτούντες άσυλο

Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου. Παρότι η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως απλή ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών χωρίς τις «διασταλτικές ερμηνείες» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ρητορική των βουλευτών της Ν.Δ. φανέρωνε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν η ικανοποίηση των ξενοφοβικών φωνών που εξέθρεψαν προεκλογικά για πολιτικές σκοπιμότητες. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην επιστροφή σε πολιτικές του ‘Ξένιου Δία’ και στη δυστοπία του 2012-2014» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Χρησιμοποιείτε την κωδικοποίηση ήδη ισχυουσών διατάξεων ως πρόσχημα, ως περίβλημα για να φέρετε νέες ρυθμίσεις που στην πραγματικότητα καταστρατηγούν και τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και κρίσιμες και καίριες συνταγματικές προβλέψεις» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «σηματοδοτεί μια πολιτική στροφή για τη Ν.Δ.». Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευθύνη για τα πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών γιατί βουλευτές και στελέχη της εκφράζουν «λόγο ρατσιστικό, ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό, που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί πολιτικά και ιδεολογικά τα πογκρόμ».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η Ν.Δ. και στο προσφυγικό, όπως σε άλλους τομείς, «βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να διαχειριστεί τις συνέπειες των αντιπολιτευτικών της επιλογών και ενός ακραίου λόγου καταστροφής και κινδυνολογίας που υιοθέτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια με μοναδικό στόχο να ανέλθει στην εξουσία». Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε δηκτικά ότι για τη Ν.Δ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «οι προσφυγικές ροές αποτελούσαν δήθεν ευθύνη δική μας», ενώ «σήμερα αποδίδονται φυσικά σε γεωπολιτικούς λόγους».

Επιμένει στο "λαθρομετανάστες" ο Θ. Πλεύρης

Ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης συνοψίζεται με τον πιο καθαρό τρόπο στις δηλώσεις του κ. Πλεύρη ότι ένας είναι ο τρόπος επίλυσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, να κάνουμε τη ζωή αβίωτη σε όσους έρχονται με μοναδικό στόχο την αποτροπή», επισημαίνοντας ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει κι άλλα στελέχη της Ν.Δ. Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε στον Δ. Τζανακόπουλο υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ενώ έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο όρος «λαθρομετανάστευση» περιλαμβάνεται... σε επίσημα κείμενα της Ε.Ε.!

Το πρόβλημα δημιούργησαν οι δεξιοί του Βίσενγκραντ

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι «σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη και με έναν ευρωπαϊκό συσχετισμό όχι απλώς δυσμενή, αλλά εξωφρενικό, επιχείρησε να διαχειριστεί μέσα στα όρια του δυνατού, του εφικτού, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» και θύμισε ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας «ήταν η μοναδική λύση σε ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας της Ελλάδας ή εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από πολιτικά συγγενείς προς τη Ν.Δ. χώρους, όταν οι χώρες του Βίσενγκραντ και οι δεξιές κυβερνήσεις τους επέλεξαν να κλείσουν τα σύνορά τους».

Χρυσοχοΐδης κατά μετατραυματικού στρες

«Κάθε δικαίωμα που παρέχεται δημιουργεί αντίστοιχα μια υποχρέωση, μια ευθύνη από αυτόν που ωφελείται από το δικαίωμα. Αυτό είναι το κεντρικό μοτίβο, ο πυρήνας που συγκροτεί αυτό το νομοσχέδιο» υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνοντας ότι «μεταφέρουμε πιστά την ευρωπαϊκή Οδηγία, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς διασταλτικές ερμηνείες».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε τις 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, τις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία σε τέσσερα χρόνια, αλλά και τα περίπου δυόμισι χρόνια για τον προσδιορισμό της δικάσιμου κάνοντας λόγο για «ένα αδιέξοδο». Ισχυρίστηκε ότι «ο σκοπός αυτού του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η ενσωμάτωση των ανθρώπων στην κοινωνία και, τελικώς, και οι επιστροφές», αναγνωρίζοντας ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από την ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης.

Σε αντιπαράθεση που είχε με τον Δ. Τζανακόπουλο, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας μιλώντας για «ανακάλυψη» που «δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι το μετατραυματικό στρες «ανακαλύφθηκε εδώ από τους γιατρούς και από όλους εκείνους οι οποίοι ήθελαν να τους κηρύξουν όλους ευάλωτους», υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 5.500 ευάλωτοι στη Μόρια.

Σύστημα προσέλκυσης είδε ο Γ. Κουμουτσάκος

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές βρήκαν στη χώρα ένα σύστημα που ήταν ένας «γιγαντιαίος παράγοντας προσέλκυσης και όχι ελέγχου και αποτροπής» ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για ελάχιστες επιστροφές, δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για παροχή ασύλου και υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής. Ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι περισσότερες επιστροφές μεταναστών και μια «στιβαρή» διαδικασία ασύλου θα έχουν ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Γ. Ψυχογιός: “Τιμωρητικό νομοσχέδιο”

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο και συνθέτοντας το παζλ των επιμέρους διατάξεων, θα έλεγε κανείς ότι ψάχνετε να βρείτε διαρκώς τρικλοποδιές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για τους αιτούντες άσυλο, με τιμωρητικό μάλιστα τρόπο, ώστε όλο και λιγότεροι να παίρνουν άσυλο» υπογράμμισε ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο επενδύει «στην αποτροπή και την κράτηση, την καταπάτηση των δικαιωμάτων», ενώ δεν συμβάλλει και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

Γ. Μουζάλας: “Είστε θύματα των ψεμάτων σας”

«Είστε θύματα των ψεμάτων τα οποία είπατε, αλλά το κύριο είναι ότι αυτό δυσκολεύει τη διαχείριση. Το νομοσχέδιό σας είναι αναποτελεσματικό και μη εφαρμόσιμο» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας. Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης επέκρινε την απομάκρυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τις επιτροπές προσφυγών, ενώ κάλεσε τον Μ. Χρυσοχοΐδη: «Μην αφήσετε τον ‘Νόμο του Λιντς’ που σας προτείνουν να κυριαρχήσει».

Δ. Βίτσας: “Προσβάλλετε το Λιμενικό”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας επέκρινε τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε σχετικά με τις θερμικές κάμερες του Λιμενικού κάνοντας λόγο για πρωτοφανή προσβολή της ηγεσίας του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης επέκρινε και τις πολλές αναφορές από κυβερνητικά στελέχη στην υποτιθέμενη πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του 22% για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά επιχειρείται λαθροχειρία με συνυπολογισμό των κονδυλίων που κατευθύνονται σε μη κυβερνητικούς φορείς.

Ευ. Τσακαλώτος: “Ενοχοποιείτε τα θύματα”

Το νομοσχέδιο για το άσυλο συνδέεται με «το καινούργιο αφήγημα, μια καινούργια ταυτότητα για τη Ν.Δ.: νόμος και τάξη και ξενοφοβία» εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «δεν θα έχει αποτελεσματικότητα» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενοχοποιεί τα θύματα.

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την απελπιστική κατάσταση που δημιουργήθηκε. Από την άλλη πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να δει το πρόβλημα» ισχυρίστηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου. Δικαιολογώντας την υποστήριξη του νομοσχεδίου από το κόμμα της, η Ν. Γιαννακοπούλου ισχυρίστηκε ότι «έρχεται, έστω καθυστερημένα, να αντιμετωπίσει, λοιπόν, μια κατάσταση που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε». Αναγνώρισε πάντως ότι σε άρθρα του νομοσχεδίου «υπάρχει καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων αλλά και εγγυήσεων του Διεθνούς Δικαίου».

ΚΚΕ: “Μεγαλύτερη καταστολή”

Το νομοσχέδιο για το άσυλο «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρ’ όλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης» εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, παρατηρώντας ότι «ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι τέτοια μέτρα «αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα, αυξάνουν μόνο τις ταρίφες των διακινητών, εξοικειώνουν τον λαό με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα που μεθαύριο θα την υποστεί και ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

Ο Δ. Κουτσούμπας επέκρινε την κυβέρνηση για την «εκστρατεία» μετατροπής του προσφυγικού ζητήματος σε μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για ρητορική που «αναμασάνε διάφορα ακροδεξιά φασιστικά μορφώματα χρόνια τώρα», ενώ δεν απέφυγε κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή πολλών μέτρων που σήμερα επικρίνει.

ΜέΡΑ25: “Δηλητηριάζετε τις ψυχές των Ελλήνων”

«Το ‘κατηγορώ’ του ΜέΡΑ25 απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο και τη φιλοσοφία της Ε.Ε. που το διέπει είναι ότι η προσπάθεια αποτροπής έλευσης νέων μεταναστών μέσα από τη δίωξή τους, μέσα από την επιβολή όλο και πιο τιμωρητικών διατάξεων και μεθόδων πάνω τους είναι ότι κρίνεστε τόσο ως ανήθικοι όσο και ως αναποτελεσματικοί» σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι «δεν θα μειώσετε τις ροές των μεταναστών στη χώρα όσο και να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες, όσα δικαιώματα και να τους αφαιρέσετε, όσο και να δυσκολέψετε τη ζωή τους», παρατηρώντας ότι «το μόνο που αφήνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι η διχόνοια, είναι η δηλητηρίαση των ψυχών των Ελλήνων».

Κ. Βελόπουλος: “Ρατσισμός κατά των Ελλήνων!”

«Το νομοσχέδιο είναι άκρως ρατσιστικό εναντίον των Ελλήνων, γιατί έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών, αυτούς που ήρθαν τώρα και έχουν προνόμια και αυτούς που δεν έχουν πλέον προνόμια καθόλου και είναι οι Έλληνες οι πτωχευμένοι, οι άστεγοι, οι κακομοίρηδες» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας από το βήμα της Βουλής τα γνωστά ακροδεξιά fake news για τις παροχές που υποτίθεται ότι λαμβάνουν οι πρόσφυγες, ο Κ. Βελόπουλος ζήτησε και πάλι ανέγερση τείχους και μεταφορά των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά και επέκρινε την απαγόρευση του push-back.

Ο Κ. Βελόπουλος συνέχισε το ξενοφοβικό του παραλήρημα διαφωνώντας με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία γιατί θα... κατεβάσουν το επίπεδο των ελληνόπουλων, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τους αντιδρώντες κατοίκους των Βρασνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL