Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αντιπαράθεση Φάμελλου - Γεωργιάδη για την επιδότηση των εξορύξεων χρυσού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπαράθεση Φάμελλου - Γεωργιάδη για την επιδότηση των εξορύξεων χρυσού

Αντιπαράθεση για την επιδότηση των εξορύξεων χρυσού είχαν ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Ο Άδ. Γεωργιάδης αμφισβήτησε ότι οι επιδοτήσεις που προβλέπονται αφορούν τις εξορύξεις χρυσού της Eldorado Gold, καθώς είναι σε εξέλιξη επένδυση, διευκρίνισε όμως ότι μπορούν να επιδοτηθούν νέες επενδύσεις σε εξορύξεις χρυσού. Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιδότηση υποστηρικτικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες, αλλά και τη μεταφορά των μπάζων των χρυσωρυχείων καλώντας την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη.

«Δεν αφορά την Eldorado, γιατί η Eldorado είναι ήδη εν εξελίξει επένδυση. Δεν μπορεί να μπει στον αναπτυξιακό» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Άδ. Γεωργιάδης, συμπλήρωσε όμως ότι «ο αναπτυξιακός νόμος, ξέρετε, είναι για καινούργια έργα, για καινούργιες εταιρείες. Άρα, λοιπόν, δεν αφορά την Eldorado, αλλά δεν εξαιρεί τον χρυσό από την εξορυκτική δραστηριότητα».

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο εξαιρεί ρητώς μόνο τις εξορύξεις λιγνίτη και υδρογονανθράκων από τις επιδοτήσεις. Υπό την πίεση του Σ. Φάμελλου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «για να υπάρχει και στα πρακτικά της Βουλής, ως συνοδό του νομοσχεδίου και της πολιτικής μας βουλήσεως, οτιδήποτε, είτε είναι συνοδευτικό είτε δεν είναι συνοδευτικό, που αφορά τον λιγνίτη και τον υδρογονάνθρακα, εξαιρείται του αναπτυξιακού νόμου». Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα υπογράψουμε καμία ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ούτε υποστηρικτικών εργασιών στον λιγνίτη ούτε στον υδρογονάνθρακα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL