Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΣΥΡΙΖΑ: Εύνοια της Ν.Δ. στα υψηλά εισοδήματα και όχι στη μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Εύνοια της Ν.Δ. στα υψηλά εισοδήματα και όχι στη μεσαία τάξη

Εύνοια στα υψηλά εισοδήματα, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για στήριξη της μεσαίας τάξης, διαπνέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αντίπαλοί μας έχουν μια ταξική μεροληψία υπέρ των πιο δυνατών και αυτό φαίνεται σε όλον τον προϋπολογισμό» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνεται τίποτα από το προεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ. περί «διάσωσης» της μεσαίας τάξης από τις υποτιθέμενες επιβαρύνσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος τον χαρακτήρισε ειρωνικά «Βόλφγκανγκ» υποστηρίζοντας ότι για το χαμηλό ύψος των επενδύσεων ευθύνονται τα υπερπλεονάσματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε και τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι, εξαιτίας του χαμηλού ύψους των επενδύσεων, η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο των επιχειρήσεων, ώστε να τον καταστήσει ανταγωνιστικό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε την επιλογή το σύνολο των ελαφρύνσεων να κατευθυνθεί στην μείωση του φόρου επιχειρήσεων. Όσον αφορά τους στόχους πλεονασμάτων, αναφέρθηκε στη σχετική απόφαση του Eurogroup παρατηρώντας ότι αποτελεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο για τις χώρες με υψηλό χρέος.

«Είναι δυνατόν να μην ξέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο ο κ. Σκυλακάκης;» αναρωτήθηκε κι επισήμανε ότι ο λόγος για τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν από τη Μεταπολίτευση και μετά χρεοκόπησαν τη χώρα.

Μπ. Παπαδημητρίου: Πιο «επαναστατικός» προϋπολογισμός του χρόνου

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αντιπαράθεση και με τον βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος εξέφρασε και πάλι παράπονα γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το «μαξιλαράκι». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε στον Μπ. Παπαδημητρίου ότι το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνει ότι χάρη στο «μαξιλαράκι» η χώρα καταφέρνει να δανειστεί από τις αγορές.

Ο Μπ. Παπαδημητρίου εξέφρασε εμμέσως την ενόχλησή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποδίδοντας την «ατολμία» του σε νεοφιλελεύθερα μέτρα στην ανάγκη «σταθεροποίησης» της οικονομίας. «Θέλω να δώσω ένα μικρό συγχωροχάρτι στην παρούσα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να της ζητήσω, του χρόνου τέτοια εποχή, ελπίζω, να μας φέρουν έναν πολύ πιο επαναστατικό προϋπολογισμό».

Κ. Παπανάτσιου: “Ξεχνάτε τη μείωση των πλεονασμάτων”

«Ο προϋπολογισμός σας ξεχνάει οριστικά την υπόσχεσή σας για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%. Το μαγικό ραβδάκι της μείωσης της φορολογίας απλά δεν αρκεί. Ήδη αρκετές από τις δεσμεύσεις σας παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Φρ. Κουτεντάκης: Θετικός με... αβεβαιότητα

Παράλληλα, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης εκτίμησε ότι, με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου, ο προϋπολογισμός «δείχνει να επιτυγχάνει τον στόχο του 3,5%». Ενημερώνοντας τους βουλευτές, τόνισε όμως ότι υπάρχουν «τρεις αβεβαιότητες» σε σχέση με την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος. Η πρώτη είναι η εξοικονόμηση 837 εκατ. ευρώ από λειτουργικές ανάγκης, εξοικονόμηση «η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρκετά μεγάλη».

Η δεύτερη αβεβαιότητα αφορά την αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών όσον αφορά την αύξηση των εσόδων και το πώς θα αντιδράσουν οι φορολογούμενοι. Η τρίτη αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Φρ. Κουτεντάκη, αφορά το ονομαστικό ύψος της αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο προϋποθέτει επιπλέον φορολογικά έσοδα. Αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL