Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Το θέμα είναι τι κάνουμε για την ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θέμα είναι τι κάνουμε για την ανάπτυξη

Θεσσαλονίκη: Αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι περιφέρειες και η χώρα γενικότερα είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "thinking capacity", δηλαδή τη δυνατότητα όλων των εμπλεκόμενων στην οικονομία να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, τόνισε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία».

Διερωτήθηκε πού ήταν τα fora και το thinking capacity της Ελλάδας όταν άρχισε η αποβιομηχάνιση της χώρας μετά την είσοδο στο ευρώ, για να μην πάμε σε μια δεκαετία ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών, και πρόσθεσε ότι «επειδή δεν υπάρχει τίποτε στην ελεύθερη αγορά που να εξασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε τώρα μια τέτοια thinking capacity, για να μην πάνε χαμένα τα δέκα, δεκαπέντε χρόνια, που έχουμε παράθυρο με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στα παλιά» πρόσθεσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηλίτευσε και τη διαφορετική προσέγγιση της Ν.Δ. στα θέματα του χρέους και της οικονομίας. «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τελευταίο κομμάτι αναλύει τι έγινε για το χρέος. Λέει ότι έχουμε ένα buffer που μας βοηθάει να πάμε να βγούμε στις αγορές και, για δέκα, δεκαπέντε χρόνια να έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Λίγο διαϕορετικό από αυτά που ακούγατε από τη Ν.Δ. προεκλογικά, ότι δεν έγινε τίποτα για το χρέος» ανέφερε για να προσθέσει: «Συμφωνούμε επιτέλους ότι, λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018, η χώρα έχει μπροστά της δέκα, δεκαπέντε χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη». Σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ε.Ε., υποστήριξε ότι είναι άνιση μεταξύ των περιφερειών, καθώς «υπάρχουν πόλοι ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό και ολόκληρες περιφέρειες που δεν έχουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και στις μεταφορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL