Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέτει τώρα εμπόδια στη Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέτει τώρα εμπόδια στη Βόρεια Μακεδονία

Την τελευταία πράξη στην κυβίστησή του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σημείωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι, “έστω κι αν είναι προβληματική η Συμφωνία, δεν θα θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας”. Επεσήμανε δε ότι “θα πρέπει η Συμφωνία να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες, όπως τα εμπορικά σήματα”.

Νωρίτερα δε, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico είχε δηλώσει ότι «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι «πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αποκάλεσε τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία!

Αλ. Χαρίτσης: "Εμπνέεται από τον Γκράουτσο Μαρξ"

“Σήμερα, η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico σχολιάζει, με λανθάνουσα ειρωνεία, την εντυπωσιακή αλλαγή θέσης του κυρίου Μητσοτάκη έναντι της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Καμία έκπληξη” υπογράμμισε με νόημα ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε καυστικό τόνο ότι “ο κύριος Μητσοτάκης, κάθε φορά που βγαίνει από τα σύνορα της χώρας, αφήνει στην ντουλάπα του τη στολή του μακεδονομάχου και τις λαϊκιστικές υποσχέσεις για την επίλυση του προσφυγικού από το 'επιτελικό' κράτος της Νέας Δημοκρατίας”. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι “ίσως τελικά ο κύριος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να εμπνέεται από τον Μαρξ. Όχι από τον Καρλ, αλλά από τον Γκράουτσο και τη μνημειώδη φράση του "αυτές είναι οι αρχές μου, αλλά αν δεν σας αρέσουν έχω άλλες".

Χρειάζεται Plan B για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι, “μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών”, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Επέμεινε δε στη θέση “ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα 'πυροσβεστικό σχέδιο' ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση”. Επιχειρώντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο του “σχεδίου Β” επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είπα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο”.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της “Α”, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους την αναγκαιότητα “διάνοιξης ενός ‘ανθρωπιστικού διαδρόμου’ προς την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αποσυμπίεση στο εσωτερικό της Ελλάδας”.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Ν.Δ. -ως αξιωματική αντιπολίτευση- παρομοίαζε τη χώρα με “ξέφραγο αμπέλι” όταν ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ζητούσαν επιμόνως να ανοίξει ο βαλκανικός διάδρομος!

Παρ’ όλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης -απαντώντας χθες στις ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων- είπε ότι “η ρητορική μας για το μεταναστευτικό δεν ήταν ακραία. Τι λέγαμε; Ότι το 2015 άνοιξαν τα σύνορα και μέσω Ελλάδας ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη. Υπήρξαν περιστατικά κακοδιαχείρισης, ρωτήστε την OLAF. Δεν βλέπω τον λόγο να ανακαλέσουμε την κριτική που είχαμε ασκήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί που παρουσιάζονταν ως ανθρωπιστές δημιούργησαν καταστάσεις που δεν ευθυγραμμίζονταν με αυτά που έλεγαν»!

Στρέφοντας δε το βλέμμα στις αντιδράσεις -κυρίως "γαλάζιων" αιρετών και ψηφοφόρων- από την επανέναρξη του προγράμματος αποσυμφόρησης, υποστήριξε: “κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις”, ενώ “υπήρχε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL