Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Μιλούν οι μάρτυρες, τραυλίζει ο Γεωργιάδης, σιωπά ο Λοβέρδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιλούν οι μάρτυρες, τραυλίζει ο Γεωργιάδης, σιωπά ο Λοβέρδος

Το σκάνδαλο της Novartis διεθνοποιείται και περνάει από τους κλειστούς χώρους της εγχώριας πολιτικής και των ακόμη πιο κλειστών και ελεγχόμενων ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και μάλιστα αυτή της Ελβετίας.

Φαίνεται ότι η έρευνα της Μαρία Ροζέλι και του Μάρκο Ταλιαμπούε της ελβετικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RSI, που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αποτελεί ένα ράπισμα για την ελληνική δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, γιατί οι ξένοι δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι Έλληνες συνάδελφοί τους, φθάνοντας μέχρι τις ΗΠΑ για να μιλήσουν με τους μάρτυρες. Η έρευνα που προβλήθηκε στην εκπομπή Falo, με τίτλο «Η Στρατηγική. Η υπόθεση Novartis», φθάνει τα 77 λεπτά και μάλιστα χωρίς διαφημίσεις.

«Δεν μπορούσα να ανεχθώ ότι μια εταιρεία της χώρας μου θα εμπλεκόταν σε μια μια τέτοια υπόθεση διαφθοράς» τόνισε στην «Αυγή» η έμπειρη δημοσιογράφος Ροζέλι υπογραμμίζοντας ότι «η δημόσια ελβετική τηλεόραση RSI δεν παρενέβη καθόλου στη δουλειά της ομάδας μας που εργάστηκε για το ενημερωτικό ντοκιμαντέρ».

Το μήνυμα της Ροζέλι από τη χώρα της Novartis έχει ένα βαθύ δημοκρατικό μήνυμα ελπίδας για τους δημοσιογράφους. Οι απειλητικές και εκδικητικές δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη στη δημοσιογράφο της RSI άφησαν άφωνους πολλούς Ελβετούς, ακόμη και στη... Βασιλεία: «Αυτοί οι μάρτυρες είναι ψεύτες. Όταν θα επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, θα τους αρνηθούμε την προστασία και θα μάθουμε ποιος τους έβαλε να πούνε όλα αυτά το ψέματα. Πρόκειται για ένα πολιτικό κατασκεύασμα στην Ελλάδα». Η «μπανανία» του Άδ. Γεωργιάδη σε όλο το μεγαλείο της. Από την έρευνα έλειψε πάντως ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος φαίνεται ότι είχε αρνηθεί να παραχωρήσει συνέντευξη.

Η Ροζέλι δεν περιόρισε την έρευνά της στην Αθήνα και έφθασε μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου οι τρεις μάρτυρες επανέλαβαν -σε ένα διεθνές αυτή τη φορά ακροατήριο- τα... ελληνικά που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η έρευνα μας έφερε και σε μια άμεση και οπτική επαφή με τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσαν οι μάρτυρες στο FBI, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Ροσέλι προχώρησε έως την εξώπορτα του Σταύρου Ντογιάκου, που της ζήτησε κατηγορηματικά: «Φύγετε αμέσως». Κλειστή όμως βρήκε και την πόρτα της Novartis, που με μεγάλη υποκρισία δικαιολόγησε την άρνησή της να επιτρέψει συνεντεύξεις στελεχών της με μια επιστολή της προς την RSI. Για να φτάσει στον βαθμό της γελοιότητας συνδέοντας την έρευνα του FBI και την ευαισθησία της ελβετικής κοινής γνώμης για τη συμπεριφορά των εγχώριων ελβετικών πολυεθνικών με την... έντονη πολιτικοποίηση του σκανδάλου στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL