Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Σήμερα διάγγελμα Ζάεφ - φήμες για παραίτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα διάγγελμα Ζάεφ - φήμες για παραίτηση

Μέχρι την τελευταία στιγμή η Βόρεια Μακεδονία περίμενε ένα θαύμα. Να βάλει νερό στο κρασί του ο Μακρόν και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά το θαύμα δεν έγινε, η υπόσχεση από την Ε.Ε. δεν τηρήθηκε και η κυβέρνηση στα Σκόπια είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναμένεται σήμερα να κάνει διάγγελμα στον λαό του, ενώ την Κυριακή θα γίνει και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO, να έχει ήδη ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται στο διάγγελμά του ο Ζάεφ να ανακοινώσει την παραίτησή του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ κάλεσε την Ε.Ε. να είναι “ξεκάθαρη” απέναντι στη χώρα του: “Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν».

Ψυχραιμία συνέστησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι εκφράζοντας μεν την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά τονίζοντας ότι “καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική”.

Ο Πενταρόφσκι υπογράμμισε ότι «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού». Και υπενθύμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει πολλούς και ειλικρινείς φίλους.

«Σε αυτές τις στιγμές θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα”.

Η ένταξη στην Ε.Ε., συνέχισε, “δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός Κοινοβουλίου ή ενός Προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».

Με το βλέμμα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Πενταρόφσκι υπογράμμισε ότι “τώρα δεν είναι η ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς για να λάβουμε μικρούς πολιτικούς πόντους. Τώρα είναι η ώρα να συνταχθούμε γύρω από αυτό που μετράει περισσότερο για τη Βόρεια Μακεδονία, το μέλλον μας και το μέλλον των γενεών που έρχονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL