Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ματθαιόπουλος - Κουκούτσης: Δήλωσαν ανήξεροι για τη δράση της ΧΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματθαιόπουλος - Κουκούτσης: Δήλωσαν ανήξεροι για τη δράση της ΧΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει τις φιλοδοξίες του, μικρές ή μεγάλες, ευγενικές ή υστερόβουλες. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δεύτερος κατά σειρά απολογούμενος πρώην «βουλευτής» της Χρυσής Αυγής κατά τη χθεσινή μέρα, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εκπλήρωσε μία από αυτές και όχι από τις πιο εύκολες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια, κατόρθωσε να γίνει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής οργάνωσης σε ηλικία 23 ετών χάρη, όπως είπε, «στη μακραίωνη προσφορά του». Δεν διευκρίνισε πόσους ακριβώς αιώνες κράτησε η προσφορά του, πρέπει να ήταν όμως πολλοί, τόσοι ώστε να γεννήσουν ζήλια στους υπόλοιπους ναζιστές βρυκόλακες, ιδίως αυτούς που πηδάνε από τον χρυσαυγίτικο πύργο συνηθίζοντας να παρουσιάζουν ως έναν από τους λόγους την προκλητική ανέλιξη του Ματθαιόπουλου στο «κόμμα» χάρη στην αγάπη του πεθερού του και φίρερ της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου.

Αυτή ήταν ίσως και η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της απολογίας του ναζιστή γαμπρού, ο οποίος, σε πείσμα του γνωστού τραγουδιού του «Μίλα ελληνικά ή ψόφα» (το οποίο όπως εξήγησε είναι «διασκευή αγγλικού τραγουδιού»), απευθυνόταν γενικά προς την έδρα σε σπαστά χρυσαυγίτικα. Ζηλεύοντας ίσως τη δόξα του Κασιδιάρη, ο Ματθαιόπουλος επικαλέστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να αρνηθεί να απαντήσει τι συμβολίζει το όνομα «Πογκρόμ» που έδωσε στο συγκρότημά του, ενώ ξεκίνησε την απολογία του δηλώνοντας ότι «αγνοεί το κατηγορητήριο» και κατηγορείται μόνο «επειδή ήταν βουλευτής». Σε συνέχεια όλων αυτών, προσπάθησε να σχετικοποιήσει παλιές δηλώσεις του, όπως αυτή για την ανάγκη απαγόρευσης στους ΑμεΑ να κάνουν παιδιά ή του χαρακτηρισμού «σκουπίδια» για τους μετανάστες και τους αντιπάλους της Χ.Α.

Νωρίτερα, ο άλλοτε «βουλευτής» Μεσσηνίας της Χ.Α. Δημ. Κοκούτσης και σήμερα δημοτικός σύμβουλος συνεργαζόμενος με τον νεοδημοκράτη δήμαρχο Καλαμάτας, που αποχώρησε από την οργάνωση το 2017, μίλησε για το προσωπικό πολιτικό δράμα του: «Όσο ήμουν στη Νέα Δημοκρατία με αποκαλούσαν ακροδεξιό. Όταν πήγα στη Χρυσή Αυγή με έλεγαν νεοδημοκράτη». Πρόσφυγας στα ίδια του τα κόμματα, ο άτυχος αυτός άνδρας δεν κατηγορείται πρώτη φορά λόγω της «πολιτικής δράσης» του, αφού, όπως είπε, είχε αντίστοιχα προβλήματα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 1980 και μάλιστα είχε τότε κατηγορηθεί «μαζί με τον Αντ. Σαμαρά και τον Β. Μεϊμαράκη» - αυτό υποστήριξε τουλάχιστον και πρέπει να είναι κανείς παραπάνω από επιφυλακτικός μ’ αυτά που ισχυρίζονται οι χρυσαυγίτες σε αυτή τη δράση. Ο Κουκούτσης είπε ξεκάθαρα ότι η αποχώρησή του από τη Χ.Α. δεν συνδέεται με τη δολοφονία Φύσσα ή κάτι σχετικό, αλλά με το γεγονός ότι η Χ.Α. είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί «ξύλινη γλώσσα, σαν των άλλων κομμάτων». Κάλυψε πάντως τον πάλαι ποτέ συναγωνιστή του και νομικά ομόσταυλό του πρώην «βουλευτή» Κορινθίας Στ. Μπούκουρα για τα επεισόδια για τα οποία αυτός κατηγορείται.

Σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η πιο σημαντική ίσως απολογία αυτής της διαδικασίας -μαζί με εκείνες των Λαγού και Μιχαλολιάκου-, αυτή του Ν. Μίχου, που ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αποχώρησαν από τη Χ.Α. πριν τη δίκη είναι εκείνος που έχει δείξει τη μεγαλύτερη διάθεση να μιλήσει. Το έκανε ήδη άλλωστε εναντίον του Λαγού στη δίκη για το «Συνεργείο», όπου καταδικάστηκαν και οι δύο. Μαζί του θα απολογηθούν και ο πάλαι ποτέ «πειραιάρχης» Κούζηλος, σήμερα εξέχον μέλος της ομάδας Λαγού, και ο γνωστός Μπαρμπαρούσης, που λίγους μήνες πριν φώναζε στη Βουλή «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» και εισέπραξε διαγραφή από τον Μιχαλολιάκο σε μια πρώτη ένδειξη ότι η δίκη είχε αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά τους ναζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL