Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Η Φον Ντερ Λάιεν πρέπει να περιμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Φον Ντερ Λάιεν πρέπει να περιμένει

Σήμερα αναμένεται η επίσημη απόφαση από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή, αλλά ανεπισήμως δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς: Η νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν πρόκειται να αναλάβει την 1η Νοεμβρίου τα καθήκοντά της, αλλά θα πρέπει να περιμένει τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα ήταν να γίνει η ψηφοφορία επί του συνόλου της νέας Κομισιόν στις 23 Οκτωβρίου, ωστόσο ο πρόεδρος του σώματος την έβγαλε από την ημερήσια διάταξη.

Ο λόγος για την αναβολή είναι η αποτυχία τριών ορισθέντων από τις χώρες τους επιτρόπων να περάσουν από τις εξετάσεις της Ευρωβουλής. Οπότε η Γαλλία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία θα πρέπει να ορίσουν άλλους επιτρόπους -οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία ακρόασης. “Αφού δεν έχουμε ολόκληρη την Επιτροπή, πώς μπορούμε να ψηφίσουμε την άλλη εβδομάδα;” αναρωτιούνταν μεγαλοφώνως ακόμη και στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Φον Ντερ Λάιεν. Και πιέζουν τη διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάσει τάχιστα τα τρία πρόσωπα που λείπουν από την ομάδα της.

Αλλά, η Φον Ντερ Λάιεν εξαρτάται από την καλή θέληση των ηγετών των τριών χωρών -και προφανώς δεν κατάφερε να τους κινητοποιήσει, ώστε να καθίσει εγκαίρως στον προεδρικό θώκο.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Ντάβιντ Σάσολι έχει ήδη δηλώσει ότι πιθανή ημέρα “ενθρόνισης” είναι η 1η Δεκεμβρίου, με την πρόεδρο της νέας Επιτροπής να ξεκινά αποδυναμωμένη με το “καλημέρα σας”. Όσο για τον Γιούνκερ, θα αναγκαστεί να περιμένει ένα μήνα ακόμη μέχρι να βγει στη σύνταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL