Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Καταψηφίζει όλη η αντιπολίτευση το πολυνομοσχέδιο - Ν. Παππάς: "Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στον ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση" * Άδ. Γεωργιάδης: "Προφανώς μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά" / Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του ΣΕΒ ή της κυβέρνησης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταψηφίζει όλη η αντιπολίτευση το πολυνομοσχέδιο - Ν. Παππάς: "Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στον ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση" * Άδ. Γεωργιάδης: "Προφανώς μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά" / Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του ΣΕΒ ή της κυβέρνησης;

Αντιμέτωπο με τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης βρέθηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Ν.Δ. χθες στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Χαρακτηρίζεται από σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ενώ όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Η βασική λογική του νομοσχεδίου είναι πως «περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα να μας δείξει πού μπορεί να υπάρχει κέρδος και πάμε από πίσω του να τον διευκολύνουμε, διαλύοντας οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς επισημαίνοντας ότι «λείπει η αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η Πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει».

«Το νομοσχέδιο το φτιάξατε σε εκτεταμένη διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στον ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση» είπε εμφατικά ο Ν. Παππάς.

«Είστε σε λάθος κατεύθυνση»

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τα εργασιακά θέματα, στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις τοπικές και εθνικές κλαδικές συμβάσεις, μέτρα για την αδήλωτη εργασία και δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και ενώσεων προσώπων εργαζομένων, καθώς και μητρώο οργανώσεων εργοδοτών.

Προωθείται η «ευελιξία στην αγορά εργασίας χάριν των επενδύσεων και της ανάπτυξης» επεσήμανε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προστάτευσαν την απασχόληση και αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τι να κάνουμε τώρα; Να παριστάνουμε όλοι μαζί ότι αυτό δεν συνέβη;». «Είστε σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις διεθνώς, οι οποίες θα πιέσουν την ελληνική οικονομία, και δίνετε στις εταιρείες τη δυνατότητα να απολύουν πιο εύκολα» προειδοποίησε.

Ο Ν. Παππάς επεσήμανε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπογράφει άδειες για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητες και προειδοποίησε ότι με την απόσυρση των περιορισμών που αφορούν τις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις «θα μπορεί κάποιος επενδυτής να φτιάξει μια χημική βιομηχανία κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού οι επενδύσεις αυτές θα λαμβάνουν έγκριση εκ των υστέρων».

Άδ. Γεωργιάδης: Τζίρος και κέρδη

Με προσωπικές επιθέσεις απάντησε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Πολλές φορές είπε ότι λέει «ανοησίες» και τον χαρακτήρισε «αδιάβαστο». Για την τήρηση των εργασιακών και περιβαλλοντικών κανόνων ο υπουργός επικαλέστηκε την Ε.Ε. «Όποιος στοιχειωδώς όμως γνωρίζει πώς δουλεύει η Ε.Ε., ξέρει πώς και να ήθελε μια κυβέρνηση να το κάνει αυτό, δεν μπορεί. Διότι ως μέλος της Ε.Ε. έχει να κινηθεί μέσα συγκεκριμένο πλαίσιο και για τα εργασιακά και για τα περιβαλλοντικά» είπε.

Η προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη ήταν να αποϊδεολογικοποιήσει το νομοσχέδιο για να κρύψει την επιρροή του ΣΕΒ. «Είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό νομοσχέδιο» ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι θα προσθέσει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ και ότι «κόσμος θα βρει δουλειά. Επιχειρήσεις θα στηθούν και θα ιδρυθούν. Θα γίνει τζίρος και θα βγουν κέρδη». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «προφανώς και μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά. Αυτό συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο και η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στην καπιταλιστική οικονομία».

Στόχος είναι προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε αν πούμε σε έναν επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα για να του κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη. Θα τον προσελκύσουμε όταν του δείξουμε ότι θα σεβαστούμε και το χρήμα και τον χρόνο του» είπε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και σημείωσε: «μπορείτε να είστε περήφανοι».

«Εμείς προ των εκλογών είπαμε ότι θα τα κάνουμε αυτά που κάνουμε σήμερα. Δεν λέγαμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιωτική οικονομία; Δεν λέγαμε για το outsourcing; Με αυτή την ατζέντα ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Να μην εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε;» αναρωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Μ. Κατρίνης: Δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης

Κακή νομοθέτηση και αδικαιολόγητο έλλειμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού με εμμονή στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον κατέγραψε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. «Υπάρχουν και διατάξεις που μπήκαν νύχτα και οι οποίες εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν» τόνισε.

«Είναι ένα νομοσχέδιο - σκούπα με υπογραφές από 17 υπουργούς, στο οποίο περιλαμβάνουν ασύνδετες μεταξύ τους διατάξεις που τακτοποιούν εκκρεμότητες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι έχει 50 άρθρα, αλλά σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο δεν χαράσσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας» ανέφερε ο Μ. Κατρίνης και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα.

ΚΚΕ: Τσακίζει εργασιακά δικαιώματα

Γην και ύδωρ στο κεφάλαιο και «τσάκισμα» των εργατικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Αναφέρθηκε εκτεταμένως στα εργασιακά λέγοντας ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «φλερτάρει να δει το όνομά του δίπλα στο όνομα του Λάσκαρη, που καυχιόταν για την κατάργηση της ταξικής πάλης». Όμως, πρόσθεσε, «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», καθώς «ο νόμος τους θα έχει την ίδια τύχη με τον νόμο Λάσκαρη».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καλύπτει τη «συνδικαλιστική μαφία» στη ΓΣΕΕ και δημιουργεί έναν «μόνιμο μηχανισμό θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με συμπίεση των μισθών».

Έ. Αχτσιόγλου: Γυρίζουμε στο δεύτερο Μνημόνιο

«Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον θεσμό της Διαιτησίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχε κάνει και με το δεύτερο Μνημόνιο. Έχουμε καθαρή επαναφορά το δεύτερου Μνημονίου στα εργασιακά, με εθελοντικό αυτή τη φορά τρόπο, γιατί δεν υπάρχει καμία τρόικα στη χώρα. Πρόκειται για την ακλόνητη και διαχρονική πίστη της Ν.Δ. στις πολιτικές φθηνής και απροστάτευτης εργασίας» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΕΒ» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι «από την ψήφισή του θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν αυτόματα τους μισθούς των εργαζομένων τους».

«Πέταξαν στα σκουπίδια» το εγγυημένο εισόδημα

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φτιάξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αμέσως η Θεανώ Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα «πέταξε στα σκουπίδια» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιολόγησε θετικά το ΚΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL