Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Τριετίες - υποκατώτατος - Έφη Αχτσιόγλου: "Δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση της με τον ΣΕΒ" * Ν. Παρασκευόπουλος: "Η ΝΔ απέρριψε ακόμη και την επιείκεια στους πολίτες" / Ο ΣΕΒ ζητά και η κυβέρνηση μελετά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριετίες - υποκατώτατος - Έφη Αχτσιόγλου: "Δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση της με τον ΣΕΒ" * Ν. Παρασκευόπουλος: "Η ΝΔ απέρριψε ακόμη και την επιείκεια στους πολίτες" / Ο ΣΕΒ ζητά και η κυβέρνηση μελετά...

Φρονίμως ποιών ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης απέφυγε να δεσμευθεί στη Βουλή ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για τις τριετίες και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση των τριετιών, αλλά η κυβέρνηση ακόμη δεν παρέχει ουσιαστική και συγκεκριμένη δέσμευση για την προστασία των τριετιών.

Η Έφη Αχτσιόγλου της κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή πίεσε χθες την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις ,της. «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο ΣτΕ, όπως προβλέπεται. Στηρίζουμε την κείμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει σε κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μην έχετε αμφιβολία για αυτό. Μην σας ανησυχεί. Ξέρουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους σε κάθε ευκαιρία και θα είμαστε σκληροί απέναντι στους εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία», απάντησε γενικόλογα ο Ν. Μηταράκης.

«Τη στιγμή που έχει ήδη καταργήσει το αιτιολογημένο των απολύσεων και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, τη στιγμή που καταθέτει νομοσχέδιο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν δεσμεύεται ούτε για τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, προφανώς για να μην χαλάσει τη σχέση της με τον ΣΕΒ» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 11% τον κατώτατο μισθό, κατήργησε τον υποκατώτατο και διατήρησε τις τριετίες στους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα, η Έ. Αχτσιόγλου εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο όπου προέβλεψε ότι οι τριετίες θα υπολογίζονται πια στον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό. Ο ΣΕΒ άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της εγκυκλίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μισθός των εργαζόμενων.

Η άρνηση της Ν.Δ.

Η μη δέσμευση της κυβέρνησης για τις τριετίες συνδυάζεται με την άρνησή της να στηρίξει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα στο σύνταγμα. «Οι μεταρρυθμιστές θέλουν μεταρρυθμίσεις μόνο αν αυτές αφορούν θηριώδη και κακόγουστα καζίνα» σχολίασε ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. Μάλιστα, η Ν.Δ. απέρριψε μέχρι και την εισαγωγή της έννοιας της επιείκειας. «Μιας έννοιας δηλαδή που δεν έχει καμιά απολύτως πολιτική, ούτε χαριστική ή προνομιακή διάσταση, αλλά μόνο θα συνέβαλε στο να απαλλάσσονται οι πολίτες από άσκοπες ταλαιπωρίες σε ακραίες περιπτώσεις: από φορολογικό κυνήγι ή άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας για μισό ευρώ και άλλα ανάλογα» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL