Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Συμφωνία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για Πρόεδρο της Δημοκρατίας βλέπει ο Α. Λοβέρδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για Πρόεδρο της Δημοκρατίας βλέπει ο Α. Λοβέρδος

Προκατέλαβε ακόμη και το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - Γεννηματά ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Η αναφορά του εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προκάλεσε εντύπωση.

«Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βγάλουμε. Είναι δεδομένο. Υπάρχουν μια σειρά από πλειοψηφίες για να βγει. Γιατί να χάσουμε δέκα χρόνια με αυτή την αναθεώρηση;» είπε ο Α. Λοβέρδος, ζητώντας παράλληλα να μην προχωρήσει καθόλου η αναθεώρηση του συντάγματος.

Πάντως επί της ουσίας της αναθεώρησης του συντάγματος, η Ν.Δ. για άλλη μια ημέρα απορρίπτει προτάσεις ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας και της αποδυνάμωσης των εξωθεσμικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. απορρίπτει το λαϊκό δημοψήφισμα και την πρόταση ο πρωθυπουργός να είναι βουλευτής προκειμένου να περιοριστούν οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Και πολύ περισσότερο απορρίπτει την πρόταση για την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κατά πρωθυπουργού, δηλαδή μια πρόταση δυσπιστίας να γίνεται δεκτή μόνο εφόσον συνοδεύεται από πρόταση που να εξασφαλίζει πρωθυπουργό και τη δεδηλωμένη.

Ευρύτερη στήριξη σε προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ευρύτερη στήριξη, αλλά από διαφορετικά κόμματα. Η πρόταση να είναι βουλευτής ο πρωθυπουργός υποστηρίχθηκε από το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση και η πρόταση για την εποικοδομητική δυσπιστία από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η πρόταση για εποικοδομητική δυσπιστία είναι απόλυτα αλληλένδετη με την πρόταση για μόνιμο εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής». «Είναι αλληλένδετο ένα σύνολο προτάσεων, δηλαδή η απλή αναλογική, που είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, και, ταυτόχρονα, η ανάγκη θεσμικής ισορροπίας προκειμένου ένα τέτοιο σύστημα στη λειτουργία του να μην οδηγήσει σε αστάθεια, ακυβερνησία, ιταλοποίηση, συνεχείς εκλογές» τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Δ. Τζανακόπουλος: “Εσωτερικό αντίβαρο”

«Απλή αναλογική και εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από μόνες τους. Πρέπει να ιδωθούν σε μια ενιαία ενότητα» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι η απλή αναλογική στον κοινοβουλευτισμό αποτελεί ένα «εσωτερικό θεσμικό αντίβαρο». «Φτιάχνουμε την απλή αναλογική, δημιουργούμε όρους αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης και η απλή αναλογική εξισορροπεί και εξισορροπείται μέσω της εποικοδομητικής πρόταση δυσπιστίας» είπε.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποδέχεται την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, με τον Α. Λοβέρδο να δηλώνει ότι «ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική πρόταση δυσπιστίας. Είναι ένας θεσμός που στη Γερμανία έχει αποδώσει. Και στην Ισπανία έχει αποδώσει. Συμφωνώ με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Έχει δίκιο. Θέλω να δω αν τον χρειαζόμαστε».

Όμως η Ν.Δ. είχε σπεύσει να απολέσει τη συναίνεση. «Δεν προσφέρει κάποια χρησιμότητα, τη στιγμή μάλιστα που περιορίζει ή, αν θέλετε, προκαταλαμβάνει την άσκηση της εξουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να ορίσει μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής - δυσπιστίας ως πρωθυπουργό εκείνον ο οποίος ορίζεται από τις διατάξεις 37 και 38» αντέδρασε ο εισηγητής της Κώστας Τζαβάρας. «Είναι μια άποψη που στη συνταγματική θεωρία υποστηρίζεται, πλην όμως δεν προσφέρει κάτι συγκεκριμένο και κάτι λειτουργικό» ανέφερε.

Αρνητικό ήταν και το ΚΚΕ, με τον Γιάννη Γκιόκα να υποστηρίζει ότι «το άρθρο για την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας οδηγεί στη δημοκρατία του καγκελαρίου». «Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας φαίνεται ξεκάθαρα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, που ουσιαστικά οδηγεί -γιατί αυτό είναι το επίμαχο- στη συνταγματοποίηση των κυβερνήσεων μειοψηφίας» είπε. Υπενθύμισε δε ότι η Ν.Δ. από την πλευρά της είχε προτείνει «τη συνταγματοποίηση των σταθερών τετραετών κυβερνητικών κύκλων, που οδηγεί από άλλον δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα».

ΦΘΗΝΟΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ταύτιση Λοβέρδου - Μπακογιάννη

Διαφωνούν, με τα ίδια επιχειρήματα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί προϋπόθεση για τον διορισμό πρωθυπουργού η βουλευτική του ιδιότητα

Στο θέμα της βουλευτικής ιδιότητας του πρωθυπουργού η Ν.Δ. ταυτίστηκε απόλυτα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ενδεικτικός ήταν ο «διάλογος» του εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Διαφωνούμε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί προϋπόθεση για τον διορισμό πρωθυπουργού η βουλευτική του ιδιότητα. Δεν το καταλαβαίνω. Το εξηγώ με το μίσος που είχατε για τον Λ. Παπαδήμο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι, συμφωνούμε κι εμείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το εξηγώ γιατί ο αρχηγός σας είναι ο μόνος αρχηγός που δεν τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο όταν είχαν επιχειρήσει οι τρομοκράτες να τον δολοφονήσουν. Ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν τον επισκέφτηκε! Και δεν το έκανε αυτό ούτε σαν μια απλή κίνηση…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευγενείας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ...ευγενείας έστω, αν όχι ανθρώπινης αλληλεγγύης, για έναν άνθρωπο που πήγαν να τον δολοφονήσουν. Από τύχη έζησαν κι αυτός και οι συνεργάτες του.

Για την πρόταση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά βουλευτής, ο Γ. Γκιόκας εκτίμησε πως «το δίλημμα είναι είτε κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου είτε κυβερνήσεις μειοψηφίας με τη βούλα πλέον του συνταγματικού άρθρου».

Υπέρ της πρότασης να είναι βουλευτής ο πρωθυπουργός τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήττας λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται ο λαός με το να ψηφίζει κάτι και μετά να του βγαίνει κάτι άλλο. Επομένως, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει εκλεγεί βουλευτής. Δεν μπορεί να έχουμε φαινόμενα Παπαδήμου».

Την πρόταση να είναι βουλευτής ο πρωθυπουργός υποστήριξε και το ΜέΡΑ25. «Πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός, πρέπει να είναι περιβεβλημένος με τη λαϊκή νομιμοποίηση» τόνισε η Μαρία Αδαμοπούλου επικρίνοντας Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Η στάση τους καθόλου δεν εκπλήσσει όποιον διαθέτει στοιχειώδη μνήμη. Η επιλογή δοτού πρωθυπουργού ήταν δικής τους έμπνευσης και αναφερόμαστε βεβαίως στον ορισμό και στη θητεία του εξωκοινοβουλευτικού κ. Παπαδήμου» τόνισε. Η εισηγητής του ΜέΡΑ25 διαφώνησε με την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας διότι «θα ενισχύσουμε τον πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτεύματος κατά το πρότυπο της δημοκρατίας του καγκελαρίου».

Διακομματική συμφωνία διαπιστώθηκε ως προς την πρόταση της Ν.Δ. να συγκροτείται στη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή με τις ψήφους της μειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL