Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Η Αθήνα θα στηρίξει τις κυρώσεις εφόσον ζητήσει η Λευκωσία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα θα στηρίξει τις κυρώσεις εφόσον ζητήσει η Λευκωσία...

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την πίεση που δέχεται και αρχίζει πλέον να ταυτίζεται με τη Λευκωσία. Χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα, θα υποστηρίξει το αίτημα της Κύπρου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει θέσει ζήτημα κυρώσεων, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έχει επικοινωνήσει με όλη την ηγεσία της Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις...

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο στη συζήτηση και εφόσον η κυπριακή πλευρά επιδιώξει να ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα συμπαρασταθούμε», είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. «Εμείς είχαμε κατορθώσει στις 18 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασιστούν κυρώσεις και έμενε να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των κυρώσεων Ελλάδα και Κύπρος μαζί. Βλέπουμε εδώ ότι ο όρος κυρώσεις και το περιεχόμενό τους και από τη μεριά της Ελλάδας δεν φαίνεται να πολυισχύει», σχολίασε με νόημα η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. «Για εμάς στην πολιτική μας με την Τουρκία ίσχυε αυτό που λέει ο λαός «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Αναπτύξαμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, βάζοντας όμως τους λογαριασμούς τους ανοιχτούς πάνω στο τραπέζι συνέχεια. Και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις είχε αναφερθεί σε αυτές σε όλα τα επίπεδα χωρίς να αφήνει όμως από την άλλη μεριά το θέμα βέβαια των συνεργασιών για τι θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία. Εσείς φαίνεται από τις δηλώσεις που παρακολουθούμε να προτάσσετε ότι οι καλοί φίλοι κάνουν τους καλούς λογαριασμούς. Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία

Προβληματική πάντως είναι η στάση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γραμμή της Γερμανίας, για coupling, δηλαδή για την ταυτόχρονη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «ότι πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες», εκτιμώντας ότι «επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή ο διαχωρισμός και η έναρξη διαπραγματεύσεων με μία μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης».

Γιατί να τιμωρηθεί η Βόρεια Μακεδονία;

«Αν δεν ανάψει πράσινο φως για την Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό; Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα μεγαλώσει την αστάθεια στην περιοχή, τους εθνικισμούς;», ρώτησε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL