Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ανοίγει ο δρόμος για καταδικαστικές αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για καταδικαστικές αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια

Πολλά βήματα πίσω στον εκδημοκρατισμό και την ισονομία οδηγεί τη χώρα μας η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την αύξηση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης στους 15 μήνες. Η απόφαση, που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, έρχεται να ακυρώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο, για την εξίσωση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτή των οπλιτών θητείας.

"Άκαιρη, αψυχολόγητη, τιμωρητική και καθ' υπέρβαση, σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα της νομιμότητας", χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας ζητώντας την αναθεώρηση της. "Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι», ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας", αναφέρει, τονίζοντας πως απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

"Πρόκειται για μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση, αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης", επισημαίνει, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η απόφαση θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρχουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Αντίκειται στις αρχές της ισονομίας

Για απόφαση που αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας έκανε λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¨Άμυνας Π. Ρήγας. "Οι άνθρωποι των οποίων η συνείδηση δεν τους επιτρέπει να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαπράττουν οιοδήποτε ‘παράπτωμα’, ούτε είναι δυνατόν η υποχρέωση της εναλλακτικής προσφοράς τους προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο να ενέχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι κρίμα οι ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας να γυρίζουν τη χώρα πίσω", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. επαναφέρει ένα εκδικητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο εναλλακτικής θητείας

"Μέσα από αυτήν την κίνηση, η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επαναφέρει ένα εκδικητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο εναλλακτικής θητείας για τους στρατεύσιμους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει η οργάνωση, η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους αντιρρησίες συνείδησης, όπως και τη σχέση που πρέπει να έχει ο στρατός με τους ανθρώπους της νέας γενιάς.

"Από οικονομική σκοπιά, η στρατιωτική θητεία για τους νέους αποτελεί βραχνά, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η στράτευση. Για εμάς, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται σχετικά με το ζήτημα της θητείας, οφείλει να εκκινεί στη βάση της μείωσης της διάρκειας της θητείας και του παράλληλου εκδημοκρατισμού του στρατιωτικού μηχανισμού", επισημαίνει η οργάνωση, τονίζοντας πως “το πλαίσιο εναλλακτικής θητείας για τους αρνητές στράτευσης δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά και εκδικητικά, "αλλά θα αντιλαμβάνεται με ισότιμους όρους όσους επιθυμούν εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της θητείας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL