Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Διπλάσιες οι ζημίες μετά το κανόνι του Thomas Cook Γερμανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλάσιες οι ζημίες μετά το κανόνι του Thomas Cook Γερμανίας

Ξεκινά νέος κύκλος επαναπατρισμού των επισκεπτών, που ήρθαν μέσω κρατήσεων στην Thomas Cook από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία, μετά την κατάρρευση των θυγατρικών του ταξιδιωτικού πράκτορα. Το οικονομικό αποτύπωμα της χρεοκοπίας διογκώνεται, με τους Έλληνες ξενοδόχους να κάνουν λόγο για “διπλασιασμό των επιπτώσεων”, ιδίως λόγω της κατάρρευσης και της θυγατρικής της Thomas Cook στη Γερμανία. Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους είναι η αντιπαράθεση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου για δήλωσή του στις 25 Ιουλίου, όταν, σε συνάντησή του με εκπρόσωπο της Thomas Cook, διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ στην αγορά υπήρχαν έντονες ανησυχίες για την επικείμενη κατάρρευση.

Ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία

“Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό διπλασιάζονται μετά τη χρεοκοπία και της γερμανικής θυγατρικής”, σχολίασε στην “Α” ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, που έχει αναλάβει τη συλλογή των στοιχείων από όλα τα ξενοδοχεία. “Το πρόβλημα από τη χρεοκοπία της Thomas Cook είναι πια γενικευμένο”, σημειώνει στην “Α” ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. “Οπότε, μετά και την κατάρρευση της θυγατρικής στη Γερμανία, ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος σε όλη την Ευρώπη εκτός Σκανδιναβίας που φαίνεται να μην επηρεάζεται”, προσθέτει υπογραμμίζοντας: “Το αποτύπωμα της οικονομικής καταστροφής είναι πολύ μεγάλο, γιατί αγγίζει, μαζί με τους ξενοδόχους, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, εκτείνεται στις τράπεζες, το κράτος, αλλά και τους δήμους ως προς την απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων”. “Σίγουρα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ”, εκτίμησε ο Γρ. Τάσιος αναμένοντας τα οριστικά στοιχεία.

Εν όψει νέας σύσκεψης με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, οι ξενοδόχοι προσπαθούν να αφήσουν την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους επισκέπτες, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσουν. “Οι επισκέπτες μας θέλουμε να αποχωρήσουν με ηρεμία και την επόμενη χρονιά να έρθουν ξανά”, λένε οι ξενοδόχοι εκτιμώντας ότι το κενό που άφησε η Thomas Cook θα καλυφθεί από ανταγωνίστριες εταιρείες. Άλλωστε το πρώτο σήμα ήρθε από την TUI Ολλανδίας, η οποία αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής για τους Ολλανδούς που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών μέσω της χρεοκοπημένης πια θυγατρικής της Thomas Cook.

Γερμανική στήριξη στην Condor

Πάντως, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, θετικό σήμα έρχεται από τη Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Έσσης αποφάσισαν τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Condor, θυγατρική της Thomas Cook. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το γερμανικό κράτος να εγγυηθεί δάνειο - γέφυρα ύψους 380 εκατ. ευρώ προς την Condor, καθώς ο αερομεταφορέας παραμένει κερδοφόρος, παρά τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας. Το δάνειο θα δοθεί από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έθεσε ως προϋπόθεση την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση του δανείου αλλά, όπως είπε, “η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες και όχι σε πολιτικά κριτήρια”. Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισαν και τα συνδικάτα, καθώς με την εκταμίευση του δανείου διασφαλίζονται 5.000 θέσεις εργασίας.

Εξηγήσεις ζητάει η Κ. Νοτοπούλου

Κι ενώ στη Γερμανία αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, στη χώρα μας ανεβαίνουν οι τόνοι, με την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου να ζητάει εξηγήσεις από τον νυν υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρης ο οποίος είχε την 25η Ιουλίου συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Oμίλου Thomas Cook, Πέτερ Φανκχάουζερ, και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε πως “η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού". Η Κ. Νοτοπούλου ερωτά λοιπόν τον Χ. Θεοχάρη, “εφ’ όσον γνώριζε στις 25 Ιουλίου λεπτομερώς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ταξιδιωτικός όμιλος”, “σε ποιες ενέργειες προχώρησε για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού, που σήμερα, δύο μόλις μήνες μετά, υφίσταται ένα πρωτόγνωρο πλήγμα, με αλυσιδωτές ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, στις θέσεις εργασίας και στη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων”.

Στήριξη ζητούν οι ξενοδόχοι

Για “αήθη επίθεση” εις βάρος του κάνει λόγο ο Χ. Θεοχάρης. Περιορίζεται μόνον να απαντήσει αναφέροντας τις ενέργειες που κάνει μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας συνδράμοντας στον επαναπατρισμό των τουριστών, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά του για τα μέτρα ανακούφισης των ξενοδόχων και των φορέων του τουρισμού. Πάντως, μέχρι στιγμής, το μόνο μέτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αφορά στη ρύθμιση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής, που αφορά τους διαμένοντες πελάτες για χρονικό διάστημα από 23.9.2019 μέχρι και 10.10.2019 λόγω της κήρυξης σε πτώχευση της Thomas Cook. Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι ζητούν παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, αλλά και ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL