Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Το Κίνημα Αλλαγής σε δύσκολα "σταυροδρόμια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Κίνημα Αλλαγής σε δύσκολα "σταυροδρόμια"

Μέσα σε ένα πολυδαίδαλο τοπίο, όπως διαμορφώνεται από τα σταυροδρόμια που βρίσκονται ενόψει, το Κίνημα Αλλαγής αναζητά τη θέση του στο πολιτικό φάσμα. Συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος, εκλογή ΠτΔ, διερεύνηση σκανδάλου Novartis, αλλά και διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ξηλώνουν τις θετικές πρωτοβουλίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν διαρκή “crash test” για τη φυσιογνωμία που αξιώνει η Φ. Γεννηματά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Παράλληλα όμως ψάχνει έναν σταθερό βηματισμό, ο οποίος διαχρονικά επηρεάζεται από έντονες, εσωκομματικής φύσης αντιπαραθέσεις, αλλά και από το ίδιο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που επανέρχεται διαρκώς για να του δημιουργεί νέα εμπόδια.

Αμηχανία και συνωμοσιολογία για Novartis

Η υπόθεση Novartis, στο σκέλος που αφορά τον Ανδ. Λοβέρδο και τις κατηγορίες εις βάρος του για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, εκ των πραγμάτων διατηρεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο. Αυτό παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του να αντιπαρέλθει αυτές τις εντυπώσεις συμμετέχοντας στο “κατηγορητήριο” κατά του ΣΥΡΙΖΑ περί “σκευωρίας”. Αλλά και παρά τους ισχυρισμούς που διατυπώνει περί “εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και ισορροπιών” μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι “όπως δεν μίλησε ποτέ ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της Ν.Δ. την καραμανλική περίοδο, έτσι σπεύδει να παραγράφει ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του κ. Τσίπρα παντού”. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα -και πολύ έντονα στην προεκλογική περίοδο- έχει μιλήσει για τις ευθύνες της Ν.Δ. επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, κάτι που η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιλέγει να προσπερνά γιατί δεν ταιριάζει στο αφήγημά της.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ισχυρίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έμεινε στο απυρόβλητο, θα περίμενε κανείς να μη συμφωνεί με προανακριτική επιτροπή μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και να μην αποδέχεται το κυβερνητικό σκεπτικό ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία της δικογραφίας. Έτσι, οι ισχυρισμοί της από τη μία και από την άλλη η απόφαση της Κ.Ο. δημιουργούν μια αντίφαση. Αυτή καταδείχθηκε εντονότερα από το γεγονός ότι, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφάσισε να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για προανακριτική, ο βουλευτής του κόμματος Χ. Καστανίδης -όπως είχε κάνει μια μέρα νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος- έσπευσε να διατυπώσει την άποψη ότι θα έπρεπε να γίνει Εξεταστική και όχι Προανακριτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γενικότερα τα αποδεικτικά στοιχεία θα έπρεπε να έχουν ωρισμάσει.

Συνεπώς, η Φ. Γεννηματά καταφεύγει σε εύκολες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρεί ένα αφήγημα που συνάδει με την επιλογή της να κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Διότι ενώ οι αποστάσεις που έχει πάρει από τη Ν.Δ. είναι εμφανείς σε σύγκριση με το πρόσφατο προεκλογικό παρελθόν, την ίδια στιγμή δεν παύει να διατηρεί τις αποστάσεις της και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη οποιαδήποτε πολιτική εγγύτητα.

Αποστάσεις από τη Ν.Δ., ισοπεδωτική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόσφατη Κ.Ο., η Φ. Γεννηματά επανέλαβε την απόφασή της για “αυτόνομη πορεία”, θυμίζοντας ότι είναι ειλημμένη συλλογικά και πως ο φορέας θα ψηφίζει ό,τι θεωρεί θετικό στη Βουλή. Υπογράμμισε ωστόσο ότι όμως “δεν θα διστάσουμε επίσης -κι ας το καταλάβουν πολύ καλά όλοι όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά το υμνολόγιο στον κ. Μητσοτάκη-, να σταθούμε δυναμικά απέναντι σε ότι θίγει τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον συνταξιούχο, τον επαγγελματία, τον αγρότη, τη γυναίκα, τον νέο άνθρωπο”.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις εργασιακές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ήταν από την αρχή και παραμένει ιδιαίτερα έντονη. Κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στον ΣΕΒ, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας και ότι “αντί της διαφημιζόμενης 'επιστροφής στην κανονικότητα', κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζόμενων με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας”.

Με αυτόν τον τρόπο η Φ. Γεννηματά ήδη είχε δείξει ότι διαφωνεί με την “ανάγνωση” του Ευ. Βενιζέλου, που “βλέπει” επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Παράλληλα, όμως, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδειχνε και τη μικροκομματική οπτική που έχουν οι “ίσες αποστάσεις” όταν τις εφαρμόζει με το ζόρι σε κάθε περίπτωση για να μην “παρεξηγηθεί” ότι επιτίθεται μόνο στη Ν.Δ. Εν προκειμένω, ενώ διαφώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο, πρόσθεσε ισοπεδωτικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε το 2015 ένα “θεσμικό και οικονομικό ρημαδιό”. Η μικροκομματική οπτική των ίσων αποστάσεων μετατρέπεται εντέλει σε μυωπική, αφού με αυτές τις συγκρίσεις η Φ. Γεννηματά κάνει πως δεν θυμάται την καταστροφική για τη χώρα πενταετία 2010 - 2015, του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου ενδεικτική του ρήγματος μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ν.Δ. είναι η στάση που κράτησε η Φ. Γεννηματά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (αφού δεν υπερψήφισε την ακραία κυβερνητική πρόταση), αλλά και η στάση της για τον εκλογικό νόμο. Επανέλαβε από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο.: “Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο”, “καθαρές κουβέντες. Ούτε η απλή αναλογική μπορεί να εκβιάσει συνεργασίες στη σημερινή πολιτική συγκυρία, ούτε τα πλειοψηφικά συστήματα με υψηλά μπόνους, που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, απαντούν στο πολιτικό πρόβλημα”.

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Παράλληλα, η Φ. Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη εσωστρέφεια στον φορέα. Αυτή θα επιχειρήσει να ανακόψει αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, με αποκορύφωμα την Κ.Ε. την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η ένταση που αναμένεται να καταγραφεί θα εξαρτηθεί απ’ ό,τι φαίνεται από την ένταση με την οποία ο Π. Γερουλάνος θα διατυπώσει τις ενστάσεις του και θα ζητήσει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ζητήσει από τους επικριτές της να μη συνεχίσουν τη δημόσια συζήτηση για θέματα εσωκομματικού περιεχομένου, που βλάπτουν συνολικά την παράταξη και ευνοούν τους πολιτικούς αντιπάλους, προκαλώντας όσους το επιθυμούν να προστρέξουν στις διαδικασίες: "Να κατατεθούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να τεθούν σε ψηφοφορία όλες οι αντιπροτάσεις, αν υπάρχουν. Δημοκρατικά, στον χώρο τους και στην ώρα τους”. Στην εισήγησή της στην Κ.Ο., έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρξει “εξωστρέφεια”, ως αντίδοτο σε μια εσωκομματική ατζέντα που διαρκώς ανοίγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL