Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δύο προσεγγίσεις για τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο προσεγγίσεις για τη Novartis

Το προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μαξίμου ότι “η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ‘θα σας πάω μέχρι τέλους’ για τη σκευωρία της Novartis ισχύει στο ακέραιο» εκπέμπεται από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά ενόψει της κυβερνητικής απόφασης για τον χειρισμό της δικογραφίας που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή. Η αναγγελία της διαβίβασης του φακέλου θα γίνει αύριο στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Στο στόχαστρο των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού τίθεται η δήλωση (“Real News”) της Ντόρας Μπακογιάννη ότι “η Ν.Δ. δεν επιδιώκει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών και δεν θέλει να πάρει τη ρεβάνς»!

Αποκλίνουσες θέσεις διατυπώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, ότι “μία απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα συσπείρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έδινε την επικοινωνιακή ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να παρουσιαστεί ως βαλλόμενος”.

Δεν λείπουν ωστόσο και φωνές εντός της παράταξης που υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη “απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και θα καθησυχάσει το ‘σαμαρικό’ μέτωπο και θα στρέψει τους προβολείς μακριά από τις διατάξεις του αναπτυξιακού ν/σ για τις οποίες υψώνει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ”...

Ασκήσεις ισορροπίας επιχείρησε σε αυτό το φόντο ο Στέλιος Πέτσας καθώς σημείωσε (ΣΚΑΪ) πως “όταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι”.

Πρόσθεσε ωστόσο πως “όταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος”. Συμπλήρωσε δε ότι “είναι θέμα της Βουλής. Φυσικά είναι κυβερνητική η πλειοψηφία και θα λάβουμε μια συντεταγμένη θέση, αλλά πρώτα να δούμε το περιεχόμενο”...

Διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσιάζουν τα έντυπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. “Εξεταστική για τη σκευωρία” ήταν ο κεντρικός τίτλος του χθεσινού “Φιλελεύθερου”, που ισχυριζόταν στο πρωτοσέλιδο ότι είναι “ανοιχτό το ενδεχόμενο και για σύσταση Προανακριτικής από την πορεία των ερευνών”. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το βλέμμα στο βασανιστικό δίλημμα της κυβέρνησης, ζητάει -μέσω της εφημερίδας- “να συγκεντρώσει ο κ. Τσίπρας 60 υπογραφές βουλευτών του και να προτείνει ο ίδιος Εξεταστική Επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Έχει κάτι να κρύψει άλλωστε;”.

Στον αντίποδα, το κύριο άρθρο της “Καθημερινής της Κυριακής” υποστηρίζει ότι “η διαλεύκανση πολιτικά φορτισμένων υποθέσεων της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει να μετατραπεί σε κυβερνητική ατζέντα” και ότι “το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια φάμπρικα Εξεταστικών που θα δηλητηρίαζε το πολιτικό -και κατ’ επέκτασιν το οικονομικό- κλίμα”.

Κλειστά χαρτιά για τον Πρόεδρο

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η Ν.Δ. για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς “είναι πρώιμο το θέμα της ονοματολογίας. Πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης”. Στον απόηχο των επιδιώξεων του Αντ. Σαμαρά να μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού σημείωσε πως “νομίζω ότι αυτό -πως δεν θα πάμε σε Πρόεδρο κομματάρχη- είναι αυταπόδεικτο. Και το έχουμε κάνει πάντα εμείς στη διαδρομή μας”. Πρόσθεσε δε ότι “ο κ. Παυλόπουλος έχει μια διαδρομή, την οποία ξέρουν όλοι οι πολίτες”.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητο ότι ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας (Πρακτορείο FM) έδειξε προς την κατεύθυνση του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς «είναι πράγματι ένας πολιτικός μετριοπαθής με μεγάλη προσφορά στον χώρο του δημοσίου δικαίου και είναι και ένας άνθρωπος με παιδεία, καλλιεργημένος, κανένας δεν μπορεί να πει το παραμικρό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL