Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Ελλάς - Γερμανία - συμμαχία στο μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλάς - Γερμανία - συμμαχία στο μεταναστευτικό

Το κλίμα ήταν καλό, τα χαμόγελα πλατιά και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον περιορισμένο, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον καλές και τα σημεία τριβής λίγα - και όχι άμεσα. Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν στον Τύπο, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, σαν να ήταν φίλοι από καιρό -βοηθάει και το... αιώνια μειλίχιο ύφος του Μάας- και δήλωσαν αποφασισμένοι να αναπτύξουν περαιτέρω τις καλές διμερείς σχέσεις. Το ραντεβού, κανονισμένο στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών τις προάλλες στο Ελσίνκι, έγινε μια μέρα δύσκολη, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στα διυλιστήρια της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία έχει χτυπήσει “κόκκινο”. “Αναλύουμε ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την επίθεση και το εξετάζουμε με την απαραίτητη σύνεση, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική”, δήλωσε ο Μάας - και φρόντισε να τονίσει στο πλάι του Δένδια πόσο “κοντά” είναι Γερμανία και Ελλάδα στο μεταναστευτικό, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο θέμα της συνάντησης.

“Τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος”, τόνισε ο Δένδιας, ενώ από κοινού με τον Γερμανό ομόλογό του στάθηκαν στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Μάλιστα, ο Μάας είπε ότι τηλεφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζήτησε να τηρεί η Τουρκία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα, εκθείασε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Δύο... ταχύτητες για την Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει πόσο “επικίνδυνη” είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε ότι “παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ε.Ε.”, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλησε, μάλιστα, να θυμίσει και τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Τσαβούσογλου όσο και, προηγουμένως, του Κουντρέτ Οζερσάι (σε ρόλο υπουργού Εξωτερικών στην τουρκοκυπριακή διοίκηση) για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Η αντίδραση του Μάας ήταν μάλλον... χλιαρή, επικαλέστηκε την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η οποία ήταν “σαφής” και “τάχθηκε στο πλευρό της Κύπρου”, και περιορίστηκε να πει ότι “θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η διαμάχη να μην κλιμακωθεί περαιτέρω”. Κι όταν τον ρώτησαν εάν η Γερμανία θα συνεχίσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία - είναι από τους πολύ καλούς της πελάτες- εμφανίστηκε απολογητικός μεν, αλλά δεν μας έκανε σοφότερους: “Στο μέλλον θα τα εξετάζουμε (σ.σ.: τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων) και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση”.

Δυτικά Βαλκάνια και αποζημιώσεις

Δένδιας και Μάας συζήτησαν και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα, “η οποία με την διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας άνοιξε τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία” και τον Έλληνα ομόλογό του να τονίζει -χωρίς να αναφερθεί στο όνομα- ότι η Ελλάδα “ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας”.

Τέλος, για το “ενοχλητικό” για τη Γερμανία θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, Δένδιας και Μάας συμφώνησαν ότι διαφωνούν - και ουδέν νεότερο είχαν να προσθέσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL