Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Το παιχνίδι των προκλήσεων / Το παιχνίδι των προκλήσεων: Η Αστυπάλαια, ο Πάιατ και οι ανοιχτές γραμμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παιχνίδι των προκλήσεων / Το παιχνίδι των προκλήσεων: Η Αστυπάλαια, ο Πάιατ και οι ανοιχτές γραμμές

Σταθερά υψηλή διατηρεί την ένταση η Άγκυρα στο Αιγαίο, αν και όχι τόσο υψηλή όσο θα ήθελαν πολλά τουρκικά, αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για την πιο έντονη επίδειξη... πατριωτισμού. Για παράδειγμα, χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν πέταξε πάνω από το Αιγαίο, γενικώς και αορίστως, όπως υποστήριξε η εφημερίδα "Χουριέτ" κι έσπευσαν να το υιοθετήσουν διάφορα ελληνικά μέσα, αλλά πάνω από τον κόλπο της Σμύρνης. Βέβαια, η επιλογή του να φωτογραφηθεί ανεβαίνοντας στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 έχει κάτι το μιλιταριστικό, αλλά πολλοί υπουργοί Άμυνας συνηθίζουν τέτοιες πόζες. Μια από αυτές που τις λάτρευαν είναι η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όταν ήταν ομόλογη του Ακάρ.

Σε επίπεδο δηλώσεων, τώρα, ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνει μονότονα τα όσα λέει και ο πρόεδρός του εδώ και μήνες: «Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο”.

Βεβαίως, η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες - επί της ουσίας, μάλλον ανεπιτυχώς. Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον της είναι στραμμένο λίγο νοτιότερα, στα ανοιχτά της Κύπρου και συχνά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου προσπαθεί -εκμεταλλευόμενη τη μη επίλυση του Κυπριακού και επικαλούμενη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων- να στείλει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι κανείς δεν πρόκειται να την αποκλείσει από το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί έχει στείλει το «Φατίχ», το «Μπαρμπαρός», το «Γιαβούζ»και το «Ορούτς Ρέις» - και μάλλον την ενδιαφέρει περισσότερο να δείχνει ότι δεν κάνει πίσω παρά να βρει το μεγάλο κοίτασμα.

Εν πάση περιπτώσει, σ’ αυτό το παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία δεν έχει συμμάχους- αλλά ούτε και στιβαρούς εχθρούς. Η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις όσο γίνεται πιο λάιτ, ώστε αφενός να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο, που είναι μέλος της, αφετέρου να μην επιβαρύνει τις ευρωτουρκικές οικονομικές σχέσεις. Οι δε ΗΠΑ συνεχώς στέλνουν μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, πάντοτε όμως θυμίζουν στην Κύπρο ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο για τη δίκαιη μοιρασιά των όποιων υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που έχει εύκολες τις ατάκες, μιλώντας χθες στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ενόψει της ΔΕΘ, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι προφανώς δεν είναι το μισό Αιγαίο τουρκικό, όπως έδειχνε ο χάρτης, μπροστά στον οποίο φωτογραφήθηκαν τις προάλλες ο Ερντογάν και ο Ακάρ: «Πρέπει να σας πω ότι πριν από μερικές μέρες επέστρεψα από την Αστυπάλαια, ένα υπέροχο μέρος, είναι Ελλάδα, δεν το αμφισβητεί κανείς και η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι η αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Αστυπάλαιας ή της Ικαρίας. Το ζήτημα είναι ότι με την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και τις αερομαχίες, που τείνουν να γίνουν “κανονικότητα”, θα πρέπει να υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή Αθήνας - Άγκυρας, ώστε να μην εξελιχθεί ένα... ατύχημα σε νέα κρίση τύπου Ιμίων. Αυτή η γραμμή ήταν ανοιχτή με την κυβέρνηση Τσίπρα - και καλό θα ήταν να παραμείνει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL