Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης χωρίς προσχήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης χωρίς προσχήματα

Στην πλήρωση κρίσιμων πόστων, που αποτελούν θέσεις - κλειδιά στο Μ. Μαξίμου και στη δημόσια ενημέρωση προχώρησε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η απόφασή του να προτείνει για το "τιμόνι" της ΕΡΤ τον δημοσιογράφο Κ. Ζούλα -έως χθες στενό συνεργάτη του και διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ.- εγείρει την εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ευθεία προσπάθεια για έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης. Υπογραμμίζει ουσιαστικά πως αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχεια της κίνησής του να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της ΓΓΕΕ, της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου προκάλεσε κόντρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Στ. Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του "μετέτρεψε την ΕΡΤ σε κομματικό φερέφωνο" και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η επιλογή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού έρχεται για να εξυπηρετήσει τον στόχο της "θωράκισης της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης".

Διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Γαμπρίτσος

Ενόψει της διαδικασίας επιλογής της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ Α.Ε., η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τους υποψηφίους που θα προτείνει για την ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου. Για τη θέση του προέδρου προτείνει τον δημοσιογράφο Κ. Ζούλα και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον μηχανικό ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων Γιώργο Γαμπρίτσο. Στην ΕΡΤ έχουν θητεύσει στο παρελθόν και ο Κ. Ζούλας και ο Γ. Γαμπρίτσος, ο δεύτερος ως πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος το 2010 επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

Δ. Τσιόδρας στο Μαξίμου

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας και αναπληρωτές διευθυντές του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού οι δημοσιογράφοι Γ. Ευθυμίου και Αργ. Παπαστάθης. Ο Δ. Τσιόδρας δεν εξελέγη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στις οποίες ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ., ενώ προηγουμένως είχε παραιτηθεί από εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού. Ο ίδιος υπήρξε επικεφαλής του γραφείου Τύπου του τότε πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου το 2011.

ΣΥΡΙΖΑ: "Αυταρχικές αντιλήψεις"

"Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου 'επιτελικού κράτους': το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά" σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι "η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν".

Διότι "ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο" και τώρα "προχώρησε στο επόμενο βήμα: Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε "πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση" και σχολίασε σκωπτικά πως "παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των μόνιμων συκοφαντών της ΕΡΤ, που αίφνης ανακαλύπτουν στον διορισμό του κυρίου Ζούλα μια 'νέα αρχή'". Κυρίως όμως καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες "που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν".

Στ. Πέτσας: Θα συγκρίνουν...

"Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο", "όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε δε ότι "οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL