Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Είναι μόνον η αρχή... του τέλους της προστασίας των εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι μόνον η αρχή... του τέλους της προστασίας των εργαζομένων

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία επιχείρησε να βαπτίσει το κρέας ψάρι και να ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αντεργατικές τροπολογίες έγιναν για το… καλό των εργαζομένων, αποδομούν εργατολόγοι. Μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για διατάξεις που "πάσχουν αντισυνταγματικότητας", ενώ προειδοποιούν ότι αυτά που έφερε η Ν.Δ. είναι μόνο η αρχή.

«Η κυβέρνηση αναφέρει πως η κατάργηση αιτιολόγησης των απολύσεων γίνεται για να μη στιγματίζεται ο εργαζόμενος, κάτι που όμως δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα» σχολιάζει ο δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο Κώστας Τσουκαλάς. Μιλώντας στο News 247 υπογραμμίζει ότι σαφώς θίγονται εργασιακά δικαιώματα και τονίζει ότι με την προηγούμενη διάταξη είχε μπει μια «ασπίδα» καθώς ο εργοδότης έπρεπε να αιτιολογήσει την απόλυση.

Παράλληλα εκτιμά ότι αυτά που είδαμε είναι μόνο η αρχή και επιβεβαιώνει τους φόβους για ρεσάλτο εργολάβων στο Δημόσιο. «Κατ' εμέ είναι μόνο η αρχή αυτό που είδαμε. Το βασικό ήταν ότι το βάρος να αποδειχθεί αν η απόλυση ήταν έγκυρη ή άκυρη ανήκε στον εργοδότη. Τώρα περνάει στον εργαζόμενο. Η απόλυση θεωρείται έγκυρη επί της αρχής και ο εργαζόμενος πρέπει αυτό να το αμφισβητήσει». Όπως είπε, φαίνεται να υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. «Οι εμβληματικού τύπου αλλαγές δεν θεωρώ πως θα κινδυνεύσουν, αλλά αυτές οι ουσιαστικές παραμετρικές αλλαγές θα έρθουν» τονίζει.

Όσον αφορά τη διάταξη για τις εργολαβικές εταιρείες, ο Κ. Τσουκαλάς επισημαίνει ότι έδινε δυνατότητες διεκδίκησης στους εργαζομένους όσον αφορά την ευθύνη έναντι των δικαιωμάτων τους.

«Ουσιαστικά η προηγούμενη διάταξη έλεγε πως, πέρα από τον άμεσο εργοδότη, μπορούσε κανείς να απευθυνθεί στον έμμεσο εργοδότη για τα κεκτημένα του. Μέχρι πρότινος δηλαδή, αν κάποιος δούλευε σε εμένα αλλά δεν είχε με εμένα σύμβαση, μπορούσε να ζητήσει τα δικαιώματά του και σε εμένα, κάτι που παύει να ισχύει. Στην πράξη βέβαια πολλές φορές ο έμμεσος εργοδότης ήταν και άμεσος, γιατί έστηναν μια εταιρεία μαζί για να μην έχει ευθύνη ο πρώτος. Τώρα στην ουσία οι εργολαβικές εταιρείες φαίνεται πως θα παίξουν πάλι ένα μεγάλο ρόλο με το Δημόσιο και τις αναθέσεις έργων. Στα νοσοκομεία είχε αλλάξει αυτό και είχαν γίνει συμβάσεις απ' ευθείας με τους εργαζόμενους, κάτι που φαίνεται να τροποποιείται ξανά».

Από την πλευρά του ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρει ότι η διάταξη "πάσχει αντισυνταγματικότητας", αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου. Όπως είπε μιλώντας στο ethnos.gr, η διάταξη νόμου με τη διατύπωση που περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της, ότι δηλαδή καταργούνται αφότου ίσχυσαν οι προηγούμενες διατάξεις (του βάσιμου λόγου απόλυσης), θα «δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, που είχαν στο μεταξύ συντελεστεί με βάση το πρόσφατο καθεστώς, ειδικά δε εκείνων των εργαζομένων που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και ανεστάλη η προθεσμία δικαστικής προστασίας τους».

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι ο νόμος δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική εφαρμογή, «διότι δεκάδες υποθέσεις από εκκρεμείς αγωγές θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, ενώ η αναδρομική εφαρμογή του νόμου θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις στο να επαναλάβουν τις απολύσεις, θέμα το οποίο είναι τεράστιο. Το υπουργείο θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ, ειδάλλως η διάταξη πάσχει συνταγματικότητας, αφού παραβιάζει τον βασικό κανόνα της ασφάλειας του δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL