Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μισές διευκρινίσεις από τον Στ. Πέτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μισές διευκρινίσεις από τον Στ. Πέτσα

Έπειτα από τρεις ημέρες συζήτησης στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε χθες σε ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Αν και ο πρωθυπουργός δεν "είχε χρόνο" στη Βουλή, ο Στ. Πέτσας επιχείρησε να καθησυχάσει όσους είχαν ερωτήματα από τις σιωπές του Κ. Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Ν.Δ. είχε προεκλογικά δεσμευτεί για τη μη μείωση του αφορολόγητου, διευκρινίζοντας πως θα εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Η κλίμακα, σημείωσε, θα ξεκαθαρίσει με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός βέβαια ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα του αφορολόγητου συνεχίζει να γεννά ερωτήματα, παρά την επανάληψη της προεκλογικής δέσμευσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Κι αυτό διότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, ο Κλ. Ρέγκλινγκ αλλά και σειρά συναδέλφων και ομοϊδεατών του Χρ. Σταϊκούρα στο Eurogroup μιλούν για "διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Κάτι που στη γλώσσα των θεσμών σημαίνει μείωση του αφορολόγητου. Εξάλλου, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις είναι σαφώς πιο δεσμευτική στους... εξωτερικούς ακροατές.

"Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και την αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ" είχε πει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ευχολόγιο και γενικολογίες θα μπορούσε να πει κανείς. Αν δεν επιτευχθεί έτσι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάντα υπάρχει και ο άλλος τρόπος. Που είναι άλλωστε ο επιδιωκόμενος από την πλευρά μεγάλου μέρους των θεσμών.

Μείωση πλεονασμάτων... next year

Ο Στ. Πέτσας επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο στόχος για μείωση των πλεονασμάτων βγαίνει από το τραπέζι. Αφού επανέλαβε πως τα υπερπλεονάσματα ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως "ό,τι συνδέεται με την υπερφορολόγηση φεύγει", μίλησε για "προσαρμογή της εκτέλεσης των δαπανών" καθώς και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης: "Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο" σημείωσε. Μάλιστα ανέφερε πως όσοι θεσμοί (ΤτΕ, δανειστές) βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2019, "έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες".

Όπως είχε πει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, "η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα όταν τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική". Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η κυβέρνηση δεν συζήτησε καν το εργαλείο που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. που θα κάλυπτε το 1% για κάθε έτος, ρίχνοντας έτσι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%.

"Προεκλογικό επίδομα" η 13η σύνταξη...

Ο Στ. Πέτσας σημείωσε επιπλέον ότι θα δοθεί και για το 2020 η 13η σύνταξη, την οποία χαρακτήρισε προεκλογικό επίδομα. "Το ποσό αυτό θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020 ως ένας μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων" είπε συγκεκριμένα. Η αναφορά ωστόσο μόνο στο επόμενο έτος, προκαλεί επίσης ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση των επιδομάτων που χαρακτηρίζονταν από τη Ν.Δ. ως "ψίχουλα, παροχές" κ.λπ., είναι θετική.

Κρύβουν τη μείωση ΕΝΦΙΑ στην Εκάλη

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε παραδείγματα μειώσεων για ακίνητα αξίας 80.000 έως 180.000 όπου πράγματι η μείωση σε σχέση με τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, η επιμέρους εικόνα "θολώνει το σύνολο". Ο Στ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει για τις μεγάλες εκπτώσεις στα ακίνητα πολύ υψηλής αξίας, από 200.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ αλλά και πάνω από αυτό. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει εάν η υπέρβαση κατά 300 εκατ. της προβλεπόμενης μείωσης που διακινδυνεύει τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 γίνεται για τις πολυτελείς βίλες στα πλούσια προάστια.

Πίσω από την αλαζονεία κρύβονται οι ένοχες σιωπές

Δ. Τζανακόπουλος: "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βιάζεται να ξεκινήσει να υλοποιεί σειρά μέτρων που έχουν ένα βαθιά αντικοινωνικό πρόσημο"

"Δεν έχω χρόνο να απαντήσω στα ερωτήματα των πολιτικών αρχηγών" είχε πει στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Το πρώτο δείγμα γραφής του πρωθυπουργού, παρά τα όσα επανέλαβε περί πολιτικού πολιτισμού και ήπιας αντιπαράθεσης, ήταν στην πράξη αλαζονικό και τεχνηέντως θολό, αφού απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Αλ. Τσίπρα. "Έγιναν εκλογές και τις χάσατε" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, φανερώνοντας ότι πίσω από τα όσα σκόπιμα αποκρύφτηκαν, όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δείχνει πως θα επιδιώξει να απαξιώσει την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, αποφεύγοντας να μιλήσει για συγκεκριμένα ζητήματα, κρύβει την ουσία του σχεδίου της κυβέρνησης που απεμπολεί τα πλεονεκτήματα που παρέλαβε από την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και τις σημαντικές δυνατότητες της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας. Το μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση ενισχύοντας τους έχοντες εις βάρος των πολλών φαίνεται πως αποτελεί οδικό χάρτη και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ιδεοληπτικά προσκολλημένη η Ν.Δ.

"Ενώ η χώρα, απαλλαγμένη από τον καταναγκασμό των Μνημονίων, έχει σημαντικές δυνατότητες για ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ιδεοληπτικά προσκολλημένη σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αναπαράγει παθογένειες και οδήγησε στην πολυετή κρίση που γνωρίζουμε. Φοβάμαι ότι οδεύουμε προς μια ιστορικά χαμένη ευκαιρία" σχολίασε στα "Νέα" ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βιάζεται να ξεκινήσει να υλοποιεί σειρά μέτρων που κατά τη δική μας αντίληψη έχουν ένα βαθιά αντικοινωνικό πρόσημο, είτε μιλάμε για μια σειρά από αλλαγές στο κράτος που αναδεικνύουν έναν έντονο αυταρχισμό είτε μιλάμε για μια πολιτική κατεύθυνση νεοφιλελεύθερη και με δεξιό πολιτικό πρόσημο, που φαίνεται από μια σειρά από πολιτικές επιλογές" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο του Alpha.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL