Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Μετά τις προεκλογικές αιχμές Μητσοτάκη κατά Ιερώνυμου - "Ως μη γενόμενη" η συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα * Στο τραπέζι του διαλόγου ξαναμπαίνουν η διδασκαλία των Θρησκευτικών και η εκκλησιαστική περιουσία / Η... Δεξιά του Κυρίου "έθαψε" τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις προεκλογικές αιχμές Μητσοτάκη κατά Ιερώνυμου - "Ως μη γενόμενη" η συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα * Στο τραπέζι του διαλόγου ξαναμπαίνουν η διδασκαλία των Θρησκευτικών και η εκκλησιαστική περιουσία / Η... Δεξιά του Κυρίου "έθαψε" τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας

Ταφόπλακα στην πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας έβαλε η... Δεξιά του Κυρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, “θεωρείται ως μη γενόμενη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστίασε στην ανάγκη για «μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης». Παρ’ όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι η Εκκλησία θα έχει λόγο σε... όλα, καθώς “συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας - Εκκλησίας με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών” και διαβεβαίωσε ότι “το άρθρο 3 του συντάγματος δεν πρόκειται να αλλάξει στη συνταγματική αναθεώρηση”. Σημειώνεται ότι το άρθρο 3 αφορά τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και τη θρησκευτική ουδετερότητα. Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους στη ρήτρα περί ουδετερόθρησκου κράτους. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

Από τη "γαλάζια" ευλογία στην κατάρα

Η Ν.Δ. αρχικά είχε δώσει την... ευλογία της στη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η Πειραιώς εξέφραζε “την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο πλευρών”. Ωστόσο, οι πύρινες ανακοινώσεις της σκληρής μερίδας των ιερέων ώθησαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε αλλαγή πλεύσης. Η Ν.Δ. ανέδειξε ερωτήματα με επίκεντρο “τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών”, καλώντας την κυβέρνηση “να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημά τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας με εντελώς ακατέργαστες επιλογές”.

Αιχμές κατά αρχιεπισκόπου προεκλογικά...

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει αιχμές κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, επισημαίνοντας ότι «δεν είχα καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για τη 'συμφωνία'" και ότι κατανοεί απόλυτα "τον αιφνιδιασμό και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους κόλπους της Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις”. Παρ’ όλα αυτά, "γαλάζιες" πηγές δεν διέψευσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του σχεδίου συμφωνίας!

Οι φόβοι για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χρησιμοποιώντας ως "πάτημα" το σκέλος της συμφωνίας που αφορούσε την αποχώρηση των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών- επικεντρωνόταν στον... κίνδυνο να “ανοίξουν 10.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο”, καθώς "η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεγαλύτερο κράτος, χρειάζεται καλύτερο κράτος».

Η σύμπλευση με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών

Σε παράλληλο χρόνο, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζητούσε με ανακοίνωσή του από τους μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία Ιερωνύμου - Τσίπρα», πρσθέτοντας ότι “θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του ιερού κλήρου ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την Πολιτεία”. Σημείωναν δε σε απειλητικό τόνο ότι “οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική Ιστορία. Σε κάθε δύσκολη εποχή της ελληνικής Ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δε δεσμευτεί προς το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου (14.11.18) ότι ως πρωθυπουργός θα ακυρώσει τη συμφωνία.

Δεν είχε δε παραλείψει να αφήσει και νέα υπονοούμενα κατά του κ. Ιερώνυμου καθώς “προφανώς αυτό που έγινε αποτελεί ακόμη ένα επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια»...

Εν κρυπτώ αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ

Η εν κρυπτώ και εκτός των χώρων του πανεπιστημίου αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ προκαλεί αντιδράσεις τόσο πολιτών όσο και μεγάλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι πρυτανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν δημόσια την αναγόρευση, ενώ η τελετή έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και όχι στους χώρους του ΑΠΘ, όπως συνηθίζεται, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρά ταύτα, κατά τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, η εκδήλωση δεν έγινε εν κρυπτώ, αλλά «σε στενό κύκλο» εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του μητροπολίτη, ενώ, όπως δηλώνει, είχαν ενημερωθεί όλα τα μέλη της Θεολογικής Σχολής, τα οποία και παραβρέθηκαν στην τελετή. Ωστόσο άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να γίνει στα κρυφά η τελετή σχετίζεται με τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τον Νοέμβριο του 2017, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για την αναγόρευση του κ. Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα. Με δεδομένο ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές ξενοφοβικές και ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις υπήρξε κύμα κατακραυγής κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και έτσι «πάγωσε» η υλοποίηση της απόφασης. Τελικά προχθές έγινε η «σεμνή τελετή» και το μόνο που μαρτυρούσε ότι κάτι συμβαίνει τα γραφεία της Μητρόπολης ήταν η έντονη αστυνομική παρουσία. Η αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ έγινε γνωστή από ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως: «Τὸν ἔπαινο πρὸς τὸν Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας ἐκφώνησε ὁ Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς κ. Μιχαὴλ Τρίτος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε στὸ ποιμαντικό, ἐθνικὸ καὶ κοινωνικὸ ἔργο τοῦ τιμωμένου τόσο στὴν Ἀλεξανδρούπολη ὅσο καὶ στὴ Θεσσαλονίκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL