Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Συνεργασία Βαρουφάκη - Κόρμπιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία Βαρουφάκη - Κόρμπιν

Συνεργασία με το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε το DiEM25 για από κοινού επεξεργασία και εφαρμογή διεθνών λύσεων σε ζητήματα όπως οι φορολογικοί παράδεισοι, η φορολόγηση των πολυεθνικών και η λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων. Η συνεργασία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του Γιάνη Βαρουφάκη στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ του Εργατικού Κόμματος, αν και οι βασικοί στόχοι της συνεργασίας των δύο κομμάτων διακρίνονται από ασάφεια και θυμίζουν περισσότερο διατύπωση «καλών προθέσεων», χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών «παραδείσων» προτείνεται η καθιέρωση ενός παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων ως κατώτατη βάση για τη φορολόγηση σε κάθε χώρα. Επίσης, προτείνεται η συνεργασία των χωρών για ανταλλαγές φορολογικών δεδομένων και από κοινού αντιμετώπιση των φορολογικών «παραδείσων».

Σε σχέση με τις πολυεθνικές προτείνεται η εφαρμογή ενός κοινού κατώτατου μισθού ώστε να αντιμετωπιστεί ο μισθολογικός ανταγωνισμός. Ακόμα, προτείνονται κοινοί φορολογικοί συντελεστές για τις πολυεθνικές που να ισχύουν σε όλες τις χώρες, καθώς και μια δεσμευτική συμφωνία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φόρουμ για τη δημόσια περιουσία, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, να προωθηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις λήψεις των αποφάσεών τους και ο καθορισμός των κλάδων και των αγορών όπου οι δημόσιες επιχειρήσεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται.

Επεισόδιο στο αεροδρόμιο του Παρισιού: Κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικό καταγγέλλει ο Γ. Βαρουφάκης

Παράλληλα, επεισόδιο σημειώθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, με τον Γ. Βαρουφάκη να καταγγέλλει ότι, μετά τον έλεγχο του διαβατηρίου του, αστυνομικός συνειδητά του «έφραξε» τον δρόμο. Όταν ο Γ. Βαρουφάκης τον ακούμπησε, ο αστυνομικός αντέδρασε βίαια αποσπώντας του το διαβατήριο.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατέθεσε μήνυση αιτούμενος συγγνώμης από τη γαλλική αστυνομία και επίπληξη του αστυνομικού, ο οποίος επίσης θα ακουλουθήσει τη νομική οδό. Ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι το επεισόδιο «λέει πολλά για το μέγα δράμα μιας Ευρώπης που αποδομείται και έτσι αφήνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν αυταρχισμό χωρίς ειρμό, χωρίς λογική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL